19 / 04 / 2024

2014 ikinci çeyrekte A sınıfı ofis stoğu 3,9 milyon metrekareye ulaştı!

2014 ikinci çeyrekte A sınıfı ofis stoğu 3,9 milyon metrekareye ulaştı!

Cushman & Wakefield, 2014 yılının ikinci çeyrek raporunu yayımladı. Rapora göre, ikinci çeyrekte İstanbul ’da A sınıfı ofis stoğu 3,9 milyon metrekareye ulaştı veaklaşık 34.000 metrekare yeni kiralama hacmi kaydedildi.



Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & Wakefield, 2014 yılının ikinci çeyrek raporunu yayımladı. Rapora göre, ikinci çeyrekte  İstanbul  ’da A sınıfı ofis stoğu 3,9 milyon metrekareye ulaştı veaklaşık 34.000 metrekare yeni kiralama hacmi kaydedildi. Birincil bölgelerde  tamamlanan yeni projeler sayesinde bu rakamın 11.225 metrekaresini yani yüzde 33’ünü mal sahibi kullanıcı anlaşmaları oluşturdu. Anlaşmaların büyük bir bölümü ise inşa aşamasındaki projelerin tamamlandığı Ataşehir, Levent ve Maslak bölgelerinde yapıldı.


Gayrimenkul sektörüne ilişkin dünya çapında hazırladığı analiz ve raporlarla sektöre katma değer yaratan Cushman & Wakefield; ofis, perakende ve sanayi pazarlarını ayrı başlıklar halinde değerlendirdi. 


Yılın ilk yarısında geçen yıl aynı döneme oranla kiralama hacmi yüzde 6 arttı

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden çeyrek rapor ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yılın ilk yarısında toplam yeni kiralama hacminin 140.500 metrekareye ulaştığını ve geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında sayının %6 arttığını belirtti. 


Gönden, ofis pazarına ilişkin değerlendirmesinde 2014’ün ikinci çeyreğinde yaklaşık 34.000  metrekare yeni kiralama hacmi kaydedildiğini vurguladı.  “Birincil bölgelerde tamamlanan yeni projeler sayesinde bu rakamın 11.225 metrekaresini mal sahibi kullanıcı anlaşmaları oluşturdu“ diye konuşan Gönden “Anlaşmaların büyük bir bölümü ise inşa aşamasındaki projelerin tamamlandığı Ataşehir, Levent ve Maslak bölgelerinde yapıldı“ dedi. Gönden,kiralama oranının geçen çeyreğe göre düşük olmasını, yaklaşan yaz ayları nedeniyle genellikle sakin geçen döneme bağlanabileceğini belirtti. 


Rapora göre 2014’ün 2. çeyreğinde yaklaşık 470.000 metrekare yeni arz piyasaya sürüldü ve genel boşluk oranı  %17,6’ya ulaştı. Tamamlanan yeni projeler ile boşluk oranında önemli bir artış görüldü.  İstanbul’da A sınıfı ofis stoğu 3,9 milyon metrekareye ulaştı.  Rapora göre inşası devam eden projeler ile gelecek arzın, güçlü kiralama işlemlerini desteklemesi bekleniyor. Tuğra Gönden, inşa halindeki yeni ofis projelerinin, geçtiğimiz yıllarda boşluk oranı oldukça düşük olan birincil bölgelerde yeni fırsatlar arayan kullanıcılara alternatifler sunduğunu belirtirken, büyük miktarda yeni arzın kiraları istikrarlı hale getirebileceğini dile getirdi.


Perakende pazarına 278.600 metrekare yeni arz eklendi

Rapora göre, bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında piyasaya sunulan yeni arz da arttı. 2014 yılının 2. çeyreğinde yaklaşık 278.600 metrekare yeni arz piyasaya sürüldü. Yılın ilk yarısında Diyarbakır, Kırıkkale, Tokat, Bursa ve İstanbul’da önemli AVM açılışlarının gerçekleştiğine dikkat çeken Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden “Bazı perakendeciler en büyük mağazalarını açarken bazıları da yeni konseptler getirdi, buna örnek olarak İstanbul’un ve Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden biri olan Mall of İstanbul’ da H&M’in ilk ev konseptinin açılacak olması, Victoria’s Secret’ın tüm ürünlerinin satıldığı mağazasının açılması verilebilir“ dedi. 

Yerel perakendeci pazar pozisyonlarını güçlendiriyor

Yılın ikinci çeyreğinde herhangi bir gayrimenkul satın alma işlemi gerçekleşmediğini belirten Toğrul Gönden yerel perakendecilerin pazar pozisyonlarını güçlendirmeye ve pazar paylarını arttırmaya devam ettiğini de ekledi. “Geçtiğimiz yıl İspanyol Dia ülkeden çıktıktan ve Carrefour SA Türkiye’deki ortak girişiminin kontrolünü devrettikten sonra Metro Group 12 hipermarketi kapsayan Türkiye’deki Real portföyünü satmak için  Ankara  menşeli Beğendik ile bir anlaşma imzaladı“ diyen Toğrul Gönden “Yılın ikinci yarısında belirsizliklerin azalmasına paralel olarak yerel talebin artmasıni öngörüyoruz. Özellikle Ağustos ayında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra kullanıcı ve yatırım aktiviteleri, artan iş güveni ile beraber özellikle uluslararası perakendeciler açısından hızlanabilir “ dedi.

Sanayi pazarında kullanıcı işlemleri yavaş kaldı

Rapora göre yılın ikinci çeyreğinde sanayi pazarında kullanıcı işlemleri bir önceki döneme göre nispeten yavaş kaldı. Mart ayında gerçekleşen yerel seçimler ve Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminden kaynaklanan siyasi belirsizlik ortamı, uluslararası kullanıcılar üzerinde ek baskı yarattı. Kullanılabilir kaliteli arz eksikliği devam ederken en büyük pay mal sahibi kullanıcılar tarafından gerçekleştirildi. Raporda, özellikle İstanbul’da 3. Boğaz Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Köprüsü projeleri ile yeni alanların gelişime açılması beklendiği vurgulandı. 





Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri