26 / 04 / 2024

Bakan Güllüce: Yapı malzemeleri mobil sistem ile denetlenecek!

Bakan Güllüce: Yapı malzemeleri mobil sistem ile denetlenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşa ve yapı kontrol alanındaki yıllara dayanan tecrübesini yapı malzemelerinin imalatı ve yapıda kullanım koşulları ile ilgili süreçlere de aktararak, yapı malzemeleri alanındaki denetim faaliyetlerini artan bir ivme ile sürdürüyor.




-Yılda ortalama 12 bin denetim faaliyeti gerçekleştiriliyor-

Gerekli temel seviye eğitim ve sınav aşamalarından geçerek ileri seviye eğitim faaliyetleri ile de malzeme bazında uzmanlık kazanan denetim elemanları, 81 il teşkilatı bünyesinde yıl içerisinde ortalama 12 bin denetim faaliyeti gerçekleştiriyor.


-Mobil Yapı Malzemeleri Denetim Sistemi yazılımı geliştirildi-

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, gerçekleştirilen denetim faaliyetlerine hız kazandırmak ve etkinliğinin arttırılması için Bakanlık olarak “Mobil Yapı Malzemeleri Denetim Sistemi” adı altında bir yazılım geliştirdiklerini açıkladı.


Bakan Güllüce, söz konusu yazılımın Ankara, Eskişehir ve Kayseri illerinde pilot olarak uygulamaya alındığını söyledi.


Mobil Denetim Sistemine Geçiş ile birlikte;

-3 nüsha halinde doldurulan denetim tutanakları denetim mahallinde sistem üzerinden doldurularak mobil yazıcılardan pratik bir şekilde çıktıları alınabilecek.


-Malzeme grupları doğrultusunda hazırlanan kontrol listeleri ile sistem denetimi yönlendirecek ve denetçi hataları en aza indirgenmiş olacak.


-Denetim elemanları gerek kendi aralarında gerekse merkez birim personeli ile anlık olarak mesajlaşabilecek ve bu sayede denetim esnasında gerekli olabilecek bilgi alış verişi denetim esnasında da sağlanmış olacak.


-Denetim esnasında ihtiyaç duyulabilecek tüm mevzuata sistem üzerinden ulaşılabilecek.  


-Denetim verileri denetim tarihi ile eş zamanlı olarak merkez birime ulaşmış olacak.


-Denetime ilişkin tüm dokümanlar, malzemenin kendisi, ambalajı ve ilgili etiketleri fotoğraflanarak sistemde kayıt altında tutulabilecek.


-Mevzuatına uygun üretim gerçekleştirmeyen imalatçılar için uygulanan idari yaptırımlar daha rahat takip ve kontrol edilebilecek.


-Ülke genelinde muntazam bir denetim faaliyeti oluşturulmuş olacak.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura