29 / 03 / 2024

Ataköy sahilindeki inşaatlar neden mühürlendi?

Ataköy sahilindeki inşaatlar neden mühürlendi?

Bakırköy Belediyesi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin, yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazı reddetmesi üzerine, Ataköy sahilindeki bazı inşaatları mühürledi.Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu konu ile ilgili açıklama yaptı.


Bakırköy Belediyesi,  İstanbul  Bölge İdare Mahkemesi'nin, yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazı reddetmesi üzerine, Ataköy sahilindeki bazı inşaatları mühürledi. 


Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, İmar ve Zabıta müdürlükleri ekipleriyle inşaatların bulunduğu Ataköy sahiline geldi. Burada toplanan Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği, Çevre Dostları Platformu ve Bakırköy Çamlık Forumu'nun aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, "Sahiller bizimdir, bizim kalacak", "Ranta, talana, yağmaya son" şeklinde pankartlar açtı.


Kerimoğlu, yaptığı açıklamada, buraya, mahkeme kararını uygulamak için geldiklerini ifade ederek, "Biz hukukun aldığı kararları tartışmakla değil, uygulamakla yükümlüyüz. Bundan sonraki süreçte de hukuka bağlı kalarak gerekli uygulamaları sürdüreceğiz. Yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda 159-160-161-162. parsellerle ilgili mühürleme yapacağız" diye konuştu.


Başkan Kerimoğlu'nun açıklamasının ardından Bakırköy Belediyesi İmar ve Zabıta müdürlükleri ekipleri, şantiyeye girmek istedi. İnşaat firması yetkilileri, ekipleri güvenlik nedeniyle içeriye almak istemedi. Bu sırada kısa süre tartışma yaşandı. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de "işçiler şantiyeden indirilsin", "mahkeme kararlarına uyulsun" şeklinde slogan attı. 


Belediye görevlileri, daha sonra şantiyeye girerek, inşaatları mühürledi.


- "İtiraz edeceğiz"

İnşaat alanında gazetecilere açıklamalarda bulunan  TOKİ  İstanbul  Emlak  Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, projenin sahibi olan kurumun temsilcisi olduğunu belirterek, burada hukuksuz bir uygulama yapıldığını kaydetti.


Karaoğlu, "Bir mahkeme kararı var. Bu kararı yok sayamayız. Mahkeme kararlarını herkes uygulamak zorundadır. Ancak bu mahkeme kararında, projenin durdurulmasına yönelik bir hüküm bulunmamaktadır. Burada mahallenin belediyeye baskısı sonucu mühürleme işlemi gerçekleştiriliyor. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz edeceğiz" diye konuştu. 


- Süreç

Prof. Dr. Mesture Ayfer Kaynar, Ataköy sahildeki inşaatların yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları için İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, 2 Mayıs'ta yürütmeyi durdurma kararı verdi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, karara itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi Birinci Kurulu da itirazı reddederek, 5. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararını onadı.


AA



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016