23 / 04 / 2024

Asbest beton nedir? Zararları nelerdir?

 Asbest beton nedir? Zararları nelerdir?

Gelişmiş ülkeler 1986 yılından itibaren asbest kullanımını yasaklamaya başladı. Türkiye'de ise 2010 yılında asbestin her türlü üretimi ve kullanımı yasaklandı. Peki Asbest beton nedir? Zararları nelerdir?..


 


İstanbul'un 39 ilçesinden sadece 7'sinde binalarda yıkım öncesi "kanserojen madde asbest" denetimi yapılıyor. Asbest, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’nin ‘Kanserojen Maddeler’ listesinde bulunuyor. 


Gelişmiş ülkeler 1986 yılından itibaren asbest kullanımını yasaklamaya başladı. Türkiye'de ise 2010 yılında asbestin her türlü üretimi ve kullanımı yasaklandı. 


 Asbest beton nedir? Zararları nelerdir?


Asbest, lifsel yapıda bir mineral olup bilinen en iyi yalıtım maddesi olarak tanımlanıyor. Asbest, Anadolu’da çoğu yerde ak toprak olarak adlandırılıyor ve köylerde sıva malzemesi olarak kullanılıyor. Kimyasal madde ve aşınma gibi olaylara karşı oldukça dayanıklıdır.

 

Asbest inşaat sektöründe çatı kaplama, zemin kaplama, Kalorifer boru hatları izolasyon ve contaları,cam macunları,sıva ,beton , vb. binlerce malzemede kullanılıyor. 


Asbest minerali, lifsi yapısından dolayı çimento ürünlerine katıldığında beton içindeki çelik kafese benzer şekilde özel bağlayıcılık niteliğine sahip ve bu nedenle betonun mukavemetini artırıyor.


Elektriğe ve ısıya karşı yalıtkanlığı, diğer yandan ateşe dayanıklılığı asbestin tüketim alanlarını belirleyen başlıca teknolojik özellikleridir. Bütün bu özelliklerinden dolayı asbest, 3000'den fazla endüstriyel ürünün yapımında kullanılıyor.


Basınca dayanıklı borular, iç-dış cephe ve tavan kaplama malzemeleri ve levhaları, fren balataları, çeşitli contalar, özel filtreler, kağıt ürünleri asbestin kullanıldığı başlıca ürünlerdir. Kimya, ilaç, lastik-plastik, boya, şeker, kağıt ve uzay sanayilerinde de asbest çesitli ürünlerin imalinde kullanılıyor.


Asbestin zararları 


Asbest, solunum ya da içme suyuyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Asbest lifleri havayla alındığında, bu liflerin büyük bölümü hava yolları hücrelerinde birikiyor. Bunların üst solunum yollarının yukarı bölümlerinde kalan bir bölümü, boğazdaki mukus tabakasıyla birlikte balgamla atılıyor ya da yutuluyor. Ancak bir bölümü akciğerin derin kısımlarına kadar inerek vücuttan hiçbir zaman çıkmayabiliyor. Asbestin neden olduğu hastalıkların ortaya çıkması için 20–40 yıl arası bir süre geçmesi gerekebiliyor.


Asbestin kullanıldığı diğer yerler şu şekilde:


1-Isıya karşı korumanın gerektiği alanlarda kalofifer sistemleri conta ve izolasyonları,


2-Yalıtkanlık için koruma:elektrik kablo kaplamaları,elektrik malzemeleri,


3-Yalıtım için koruma: Suya karşı yalıtımın gerektiği tüm alanlarda klozet,lavabo,su ve kanalizasyon boru ve contalarında,


4-Bakteri ve virüslere karşı koruma: İnsanlık tarihi boyunca pişik,mantar yapmaya karşı ve kullanılıyor.


5-Gıda yapımında kullanma: Pekmez reçel,vb tatlı yapımında hala kullanılıyor.


6-Endüstri : Bir çok alanda conta, salmastra, tabaka, halat şeklinde kullanımınsa rastlanıyor.



Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com