28 / 03 / 2024

Nisan ayının ilk yarısında konut satışları arttı!

Nisan ayının ilk yarısında konut satışları arttı!

ÜLKE gündemdeki siyasi gerilim ve mevsimsel etki ile son aylarda durgun bir satış sezonu geçiren inşaat sektörü seçimlerin sona ermesi ile rahat bir nefes aldı. Firmalar, nisan ayının ilk yarısında konut satışlarını 2 kat arttırdı.


BİREYSEL ve kurumsal yatırımcılar tüm alım-satım kararlarını seçim sonrasına bırakınca inşaat sektöründe yılın ilk çeyreği durgun geçti. Yerel seçimlerin sona ermesi konut satış ofislerini hareketlendirdi. Seçimlerin üzerinden henüz 2 hafta geçmesine karşın şirketler satışlarını ikiye katlamayı başardı. Ellerindeki projeleri birer birer vitrine sunan şirketler yılın en yoğun satış yapılacak dönemini yaşıyor. Bu dönemde inşaat şirketlerince sunulan ödeme kolaylıkları ve kampanyalar da tüketicilerin ev alma kararını tetikliyor. İnşaat maliyet artışlarının konut fiyatlarında yüzde 15’e varan artış yaratacağını belirten sektör temsilcileri, tüketicilerin zamdan etkilenmemek için elini çabuk tutuğunu söylüyor.


‘BEKLE GÖR’ HAVASI GEÇTİ


Umut Durbakayım (Teknik Yapı Başkan Yardımcısı)


30 Mart öncesi sektör geneline bakıldığında “bekle ve gör” havası hâkimdi. İnsanlar siyasi sonuçlardan daha çok siyasete endeksli ekonomideki durumun ne olacağını bekliyordu. Seçimlerin hemen ardından ekonomideki genel resmin daha netleşmesi ve iyi sinyal vermesiyle yavaşlayan talepler istenen düzeye ulaştı. Mesela Tuzla’daki Evora İstanbul projemizde seçim öncesi iki hafta sonunda 20’şer daire satmıştık. Seçimden hemen sonraki iki hafta sonunda bu rakam 40-45’er daireye çıktı. Yılsonuna kadar ekonomiyi olumsuz etkileyecek siyasi bir durum görünmüyor. Belki Cumhurbaşkanlığı seçimlerde küçük ve kısa dalgalanmalar yaşanabilir.


EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN


Seba Gacemer (Sinpaş GYO Genel Müdürü)


Orta ve uzun vadede borçlanarak konut almak isteyenlerin, belirsiz dönemlerde genellikle satın alma kararlarını piyasalar normale dönene kadar erteleme eğiliminde olabiliyor. Ancak seçim dönemini geçirmemizle birlikte sektörde hareketlenme başladı. Ev satın almak için doğru zamandayız. Sinpaş GYO olarak seçim sonrası ofislerimizin hareketleneceğini öngörüyorduk ve öyle de oldu. Sinpaş GYO olarak geçen yılın geçen yılın aynı dönemine göre sattığımız konut adedinde yüzde 97, ulaştığımız ciroda ise yüzde 95’e varan bir artışa ulaştık. Nisan ayının ilk günlerinde satışa çıkan 378 konutluk EgeYakası konut projesinde 250 daireyi sattık.


30 BİN m2 OFİS ALANI SATTIK


Süleyman Çetinsaya (Artaş İnşaat Başkanı)


Yatırım için ya da oturmak için ev alacaklar bir süredir önce seçimler olsun diyordu. Mart ayının sona ermesi ve seçimlerin bitmesiyle müşteriler alım kararlarına hız kazandırdı. Artaş İnşaat, Keleşoğlu ve Aydınlı ortaklığında Ayazağa’da hayata geçirildiğimiz Vadi İstanbul projesindeki satışlarda seçim sonrası hareketini çok net gördük. Projenin ofis ve ticari birimlerde oluşan ikinci etabında 15 gün içinde 30 bin metrekarelik alanın satışını gerçekleştirdik. Satış ofisine yoğun ilgi var.


KONUT ALICISI CESARETLENDİ


Altan Elmas (Sur Yapı Başkanı)


Aralık 2013’ten bu yana inşaat sektöründe bir durgunluk oldu. Şubat ayında bu biraz çözülse de asıl hareket nisanla birlikte başladı. Sultanbeyli bölgesinde inşa ettiğimiz İdilia adlı konut projesinde mart boyunca yaptığımız satışı nisanın ilk haftası yaptık ve 40 daire satışı gerçekleştirdik. Konut kredi faizi ve döviz kurlarındaki gerileme konut alıcısına cesaret verdi. Yıl içinde Gaziosmanpaşa’da konut, Bursa’da konut ve alışveriş merkezi projelerine başlamayı planlıyoruz.



Kartal’da kampanya


DAP Yapı, alıcı ve yatırımcılarını kazandırmak üzere yeni fırsatlar sunuyor. 30 Nisan’a kadar devam edecek kampanyada Vazo Kule projesinde bekletilen son rezidanslar, 20 bin TL peşinatla, 48 ay vade ve sıfır faiz fırsatıyla, mobilyalı olarak satışa sunuluyor. Kartal-Maltepe hattında yer alan ve rezidans-otel hayata geçen proje, alıcı ve yatırımcıların kullanmadığı dönemlerde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen misafirlere açılıyor. Rotana’nın profesyonel ekibi tarafından yönetilecek olan proje ‘oturmadığın dönemde kirala’ modeliyle alternatif kazanç imkanı sağlıyor. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, projedeki birimlerin kendini 8-12 yılda amorti ettiğine dikkat çekiyor.


3 BLOKTA 399 BİRİM VAR 


Dap Yapı’nın, eski Hitit vazosundan yola çıkarak tasarladığı Vazo Kule’de 2 rezidans ve 1 ofis bloğu yer alıyor. 399 ünitelik projede açılır-kapanır yüzme havuzları, yürüyüş ve koşu parkurları ve çok amaçlı spor sahalarının yanı sıra sosyal tesisler bünyesinde fitness center, sauna, Türk Hamamı ve masaj odaları bulunuyor. Proje, Kadıköy, Bağdat Caddesi, havalimanı, TEM ve E-5 bağlantı yolları, sahil yolu, marina, metro gibi kara, hava, deniz ve raylı ulaşım hatlarına olan yakınlığıyla önemli bir lokasyon avantajı sunuyor.


Hürriyet/Gülistan Alagöz



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler