28 / 03 / 2024

Dolar kurunun artması konut fiyatlarına yansıyacak!

Dolar kurunun artması konut fiyatlarına yansıyacak!

Doların 2,10 lirayı geçmesi ile konut fiyatlarında artış görüleceği tahmin ediliyor. Sektörün önde gelen aktörlerinden Sinpaş GYO’nun Genel Müdürü Seba Gacemer, artış oranının yüzde 15-20 olacağını düşünüyor. Gacemer, “Yeni dönemde doların 2,10 lira seviyesi sektörde hazmedildiği, kemikleştiği takdirde konutta doğal artış olacaktır.” dedi.


Doların 2.10 lirayı geçmesiyle konut fiyatlarında artış bekleniyor. Sektörün önde gelen aktörlerinden Sinpaş GYO’nun Genel Müdürü Seba Gacemer, artış oranının yüzde 15-20 olacağını düşünüyor.


Sinpaş GYO’nun Genel Müdürü Seba Gacemer, düzenlediği toplantıda yılın ilk yarısını değerlendirdi. Konuşmasında kurun sektöre etkisi üzerinde duran Gacemer, dolardaki artışının konuta zam olarak yansıyacağını söyledi. Gacemer, “Doların önemli oranda arttığı dilimde projeler devam ediyordu. Bu durum firma maliyetlerini etkiledi ancak o dilimde yapılacak bir şey yoktu. Şu an projeler yeni yeni açıklanıyor, tabii ilk 6 ayda pek proje tanıtımı yoktu. Lakin şu an sektör 2,10 lira dolar realitesi ile karşı karşıya. Bu maliyetlere, yeni projelere etki edecektir. Ben bu anlamda konut fiyatlarının minimum yüzde 15-20 artacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.


Merkez bankası’ndan faiz indirimi bekleyen Gacemer, “Bu olduğunda konut kredileri iner. Tabii sektör daha çok müşteri elde eder, kredileri daha geniş vadelere yayar.” dedi. 


Son dönemde sıkça dile getirilen "Konutta balon var" söylemine katılmayan Seba Gacemer, “Eğer belli bölgelerde çok üretim varsa elbette sorunlar görülür. Örneğin Beylikdüzü imara açıldığında pek çok firma oraya girmiş, uygun rakamlarla satış yapmıştı. Şu an balon belki Beylikdüzü ve Esenyurt gibi konut arzının ölçülü olmadığı yerlerde görülebilir. Anadolu yakasına talep var, sorun Avrupa yakasında ama ölçü kaçtığında. Burada ihtiyaç doğru belirlenmeli." değerlendirmesinde bulundu. 


CİROSUNU YÜZDE 70 ARTIRDI 

Seba Gacemer, Sinpaş GYO olarak ilk 6 ayı başarılı geçirdiklerini de ifade etti. Konutlarına ilginin arttığını aktaran Gacemer, 6 ayda satışlarının adet olarak yüzde 75, ciro olarak yüzde 70 arttığını açıkladı. Bu dönemde 723 adet satış yaptıkları ve 376 milyon lira ciro elde ettikleri bilgisini veren Sinpaş GYO Genel Müdürü, şunları kaydetti: 


“6 ayda İstanbul’da Ege Yakası, Ankara’da İncek Blue’nun tanıtımını yaptık. Diğer 6 ayda dört yeni projeyi hayata geçireceğiz. İlk 6 ay ayrı bir dönemdi. Malum hem sektör hem de ülkemiz için gergin, tartışmalarla geçen bir seçim dönemine tanık olduk. Buna rağmen Sinpaş GYO güvenli bir liman olduğunu kanıtladı. Dolara, altına rağbet olmadığı dönemde Sinpaş GYO satışlarını yüzde 70 arttırdı. İleriye daha da olumlu bakıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanması ve Merkez Bankası’nın da faiz indirimi ile sektörde yoğunluk olacağı kanaatindeyiz." Gacemer, bu sene için 1 milyar lira ciro hedeflediklerini sözlerine ekledi.



Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri