28 / 03 / 2024

Kanal İstanbul eşine az rastlanır bir proje olacak!

Kanal İstanbul eşine az rastlanır bir proje olacak!

16. Müsiad Expo’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardı ardına açılan yatırımlara ve yeni projelere vurgu yaparak, “Sırada Kanal İstanbul var, eşine az rastlanır bir proje olacak” dedirn


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesinde hazırlıkların devam ettiğini belirterek, “Bittiğinde dünyada eşine az rastlanır bir eser olacak” dedi. 


Bu yıl 16’ncısı düzenlenen MÜSİAD Expo, dünyanın 100 ülkesinden işadamlarını İstanbul’da biraraya getiriyor. CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlik 12 Kasım’a kadar devam edecek. Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçen 14 yılda ekonomi alanında ortaya tarihi başarılar koyduğuna dikkat çekerek, “İki seçim, ciddi terör olaylarını yaşadığımız 2015’te büyümede yüzde 4 oranına ulaştık. 2016’nın ilk yarısında ise bu oran yüzde 3.9 idi. Türkiye’nin gerçeğini ne terör olayları, ne çevresinde yaşananlar anlatıyor. Gerçek Türkiye’yi yatırımlara, projelere bakarak görebilirsiniz. Bu yıl Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe  girişiminin yanısıra çeşitli terör örgütlerinin pek çok eylemine maruz kaldı. PKK, PYD, YPG, DEAŞ, FETÖ... Tüm bunların karşısında Türkiye, dünya çapındaki projeleri de ardı ardına hizmete açtı, yenilerinin de hazırlıklarına başladı” dedi. 



Yıl içinde açılan İstanbul-İzmir Otoyolu’nun İzmit Körfez geçişini oluşturan Osmangazi Köprüsü’nün toplamda 9 milyar dolarlık  bir proje olduğunu belirten Erdoğan, 26 Ağustos’ta ise 3 milyar dolarlık Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü hizmete sunduklarını anlattı. Merakla beklenen Kanal İstanbul projesinde ise ön hazırlıkların devam ettiğini vurguyalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bittiğinde eşine az rastlanır bir eser olacak” ifadelerini kullandı. 


Akkuyu 2023’te...


Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’ni 2023’te hizmete sunmayı planladıklarını aktaran Erdoğan, “Önceki gün toplam yatırım bedeli 5 milyar dolar olan 158 elektrik santralinin toplu açılışını gerçekleştirdik. Şu anda 78 bin megavat olan kurulu gücümüzü 2023’te 125 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 


Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla 20 yılda 6.5 milyon konutu yenilemeyi  hedeflediklerini, bunun da yaklaşık 400 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü ifade ettiğini aktaran Erdoğan, “Türkiye’nin yatırım ve proje listesi öylesine uzun ki, inanın anlatmaya günler yetmez. Siz iş adamlarına ve dostlarımıza mesajım şudur: Bu ülkenin kendisine güvenen, yatırım yapan hiç kimseyi mahcup etmediğinden, etmeyeceğinden emin olun” dedi. 


‘Afrika’yı dolaşacağım’


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2005 yılını ‘Afrika yılı’ ilan ettiklerini hatırlatarak, “12 büyükelçiliğimiz vardı. Şimdi 39 büyükelçiliğimiz var. Hedef, Afrika’nın tümünde açmak. Bu yıl oraya yoğunlaşıyorum, burada kışken ben Afrika ülkelerini dolaşacağım ve işadamlarımızla, o ülkelerin işadamlarıyla ortak forumlar yapacağız” dedi. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise, Afrika El Sanatları ve Kültür Evi standından satın alınan bir eseri Erdoğan’a hediye etti.  


Dünyada 1 numara


Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de yeni projelerinden biri olduğunu ve ‘dünyada bir numara’ olacağını dile getiren Erdoğan, yaklaşık 5.5 milyar dolar maliyeti olan bu köprünün temelini 18 Mart, yani Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümünde atmayı planladıklarını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:


“İnşaat bedeli 12 milyar dolar olan Yeni Havalimanı projesinden devlet olarak 25 yılda 25 milyar dolar gelir elde edeceğiz. Havalimanının 90 milyon yolcu kapasitesi ilk etap için geçerli. Bunu da 2018’in inşallah ilk çeyreğinde  açıyoruz. Toplam kapasite 150 milyon yolcu olacak. İnşallah en geç 2023’te bitecek. 41 bin yatak kapasitesi ve 10 milyar dolarlık yatırım bedeliyle şehir hastaneleri projelerimiz de önemli bir başka yatırım silsilesidir. Önümüzdeki aydan itibaren açılışlara başlayacağız, tamamını 2019’a kadar hizmete alıyoruz.”


166 milyon kişi geçti


Marmaray’ı 29 Ekim 2013’te açtıklarını hatırlatan Erdoğan, bugüne kadar 166 milyon insanın Marmaray’ı kullandığını açıkladı. Erdoğan, “Önümüzdeki ay yine Boğaz’ın altından ama bu defa çift katlı, tekerlekli araçlar için inşa ettiğimiz Avrasya Tüneli’ni 20 Aralık’ta açıyoruz. Açılışını yapacağımız önemli proje de Kars-Tiflis Demiryolu’dur. Tarihi İpek Yolu canlandırılacak, Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz ulaşım sağlanmış olacaktır” dedi.


 Milliyet



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler