18 / 04 / 2024

İzmir'deki dönüşüm gayrimenkul fiyatlarını arttırdı!

İzmir'deki dönüşüm gayrimenkul fiyatlarını arttırdı!

EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, İzmir'de kentsel dönüşümün gayrimenkul sektörüne etkisini değerlendirdi. Akkaya, dönüşümün daire fiyatlarını 3'e katladığını kaydetti.


İzmir'de geniş çaplı ve ölçekte kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürüldüğünü kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, İzmir Büyukşehır Belediyesinin 1/25000 ölçekli planda yer alan Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanlarının büyüklüğüne bakıldığında 43 milyon metrekarelik kentsel dönüşümün söz konusu olduğuna dikkat çekti. 


Büyükşehir Belediyesi'nin ilk etapta havalimanından yeni fuar alanına uzanan aksta bulunan Limontepe, Aktepe, Emrez bölgelerinde kentsel dönüşümü başlatmayı uygun gördüğünü kaydeden Akkaya, bu bölgelerde öncelikli hedefin Aktepe'de 12-13 bin, Limontepe'de ise 3 bin konut üretmek olduğunu dile getirdi. 


ARZ - TALEP DENGELİ BÜYÜYOR 

İzmir'de kentsel dönüşümün daha çok parsel bazında yapıldığını söyleyen Akkaya, Karşıyaka Bostanlı Mahallesi'nde ve yakın çevresinde, Bayraklı-Salhane-Turan ile Bornova Yeşilova Özkanlar bölgelerinde dönüşümün başladığını ve devam ettiğini kaydetti. 


Kentsel dönüşüm kapsamında başta Bayraklı-Salhane-Turan bölgesi olmak üzere bölgeyle etkileşim içerisinde olan diğer merkezlerde de önemli yatırımların ve değişimlerin görülmeye başlandığını belirten Akkaya, Bayraklı - Salhane - Turan bölgesinde otel-rezidans-otel nitelikli karma projelerin yoğunluk kazandığını, Bornova-Yeşilova bölgesinde ise daha çok lüks konut projelerinin yoğunlaştığını vurguladı. Akkaya ayrıca, Karşıyaka ve Bornova'da dönüşüme uğrayan semtlerde ciddi arz sağlandığını ve bu arza karşılık talep sayısının da doğru orantılı büyüdüğünü ifade etti.


Kaışıyaka'da Aksoy-Girne Caddesi bölgesi incelendiğinde, bu bölgede genel olarak parsel bazında yenilemelerle konut fiyatlarında yüzde 70-100 arasında artışların olduğunu kaydeden Akkaya, Karşıyaka'nın merkezi bölgelerinde eski dairelerin ortalama metrekare bilim fiyatlarının 2 bin 500 -3 bin lira seviyesinde olduğunu, yeni daire fiyatlarının ise 3 bin 750 8 bin lira aralığında değiştiğini ifade etti. 


YÜKSEK DEĞER ARTIŞLARI SORULUYOR 

Bayraklı ve Bornova'da eski konutların birim metrekare fiyatı 2 bin 500 lira civarında iken, yenilenen binalarda bu fiyatların 3 bin 500-8 bin lira seviyelerine yükseldiğini belirten Akkaya, İzmir'in yeni kent merkezi olarak bilinen Bayraklı - Turan-Salhane bölgesindeki ofis - rezidans projelerinde metrekare bbirim fiyatlarının ise 7 bin ila 12 bin lira arasında değiştiğini söyledi İzmir'de dönüşümde ön plana çıkan Karabağlar ve Buca ilçelerinde sürecin yavaş işlediğine dikkat çeken Akkaya, riskli alan olarak ilan edilen Kadıfekale ve Yeşildere bölgesinde ise tahliyelerin hızla sürdüğünü bildirdi



Sözcü



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler