28 / 03 / 2024

Güney Amerika'da müteahhitlik açısından fırsat kovalanmalı!

 Güney Amerika'da müteahhitlik açısından fırsat kovalanmalı!

Engineering News Record dergisi tarafından her yıl yapılan dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması sıralamasına Türkiye'den 42 firma girdi. Türkiye, bu sayıyla Çin'den sonra müteahhitlik firma sayısı bakımından ikinci oldu. Firmaların gelirleri açısından ise Türkiye 9. sırada yer aldı.



Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nin, 42 müteahhitlik ve 5 müşavirlik firması için düzenlediği ödül törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin Afrika, Güney Asya ve Güney Amerika'da müteahhitlik açısından fırsat kovalaması gerektiğini, kendisinin de bu yönde çalıştığını kaydetti. Evrak imzalayan bir cumhurbaşkanı olmayacağını belirten Erdoğan, dış gezilerinde Türkiye'nin ekonomik ilişkilerine katkı sağlamaya çalıştığını kaydetti. Kolombiya, Meksika ve Küba'yı kapsayan Güney Amerika seyahatinin bu kapsamda olduğunu belirten Erdoğan, gittiği her noktada müteahhitlerin iş üstlenebilmesi için girişimler yaptığını söyledi. Erdoğan, müteahhitlerden birbirlerine karşı ağır rekabet izlememesini istedi. 


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de konuşmasında Rusya ve Libya başta olmak üzere bölgesel risklerin ortaya çıktığını ve sektörün hızla bu riskleri telafi edebilecek yeni pazarlar bulması gerektiğini anlattı. 


Zeybekci, yeni bir kalkınma bankası önerdi 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, yurtdışı müteahhitlikte ana finansman modellerinden biri olan. karşı ülkeye Eximbank kredisi açılmasının başarıyla sürdüğünü, ancak yetersiz kaldığını söyledi. Yeni finans kaynakları oluşturulması gerektiğini belirten Zeybekci, bu amaçla bir kalkınma bankası kurulmasını önerdiklerini, hem müteahhitlerin hem de Cumhurbaşkanfnın konuya sıcak baktığını kaydetti. Türkiye'nin yabancılara 4 milyar dolarlık konut sattığını belirten Zeybekci, daha fazla satış için tanıtımın yoğunlaştırılması gerektiğini, bu amaçla yurtdışı fuar ve pazarlama faaliyetlerine destek vermek için çalışma başlattıklarını açıkladı. 


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'm yapan Rönesans'ın da aralarında bulunduğu ödül alan firmalar ENR listesine giriş sırasıyla şöyle: Enka, Rönesans, TAV, Polimeks, Tekfen, IC İçtaş, Ant Yapı, Nata, Yapı Merkezi, Yüksel, Onur, Cengiz, Hazinadaroğlu, Atlas, Çalık Enerji, Alarko, Limak, Kayı, Mapa, Eser, Nurol, İlk İnşaat, Summa, Bayburt Grup, Aslan Yapı, Kontek, Taca, Metag, Rasen, Gama, Yenigün, Lotus, Tepe, Kolin, Doğuş, Gürbağ, Stfa, Gap, Zafer. AE Arma Elektropanç, Gülennak, TML. 

Ödül alan müşavirlik firmaları ise Atlas Group, Structorus Mühendislik, Temelsu Mühendislik, TEKFEN mühendislik ve Yüksel Proje olarak sıralandı. 


Dünya