26 / 04 / 2024

Riskli yapıya risksiz raporu verene suç duyurusunda bulunulacak!

Riskli yapıya risksiz raporu verene suç duyurusunda bulunulacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün uygulamasına yönelik yönetmelikte değişiklik yaptı. Düzenleme ile metruk binalardan kentsel dönüşüm desteği talep edenlere, 'üstü örtülü ve yıkık olmama' şartı getirildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün uygulamasına yönelik yönetmelikte değişiklik yaptı. Düzenleme ile metruk binalardan kentsel dönüşüm desteği talep edenlere, 'üstü örtülü ve yıkık olmama' şartı getirildi. Kendi evine kendisi dönüşüm yaparak, kendi kaynakları ile evini inşa edenlerde vergi, harç ve ücret muafiyetinden yararlanacak. Riskli yapıya 'risksiz' raporu verenler için de suç duyurusunda bulunulacak.Kentsel dönüşümde alınan yeni kararlar şöyle: 


MÜHENDİSE SINAV

Yıkılması gereken riskli yapıları tespit edecek olan mühendislerin, bakanlık tarafından verilen eğitime katılarak, yapılacak sınavdan en az puan alması gerekecek. Bu görevliler için 5 yıllık lisans verilecek ve süre sonunda bu belge kullanılamayacak. 


70 YANLIŞ TESPİTE SUÇ DUYURUSU 

Risksiz bir yapıyı riskli, riskli bir yapıyı da risksiz olarak tespit eden kuruluşların lisansı iptal edilecek ve 5 yıl boyunca yenilenmeyecek. Bu şekilde yanıltıcı rapor düzenleyenler hakkında TCK hükümleri uyarınca cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.


METRUĞA TESPİT YOK

İkamet edilmeyen, inşaat halinde, metruk ya da bir kısmı yıkılmış yapılar risk tespitine konu edilemeyecek. 


KİRACIYI SEN ÇIKART 

Riskli yapı 10 günde tapu kütüğüne beyan edilecek. İtiraz 15 günde yapılacak. Aksi halde yıkım kararı devreye girecek. Yapı sahibi, binasının yıkılmak yerine güçlendirilmesini isterse, binanın teknik olarak güçlendirilebileceğine yönelik güçlendirme kararı alması gerekecek. Güçlendirme yapılması halinde, tapudaki riskli yapı şerhi kaldırılacak. 


Riskli alanda uzun süre kira 

Evi yıkılan vatandaşa 18 ay kira yardımı verilirken, konutun riskli alanda bulunması halinde kira yardımı 36 ayı geçmeyecek şekilde verilecek. Anlaşma ile kamulaştırılan yapıların sahiplerine ise 5 ay kira yardımı yapılacak. 


Dönüşümü kendi yapana vergi muafiyeti 

Kendi evine kendisi dönüşüm uygulayanlar da uygulama kapsamında verilen her türlü vergi, harç ve ücret muafiyetinden yararlanacak. 


Habertürk/Deniz ÇİÇEK