19 / 04 / 2024

İstanbul’daki binaların yüzde 90’ı dayanıksız!

İstanbul’daki binaların yüzde 90’ı dayanıksız!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 19’uncu yıl dönümü yaklaşırken, mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, “İstanbul’daki binaların yüzde 10’u güvenlidir. Yüzde 90’ı ise depreme dayanıksız” diye açıklamada bulundu.


Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 19’uncu yıl dönümü yaklaşırken, mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, “İstanbul’daki binaların yüzde 10’u güvenlidir.'' şeklinde açıklama yaptı.


Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul’da her an deprem tehlikesi olduğunu belirterek, megakentte bulunan 1 milyon 528 bin 782 yapının sorunlarına değindi.


Prof. Dr. Alp şunları söyledi: “Kentsel dönüşümün yapılmasını savundum ama kentsel dönüşüm yapıyorum diye buldozeri getir, yık bütün eskiyi; ağaçları kaldır, çeşmeleri yok et, getir beton binalar koy! Bu da sakıncalı. Şehrin belleğini yok ediyorsunuz. Kentsel dönüşümde unutulan veya yapılamayan boyut bu. Bir toplumun ulaştığı medeniyet çizgisi, şehirlerin görüntüsüyle orantılı. Bizde hem şehircilik hem mimarlık kötü. Kimliksiz bir yapılaşma var. Yüzde 70-75’i kaçak olan bir yapılaşmadan ne beklersiniz? Yeni yönetmeliklerle yapılan yapılarda ise bir sıkıntı yok. İmar affı da çok geniş tutuldu. Kaçak yapılaşma affedilecekse, niye imar planı yapıyoruz?”