Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye'nin 2009'dan yılından bu yana hazır beton üretimiyle Avrupa'da ilk sıraya, dünyada 2012'de Çin ve ABD'nin ardından üçüncülüğe yükseldiğini ifade ederek, "Bu başarının devam etmesi, kalitesi yüksek, AB standartlarını sağlayan beton üretimi ve bu firmaların tercih edilmesine bağlıdır." dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, kalitesiz betonun hem insan hayatını tehlikeye attığını hem de beton üreticileriyle proje sahiplerinin itibarını zedelediğini belirterek, "Beton üretiminde geldiğimiz nokta Avrupa'da bile örnek gösterilmektedir" dedi.
Karacasu beldesindeki otelde düzenlenen "Betonda Kalitenin Önemi Sempozyumu"nda konuşan Işık, betonun dünyada 7 milyar metreküpe ulaşan üretim hacmiyle sudan sonra en fazla tüketilen malzeme konumunda olduğunu söyledi.
Betonla şehirler kurulduğunu, yollar, barajlar ve köprüler inşa edildiğine dikkati çeken Işık, "Beton, yıllara meydan okuyacak kadar sağlamdır. Örneğin, Ayasofya, Süleymaniye gibi yapılarda, günümüz beton harcına benzer malzemeler kullanılmıştır. Beton, doğada bakım ihtiyacı duymadan sapasağlam durabilen malzemedir. Betonun bu kadar uzun süre yapı malzemesi olarak kalabilmesinin nedeni ise zamana ayak uydurabilmesidir" şeklinde konuştu.
Işık, üzerinde en çok araştırma gerçekleştirilen yapı malzemesinin beton olduğunu kaydederek, farklı karışımlarla yeni özellikler kazandığını anlattı.
Betonda kalite denetiminin önemli olduğuna değinen Işık, "Beton, sadece çimento, su ve agreganın rastgele karışımından meydana gelen yapı malzemesi değildir. Bu nedenle çimento, su ve agrega miktarındaki küçük ayarsızlık, elde edeceğiniz betonun kalitesini etkilemektedir. Betonun bu kadar hassas olması nedeniyle sürekli denetlenmesi gerekmektedir. Kaliteli olduğunu anlamanız için ona dokunmanız, gözle görmeniz yeterli değildir.
Konut, insan yaşamında çok önemli yere sahiptir. Canımızı, malımızı, sevdiklerimizi emanet ederiz. Bu nedenle yaptığımız iş çok hayati ve bizler de sizler gibi bu işin öneminin farkındayız. Kalitesiz beton, insan hayatını tehlikeye atmakta hem beton üreticisinin hem de proje sahibinin itibarını zedelemektedir."
Işık, 12 Kasım 1999'daki depremin kaliteli hazır betonun önemini gösterdiğine işaret ederek, "Depremde hazır betonla yapılan binalarımızda hasar oluşmadı. Kaliteli, güvenli ve sağlam binalar, okullar ve yollar inşa edilmesi yani sağlam temeller üzerine kurulmuş Türkiye için çalışıyoruz. Bu nedenle beton kalitesinin önemi konusunda kesinlikle taviz vermeyeceğimizin, bu konudaki araştırmaları yakından takip edeceğimizin altını çizmek isterim. THBB'nin kurulduğu 1998'de sektörde faaliyet gösteren 30 tesis yılda 1,5 milyon metreküp hazır beton üretiyordu. Bugün 110 milyon metreküpe ulaşmış durumda" bilgisini verdi.
Türkiye'nin 2009'dan yılından bu yana hazır beton üretimiyle Avrupa'da ilk sıraya, dünyada 2012'de Çin ve ABD'nin ardından üçüncülüğe yükseldiğini ifade ederek, "Bu başarının devam etmesi, kalitesi yüksek, AB standartlarını sağlayan beton üretimi ve bu firmaların tercih edilmesine bağlıdır. Müteahhitlerimiz ve inşaat mühendislerimizi THBB üyesi firmaların kaliteli betonlarıyla birleştirip 100 yıl dayanıklı binalar inşa etmenize katkı sağlamak için çaba harcıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
- Bolu Belediye Başkanı Yılmaz
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da betonun depreme kadar önemli görülmediğini söyledi.
Deprem öncesinde betonun elle hazırlandığını anımsatan Yılmaz, "Mikserlerin bu sektöre girmesi, beton ekiplerinin kurulması daha sonra oldu. Daha önceleri betonu elle karar, göz kararı çimento atar ve betonu bu şekilde elde ederdik. Beton hazırlarken, 100 torba çimento eksik ya da fazla atardık. Eksik attığımız zaman 'kar ettik' diye düşünürdük. Deprem öncesinde, mühendisler zaten önemli değildi. Mühendisler, sadece kurumların istediği resmi evrakları yapan, imzası geçerli, sıradan insanlardı, inşaattan anlamazlardı" görüşünü paylaştı.
AA
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri