28 / 04 / 2024

Türk müteahhitlik sektörü, Türkmenistan'da altın yılını yaşadı!

Türk müteahhitlik sektörü, Türkmenistan'da altın yılını yaşadı!

Türk inşaat şirketleri, bu yıl Türkmenistan'da 10,6 milyar dolar müteahhitlik işi aldı. Türkmen yönetimi, ülkesindeki stratejik açıdan önemli olan projelerin yapımını Türk şirketlerine güvendi.


Türk müteahhitlik sektörü, 2013 yılında Türkmenistan'da altın yılını yaşadı. Türk inşaat şirketleri, bu yıl Türkmenistan'da 10,6 milyar dolar müteahhitlik işi aldı. Türkmen yönetimi, ülkesindeki stratejik açıdan önemli olan projelerin yapımını Türk şirketlerine güvendi. Türk müteahhitleri, dünyanın en büyük 10 havaalanı arasında girecek Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ı Orta Asya'da lojistik üssü konumuna getirecek Türkmenbaşı uluslararası deniz limanı gibi altyapı ve üstyapı projelerine üslendi. 


Ayrıca, 2013 yılı Türkmenistan ile Türkiye ilişkileri açısından da verimli bir yıl oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanı sıra çeşitli programlar dolayısıyla birçok bakan Türkmenistan'ı ziyaret etti. Bunuft yanı sıra Türk pop müziğinin ünlü simaları Mustafa Sandal, Ziynet Sali, Murat Boz, Mustafa Ceceli, Bengü ve Gülşen, Türkmenistan'da konser verdi. 


OCAK

12 Ocak: Polimeks İnşaat, 2 milyar 253 milyon dolar değerindeki Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesinin anahtar teslimi ihalesini kazandı. 

Bu ihale, Türk müteahhit şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük iş oldu. 

19 Ocak: Türkmenistan hükümeti, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye olma kararı aldı. 


ŞUBAT

13 Şubat: Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Türkmenistan'ı ziyaret etti. 

16 Şubat: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan Türkmenistan'da resmi ziyarette bulundu. 

21 Şubat: Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Türkmenistan'da resmi temaslarda bulundu. 


MART

2 Mart: Türkmenistan'da zorunlu eğitim 12 yıla çıkartıldı. 2007 yılında zorunlu eğitim 9 yıldan 10 yıla çıkartmıştı. 6 yıldan sonra eğitim süresi 10 yıldan 12 yıla çıkartıldı. 

20 Mart: Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Nevruz Etkinlikleri dolayısıyla Türkmenistan'ı ziyaret etti. 


NİSAN

26 Nisan: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkmenistan'daki At Bayramı kutlamalarına katıldı. 

30 Nisan: Türkmenistan'ın Ahal Teke atlarının genetiğini koruması projesini Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'na (TİKA) verildi. 

Bu konuda TİKA ile Türkmen Atları Devlet Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı. 


MAYIS

11 Mayıs: Türkmenistan ile Kazakistan sınırını birleştiren demiryolu hattının açılış töreni gerçekleştirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Bolaşak Kazakistan) - Serhetyaka (Türkmenistan) tfemîryolu hattının açılışım yaptı. 

14 Mayıs: Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, Türkmenistan'da resmi temaslarda bulundu. 

29 Mayıs: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan'da üç günlük resmi temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Türkmenistan'da hem görülmemiş karşılama hem de büyük jest yapıldı. 'Doğanım' diye hitap ettiği Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'ın en büyük Devlet Nişanı'nı takdim eden Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, "Arkadaş" adında Ahal Teke atı hediye etti. 


HAZİRAN

06 Haziran: Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun temeli, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin katılımıyla atıldı. 

18 Haziran: Ashgabat Expo Build 2013 Yapı Fuarı, Türkiye Ekonomi Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirildi. 

28 Haziran: Türkmenistan'ın Avaza turizm bölşesinde bir dizi açılışlar yapıldı. Açılışlar dolayısffa düzenlenen konsere Jennifer Lopez ve MusfSfa Sandal'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden sanatçı katıldı.

 

TEMMUZ

08 Temmuz: Türkmenistan'nın, 2017 yılında 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Oyunları'na ev sahipliği yapması kararlaştırıldı. Güney Kore'de bu sene dördüncüsü yapılan Asya Oyunları sonrasında Asya Olimpiyat Konseyi bayrağı, Türkmenistan'a devredildi. 


AĞUSTOS

03 Ağustos: Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesinde 1999 yılında başlatılan Kadir Gecesi affı olarak bilinen af kapsamında aralarında yabancıların da bulunduğu 1166 mahkumu affetti. 

15 Ağustos: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ağustos tarihinde Türkmenistan'ı günübirlik ziyaret etti. 


EYLÜL

03 Eylül: Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Orta Asya ülkeleri kapsayan turu kapsamında Türkmenistan'ı ziyaret etti.

 

EKİM

24 Ekim: Türk tarihinde önemli yer tutan 'Aksakallılar Kurultayı' geleneği Türkmenistan'da x halen yaşatılıyor. Aksakallılar toplantısı yapıldı. 

26 Ekim: Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov 27 Ekim Bağımsızlık Günü dolayısıyla bin 2 mahkûmu serbest bıraktı. 

27 Ekim: 22 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'da, 27 Ekim Bağımsız Bayramfnın 22.yıl dönümünü, tüm yurtta coşkuyla kutlandı. 


KASIM

05 Kasım: Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Türkmenistan'da temaslarda bulundu. 

28 Kasım: 2017 Asya Oyunları'na hazırlanan Aşkabat'ta ilk defa Uluslararası Spor Medya Forumu düzenlendi. 

30 Kasım: Türkmenistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi (UTTLl) futbol takımı, Türkmenistan Süper Ligi'inde (Yokarı Liga) şampiyon oldu. 


ARALIK

03 Aralık: Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bakanlar Konferansına ev sahipliği yaptı. 

07 Aralık: 12 Aralık Tarafsızlık Bayramı dolayısıyla 630 mahkumu serbest bırakıldı. 

15 Aralık: Demokratikleşme yönünde önemli adımların atıldığı Türkmenistan'da, bazı ilklerin yaşandığı parlamento seçimleri yapıldı. 


Anadolu Vakit - Yerel



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı