28 / 03 / 2024

2018 Ağustos ayı kira artış oranları açıklandı!

 2018 Ağustos ayı kira artış oranları açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları açıklandı. İşte 2018 Ağustos ayı kira artış oranları..


2018 Ağustos ayı kira artış oranları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranlarını açıkladı. Sonuçlara göre, on iki aylık ortalamalar yüzde 17,41 oranında arttı. 2018'in Ağustos ayında kiracıya yüzde 17.41 oranında zam yapılacak. 


TÜİK'in açıkladığı verilerin kullanılması, yalnız meskenlerdeki kiracılara yapılacak artışlarda zorunlu olacak. İşyerindeki kiracılara yapılacak artışlarda bu oranlar zorunlu olmayacak. 2020'ye kadar sözleşme serbestisinin uygulandığı işyerlerinde sözleşmede hangi oranda anlaşılmışsa o oranda zam yapılıyor. Ancak herhangi bir oran açıklanmamışsa mal sahibi işyerindeki kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor. 


TÜİK ÜFE oranları

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,41 arttı.


Hesaplama örneği

Mevcut kira bedeli bin lira olan bir konut kiracının 2019'un Ağustos ayına kadar ödeyeceği aylık kira bedeli şu şekilde:


Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 17,41

Zam bedeli: 174,1

Zamlı kira bedeli: 1.174,1 lira


Kira artış davaları

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'na göre, kira bedelinin belirlenmesi için dava açılabiliyor. Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin arttırılacağı belirtilen bir karar varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.