Deprem riski taşıyan alanların üçüncü havalimanının bulunduğu bölgelerde yeni yerleşim alanlarına taşınacağını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Riskli bölgelerin en az yüzde 50'si yeşil alana dönüştürülecek" dedi...
Deprem riski taşıyan alanların üçüncü havalimanının bulunduğu bölgelerde yeni yerleşim alanlarına taşınacağını söyleyen Topbaş, "Riskli bölgelerin en az yüzde 50'si yeşil alana dönüştürülecek" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deprem açısından riskli olan alanların üçüncü havalimanının bulunduğu bölgede kurulacak yeni yerleşim alanına taşınacağını, boşaltılan bölgelerin ise yeşil alana dönüştürüleceğini açıkladı. Topbaş, İstanbul'da kuraklık sorunu olmadığını belirterek "Hiç yağmur yağmasa bile yıl sonuna kadar yetecek suyumuz var. Melen'de ikinci hattı bitirdik, o da su getirecek" dedi.
Şehrin kuzeye taşınma süreci nasıl olacak?
İstanbul'un kuzeyinin yüzde 50'si orman alanları. Yukarıda krater gibi gördüğümüz maden alanları ocakların bulunduğu bölgede havaalanı inşaatı var. O bölgede orman alanlarına basmayacak şekilde yeni bir yerleşke oluşturma çalışması var. Başbakan'ın İstanbul'un riskli olan bölgelerini buraya taşıma düşüncesi var. O riskli alanların en az yüzde 50'si de yeşil alana dönüştürülecek.
Bir örnek var mı? Şu şu mahalleler boşaltılıp o bölgeye taşınacak gibi?
İstanbul'un bazı bölgelerinin ciddi park alanları olacağını Başbakanımız ilan etti. Tabii bu zorlamayla değil. Çok kaliteli yapılar olacak, havaalanı var, Kanal İstanbul var. "Ben kendi binamı veriyorum. Biz mahalleli olarak varız" diyecek.
Kanal İstanbul projesinde tapulu olan arazilerin durumu ne olacak?
Küçükçekmece'den geçip Sazlıdere Barajı'nı içine alacak şekilde giderse o bölgelerde yeni bir düzenleme gerekiyor. Orada çok derme çatma yapılar var. İnsanları mağdur etmeden TOKİ veya Emlak Konut vasıtasıyla daha sağlıklı ve düzgün bir yapılaşma projesi olduğunu biliyorum. Başka yere göçe zorlanmayacaklar. Mevcut binalarından çok daha kıymetli Boğaz gören, metronun geçtiği alanlara kavuşacaklar.
Son dönemde yağmur yağmasına rağmen barajlardaki doluluk oranı yüzde 27'lerde kaldı. İstanbul için bir kuraklık tehlikesi var mı?
İstanbul kuraklık dönemlerinden daha kurak bir dönemi yaşıyor. Bu kadar kurak bir dönemi 80 yıl içerisinde görmemiş. Yağmurlar noktasal yağışlar oldu. Barajlar yüzde 1.5 gibi artış yaptı. Bununla ilgili alternatif çalışmalarımız var. Şu anda kasım ayına kadar götürebilecek suyumuz var. Melen'de ikinci hattı bitirdik. Hemen hemen o da bize su göndermeye başlayacak. Bölgede tedarik seviyemiz fazla.
"Bir daha aday olmayacağım" demiştiniz. Ne yapmayı düşünüyorsunuz 5 yıl sonra?
Siyaseti bırakacağım. 45 yıl siyaset yaptım. Siyasette son düşündüğüm yer belediye başkanlığı... Boş durmayız. Ondan sonra başka hizmet alanları buluruz. Bir akademik insan olarak üniversiteler var. BM'de görevlerim var. Birçok yer var. Biz yine insanlara insanlığa faydalı olmaya çalışırız.
"İSTANBUL'DA KURAKLIK SORUNU YOK"
Melen'de ikinci hattı bitirdiklerini dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Hiç yağmur yağmasa bile yıl sonuna kadar yetecek suyumuz var" dedi.
Şabah Arslan/ Sabah
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri