26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2013 değerlendirmeleri!

 İnşaat sektörü 2013 değerlendirmeleri!

GAYRİMENKUL ve inşaat, son yıllarda tekstil, finans ve otomotivden lokomotiflik görevini devraldı. Yaklaşık 300'e yakın sektörü hareket ettiren gayrimenkul, bugün ekonominin rotasını belirleyen lider sektör konumunda, inşaat çok kaleme sahip bir sektör...



GAYRİMENKUL ve inşaat, son yıllarda tekstil, finans ve otomotivden lokomotiflik görevini devraldı. Yaklaşık 300'e yakın sektörü hareket ettiren gayrimenkul, bugün ekonominin rotasını belirleyen lider sektör konumunda, inşaat çok kaleme sahip bir sektör. Ağır malzemesinin yanında ağır patronlan, ağır yöneticileri de vardır. Onlar taşla, çimento ve demirle uğraşırlar ama ekseriyetle kalpleri çok yumuşak, görüşleri çok ince, yurduna ve milletine karşı hassasiyetleri çok yüksektir. Maalesef lider sektörün hızına ve büyümesine ne hukuk sistemi, ne bürokrasi ne siyasi irade yetişememiş, ağırlığını taşıyamamıştır. Bahsi geçenler bu ezikliği, eski düzenin devamını gündemlerine alıp engelleyerek telafi etme yolunu seçmişlerdir. Sektör temsilcileri ile konut edinme yolunda mağduriyet yaşayanların başlarına örülen çoraplar ise Türk ekonomisi ve özellikle Türk Milleti'ni ciddi şekilde yaralamıştır. 


2 yılda, 50 yıllık yol alındı 


1999 yılı depremi ile sarsılan Ekim 2011 Van Depremi ile uyanmaya çalışan Türkiye, son 2 yılda yetersiz olsa da bu zamana kadar yapılanların üzerine kanun, mevzuat ve uygulamalarla önemli bir noktaya ulaşmıştır. Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet, yabancıya oturum izni, yeni KDV uygulaması ve tüketici yasası, sektördeki eksikleri ve gedikleri ne kadar tıkayacak hep birlikte göreceğiz. 


Sektör bugün istenilen seviyeye gelemese de artık yabancıya dahi konut, ofis açıkçası mekan satacak düzeye ulaşmıştır. Önü de hâlâ açık. Tek engel; baştan aşağı yenilenmesi gereken bürokrasi ve bu bürokrasi üzerinde siyaset yapmaya çalışan teşekküller. 

Uluslararası standartlarda iş yapma gayretindeki işadamlan, sektör temsilcileri bugün anlamsız baskılar altında iş yapmaya başlıyor. Zaman zaman moral ve motivasyonlan bozulsa da onlann ayakta kalmasını sağlayan tek unsur Türkiye sevdası. Bu sevgi ve sevda hiçbir zaman tükenmesin diyoruz... 


20 yıl yapacak işimiz var! 


2014 yılında 1 milyar dolardan fazla yatırım öngürdüklerini belirten Taş Yapı'nın Patronu Turanlı, "Hedeflerimizde en küçük bir sapma yok" dedi Şişli ve Etiler'de ruhsat krizleri yaşayan Emrullah Turanlı, Göztepe Four VVinds'te satışların başlayacağını söyledi. 17 Aralık operasyonunun gözaltına alınıp ardından serbest bırakılan gayrimenkul dünyasının ünlü isimlerinden Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, "Durmak yok. 10 bin çalışanımın nezdinde genel müdürüm dahil tüm yöneticilerime talimat verdim. Motivas"UŞıA yonumuza, gayretimize, gücümüze güç katarak yolumuza devam edeceğiz. Elimizde 20 yıl yapacak işimiz var" dedi. 2013 yılının sektör adına olumlu ve olumsuz yönlere bakıldığında bardaktaki dolu tarafın daha fazla olduğunu, ancak son 17 Aralık operasyonunun uslüp yönünden istenilen şekilde olmadığını belirten Turanlı, olumsuz gelişmelere rağmen hedeflerinde bir sapma ve eksilme olmadığını belirtti. 


KKTC'ye havaalanı yapacak Turanlı, "2014 yılında 1 milyar dolarlık bir yatırım hedefledik. Bu yıldan itjbafert daha fazla iş yapacağız, i-tmlyar dolarlık kısmın 300 milyon eurosu KKTC Ercan Havalimanı inşaatı. Seyrantepe'de devam eden işimiz var, hafriyatı yapılıyor. Kat irtifakını yapacağız. Fikirtepe'de 3 adada kentsel dönüşüm yapacağız. Şişli'de 20 yıl önce aldığımız arsa üzerinde projeye başladığımız zaman bu yatırım miktarı 1 milyar doları aşar. Taş yapının 20 yıllık işi var. Haydarpaşa'da otel için ruhsat çıkti, ona başlayacağız" dedi. 


İzmit'te geri dönüşüm fabrikası kurduklarını hatırlatan Turanlı, "Şu anda işletmede 400 kişi çalışıyor Biz Türkiye'de çevre teknolojilerine yatırım yapan en büyük firmalar arasındayız. izmit fabrikamızda istihdamı 3 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Turanlı sadece inşaat ve çevrede değil tarıma da önemli yatırımları olduğunu sözlerine ekledi. 

9300 konutluk projelere hazır.


SOYAK Holding, 2013 yılında var olan projelerine devam etti. İzmir'de yer alan Soyak Siesta ve Soyak Mavişehir Öptimus projeleri ile İstanbul'da Soyak Evostar, Soyak Park Aparts ve Soyak Soho projelerinin satışlarında önemli aşamaya gelindi. 

Eylül ayında lansmanı gerçekleşen Soyak (Siesta'nın 4. Etabı LEED Sertifikası adayı Soyak Siesta Blue'nun satışına başladı. 

İzmir Siesta'mn 5. Etabı LEED sertifikası adayı Siesta Oxygen'in satışına başlandı. 


Sektörün gündemi yoğun Bu yıl konutta 100 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdiklerini ekleyen SOYAK CEO'u Dr. Emre Çamlıbel, "İstanbul'da Bahçeşehir'de 300 konutluk yeni bir projeye başlayacağız. 2014'ün sonunda Hadımköyj bin yine yıl sonuna doğru Avrupa Yakası'nda 4 bin konutluk kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi. Çamlıbel, müktesep hak, yasal altyapı, vergi - harç ve uzmanlaşma gibi konularm sektörün gündemindeki konular olduğunu kaydetti. 


Niteliksiz kişilere plan yaptırılıyor 2012 yılında 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen 6306 sayılı Kanun'un kabul edilmesi ve aynı yıl sonunda Uygulama Yönetmeliğinin çıkması sonucu kentsel dönüşüm aslında 2013 yılından itibaren uygulanmaya başladı. Kentsel dönüşümdeki hedefe göre, 6 milyon binanın 2 milyonu veya 19 milyon 500 bin konutun 6 milyon 500'ünün acilen yenilenmesi gerekiyor. Rant öne çıkmasın Kentsel dönüşüm profesörü olarak tanınan Gürsel Öngören, deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul'a projeksiyon yaptı. Öngören, "Kentsel dönüşüm belediyeler rantı unutmalı, hizmet ilk önce düşünülen konu olmalı" uyarısında bulundu. Prof. Dr. Gürsel Öngören, belediyelerin riskli alanlarda, yeni yerleşimler için yaptıkları imar planlan ile kentsel tasarımlarının çoğunlukla çok kötü ve çağdışı olduğunun altını çizdi. 



Uğur Dumankaya, KDVdeki değişiklikle konut alımını fırsata dönüştürenlerin büyümeye önemli katkısı olduğunu söyledi. 

Yarım milyarlık yatırımla geliyor ANADOLU Yakası'nda yeni projeler için yola çıkan Dumankaya İnşaat, 2014 yılında Beykoz ve Sancaktepe yatırımlarıyla dikkat çekecek. Yeni yılda 500 milyon TL'lik yatırım planlayan Dumankaya, konutta ağırlığını devam ettirecek. 


Dumankaya înşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, arz - talep dengesi ve beklentiler ekseninde durumun daha belirginleşeceğirıi söyledi. Bilişim temelli yatırımlar Dumankaya, Beykoz'da hayata geçirecekleri ilk projenin 28 dönüm arazi üzerinde 250 - 300 daire olarak planlandığını belirtti. Yine Anadolu Yakası'nda Sancaktepe'de mimari çalışmaları yürütülen diğer projenin de 66 dönüm arazi üzerinde 800 konuttan oluşacağını belirten Dumankaya, "Yeni projelerimizi bilişim temelli çözümler ile hayata geçireceğiz" dedi. Sadece İstanbul'da yaklaşık 300-400 bin konutluk dönüşüm projesinin bulunduğunu vurgulayan Dumankaya, "Kentsel şirketimizi kurduk. 

Bu alanda butik bir model geliştirdik. Yeni dönemde iş modelleri de değişecek" diye konuştu. 

Konut fiyatları yiizde 10 artar Dönüşüm ve markalaşma sektörü hareketlendirecek Ülke büyümesinde inşaatın belirgin bir desteği gözleniyor. 2014'te marka projelerin kentsel dönüşüm desteğinde gayrimenkule farklı bir ivme kazandırması bekleniyor İstanbul'dajnavi ile yeşilin buluştuğu yer 2014 itibariyle sektörün daha aktif olacağı alanlardan biri kentsel dönüşüm projeleri olacak. Ayrıca 2014 yılında konut projeleri çevreye duyarlı, enerji verimliliği olan günlük yaşantıyı kolaylaştıracak pratik konutlar talep görecek. Proje geliştiricileri için konutta markalaşmanın önemi daha da artacak.


Sektörle ilgili görüşlerini paylaşan Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkam Süleyman Çetinsaya, inşaat sektöründeki büyümenin 2014'te hızlanacağım söyledi. Türkiye'de, bilhassa İstanbul'un gayrimenkul prim potansiyeliyle birçok yatırım aracının önüne geçtiğini hatırlatan Çetinsaya, "Büyük yatırımlarıyla değerlenen gayrimenkul sektörü, birçok ülkeden yatırımcıları Türkiye'ye çekiyor" dedi. 


Yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkullerine ciddi anlamda bir ügisi ve güvenin bulunduğuna vurgu yapan 2014 yılının yeni lansmana çıkacak projelerin yüzde 18 KDV oranıyla satışa sunulacağı ilk yıl olacağını hatırlatan Uğur Dumankaya, "Bu gayrimenkulde pek çok yenilik getirecek. Maliyetlerdeki artışlar nedeniyle sektörde beklenti, yeni projelerin 2013 yılına göre yüzde 10 oranında zamlı fiyatlarla satışa sunulacağı yönünde" diye konuştu. 


Süleyman Çetinsaya, "Farklı kanallardan projelerimizi görüp bize ulaşanlara satışlar yapıyoruz" ifadesini kullandı. 

35 yılı aşkın süredir, inşaat, turizm, AVM alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirten Süleyman Çetinsaya, "İnşa ettiğimiz konut, ofis, otel ve AVM gibi projelerle sektördeki etkinliğimizi her geçen gün artırdık. 


Grubumuz bünyesindeki otellerimiz ve AVMTerimizin işletmeleriyle turizm ve perakende alanında aktif rol alıyoruz" dedi. 

Töpkapı'da yeni proje Maslak, Ayazağa ve Atakent'te projelere devam ederken 2014'te Töpkapı'da başlayacakları Kale projesine de odaklandıklarım belirten Çetinsaya, "Türkiye'nin en büyük iki projesi olan, Aydınlı ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığıyla inşası süren Vadistanbul ve Mesa, Öztaş, Kanttır - Akdaş ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz Tema İstanbul projeleriyle Türk inşaat sektörünün sembollerine imzalarımızı atıyoruz" şeklinde konuştu. Konut, AVM ve otelde markayı öne çıkardı KONUT projeleri arasında Avrupa Konutları TEM 2, Eclipse Maslak, Vadistanbul ve Tema İstanbul bulunduğunu hatırlatan Çetinsaya, "Türkiye'nin ilk AVMlerinden Carousel, Armoni Park, Kayseri Park, Arena Park ve Westa AVM tamamlandı. Grubumuz bünyesinde hizmet veren otellerimiz ise; BWThe President Hotel, BVVThe Citadel Hotel, Avrupa Residence Süite Hotel yer alıyor"dedi. 

Maliyet değil kalite önemli ÇUKURONA Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ca- lj fer Kara, dönüşüm a p sürdürülebi- *"jL^ lirlik, inovas- ^ yon ve Ar- mf'Ağm Ge üçgenin- C. Kara de yapılırsa kalitenin yükseleceğini söyledi. 

Kara, gayrimenkul sektöründe bakış açısının odağına maliyetten öte kaliteyi koymak gerektiğini belirtti. 

2014 yılında satışa çıkıyor İS TVNBUL Esenyurttaki projeleri Maximoonun hızla ilerlediğini belirten Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet M. Yalçıntepe Yalçıntepe, 2014 sonunda projeyi teslim edeceklerini söyledi.


Yalçıntepe, ticari ünite ve residansları da 2014 yılında satışa çıkaracaklarını açıkladı. En yeni projesi Eskişehir'de BULUT İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, KKTC ve Tekirdağ'dan sonra Eskişehir'e yöneldiklerini belirterek, T. Bulut "Burada 2000 daire yapacağız. Bu projemizin metrekare satış fiyatlarını 1500 TL olarak düşünüyoruz. 3 ayrı Evviva projesine de başlayacağız" dedi. 

Süreyyapaşa Korusu ve ormanlık alanıyla Adalar'a nazır panoramik manzarası Nish Adalar'ı çekim merkezi haline getiriyor Unn YALOVA'dan Sarayburnu'na uzanan manzarasıyla öne çıkan Özyazıcı İnşaat'm hayata geçirdiği 2300 konutluk Nish Adalar'da yaşam başladı. 202 bin 500 metrekare alan üzerinde konumlandırılan proje kendi içinde bir şehri andırıyor. Temiz havasıyla avantaj sağlayan projenin çevre düzenlemesinde 5 bin 300 ağaç, 53 bin çiçekli bitki ve 153 bin bodur bitki bulunuyor. 


Kolay satın alma imkanı İstanbul'un en yüksek yerleşim alanlarından Süreyyapaşa'da konumlanan Nish Adalar'ın son etabında 249 bin 849 TL'den başlayan fiyatlarla ve yüzde 40'ı peşin kalanı 60 ay vadeye sıfır faiz, 120 ay vadeye ise yüzde 0.50 faiz oramyla satışlar devam ediyor. Projenin yüzde 1 KDV oranına tabi tutulması da önemli avantajlarından sayılıyor. Nish Adalar'ın her ihtiyaca yönelik tasarlanan daire seçenekleri arasında 1+1,2+1, 3+1 ve 4+1 daire tipleri yer alıyor. Konumu itibariyle adeta İstanbul'un kaptan köşkünde yükselen Nish Adalar, E-5 karayoluna 2.5 km, Sahil yoluna 4 km, Bostana İDO iskelesine 7 km mesafede bulunuyor. 



Türk gayrimenkul projelerinin son yıllarda uluslararası arenada düzenlenen fuarlar ve zirvelerin ilgi odağı haline geldiğini belirten Özyazıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Ahmet Özyazıcı, "Birçok ödül artık Türk projelerine veriliyor. Sektörümüz bu başarılı çizgisiyle ve her geçen yıl artan büyüme grafiğiyle 2014 yılında uluslararası arenanın yıldızı olacak diye düşünüyorum. Türkiye gayrimenkullerinin, İstanbul'un olması gereken değerlere henüz ulaşmadığım düşünüyorum" dedi. 


Hasan Rahvalı, Maslak 1453 projesinin Ağaoğlu için yurt dışında prestij markası olduğunu söyledi. Yüksek faizler yatırıma engel FED uygulamaları ve yeni yılın önemli bir seçim dönemi olması nedeniyle faiz oranlarının artacağım belirten İş GYO Genel Müdürü Tanes, "Bu durum uzun vadeli finansman seçeneklerini azaltacak" dedi Global ve yurt içi etkenlerin ülke ekonomisi üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Amerika Merkez Bankası (Fed) ile ilgili gelişmelerin gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye'yi de etkilediğini döviz kurlarının son dönemde belirgin olarak yükselişe geçtiğini söyledi. Söz konusu süreçte ABD Doları'mn TL karşısında yüzde 8 oranında değer kazandığım ve TL-Dolar paritesinin 2.1'in üzerine yükseldiğini hatırlatan Tanes, gözlenen ekonomik ve siyasi olaylar nedeniyle 2013 yılında konut kredisi faiz oranlarında yükseliş trendinin belirginleştiğine değindi. 


Para, portföye gidebilir Turgay Tanes, "Bu durumda, talep yönlü riskleri göz önünde bulundurarak firmaların anlaşmalı oldukları bankalarla, aradaki artış miktarım müşteriye yansıtmamak adına, bu maliyetleri ' düşürme yönünde görüşmel 1er yürütmesi alınabilecek ak* siyonlardan biridir. Özellikle likit kalmayı tercih eden veya kısa vadeli yatırım planlayan yatırımcılar açısından baktığımızda da, faizlerin yükselmesiyle birlikte bu kitlenin portföy yatırımlarına yönelebileceği öngörülüyor" diye konuştu. 

Yasa atıl kalırsa sorun çözülmez TEKNİK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, tüketici yasasıyla ortaya konanların mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi. Yıllık sektör değerlendirmesinde haksız rekabete dikkat çeken Durbakayım, "Eğer tüketici yasasının uygulanmaya başlamasıyla birlikte ortaya konulan kriterleri yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanmazsa ise sektörde ciddi bir haksız rekabet oluşur. Bu da hem tüketicilerin hem de sektörün büyük zarar görmesine neden olur" dedi. Durbakayım, diğer taraftan afet yasasının sağladığı kolaylık ve fırsatların hem büyük çaplı hem de küçük çaplı projelerin gündeme gelmesini kolaylaştıracağım kaydetti. 


Fikirtepe ve Maslak gözde Söz konusu yıl içinde Halkalı'da 1.272 konutluk yeni bir projenin satışına başlarken, Tuzla'da yükselen Evora istanbul projemizdeki ticari birimleri satışa sunduk. Aynı zamanda 2 yıl önce Samandıra'da başlayan Evora Park projemizin teslimini tamamen gerçekleştirirken, Maltepe'deki Deluxia Dragos projemizin teslimine Aralık 2013 itibariyle başladık" dedi. Umut Durbakayım, 2013 yılında kendilerini en çok sevindiren Emlak Konut GYO ile gerçekleştirdikleri Tuzla' daki Evora İstanbul'M un en çok satılan projesi ve Avrupa Yakası'ndaki Metr ropark'm ilk 3 ayda yüzde 1 ,50 satış oranına ulaşması W olduğunu belirtti. 

2014 yılınjfrıcıya satışta ilk sırada 2013 yılı içinde tüm firmalar tarafından yapılan 3 milyar dolarlık yabancıya gayrimenkul satışının üçte birini tek başına Ağaoğlu Şirketler Grubu yaptı 2013 yılının ilk 9 ayında sektörde önemli oranda hareketlilik yaşandı. Kredi koşullan ve yiizde l'lik KDV avantajının da ©I etkisiyle 1 milyona yalan konut satişı gerJP çekleşti. 2012 yılma göre 300 bin konuttan fazla satiş gerçekleşen 2013' te saüşlann artmasında mega projeler, tüketiciyi koruma altma alan kanun ve çeşitli mevzuat düzenlemeleri etkili oldu. 2013 yılım değerlendiren, 2014 beklentilerini açıklayan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının yeni fırsatlar oluşturduğunu ve hareketliliğin devam ettiğini söyledi. 

Satışlar 3 milyara ulaşır Sektörün gelecek yıl da aym hızda olacağını tahmin ettiklerini belirten Rahvalı şöyle konuştu: "Mütekabiliyet yasasındaki düzenlemeler ve komşu ülkelerle vize uygulamasındaki değişiklikler yatırımcı perspektifini genişletil w yor. 2012 genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışı 2.64 milyar dolara ulaşmıştı. 2013'ün ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı 720 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıl sonuna kadar satişların yaklaşık 3 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Ağaoğlu Grubu olarak toplam satış içinde 800 milyon doları aşan satış rakamıyla ilk sıradayız." Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olmasından dolayı konut talebinin 2014 yılında da devam edeceğini belirten  "Kentsel dönüşüm İstanbul için olmazsa olmaz. Gelecek 5-10 yıl içinde İstanbul'un değişeceğini göreceğiz. 2013 yılı büyümesini de yüzde 5'in üzerinde öngörüyoruz" diye konuştu. 


Sözcü Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura, TOKİ Van kura çekilişi, 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler