28 / 03 / 2024

Dünyanın en hızlı büyüyen 2'nci kenti İzmir seçildi!

Dünyanın en hızlı büyüyen 2'nci kenti İzmir seçildi!

ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014' raporuna göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti seçildi.


ABD'li araştırma şirketleri Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014 Raporu' ile dünyanın geçtiğimiz yıl en hızlı büyüyen 300 metrepolünün sıralaması açıkladı. Zirvesinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Macau'nun olduğu listede  İzmir  2. sırada yer aldı. Listenin önlerinde Çin ve Türk şehirleri dikkat çekerken, 300 şehir arasında Türkiye'den İzmir 2., İstanbul 3., Bursa 4.,  Ankara  ise 9. yükselen ekonomi olarak gösteriliyor.


Dubai'in 5'inci sırada yer bulduğu araştırmada Çin'den Kumning 6, Hangzhou 7, Xiamen ise 8'inci sırada. Avrupa'dan en iyi performansını 12. Olan Budapeşte'nin gösterdiği listede Avrupa ve ABD kentleri oldukça geride yer alıyor. İngiltere'nin başkenti Londra 26'ncı sırada yer alırken, Roma 274'üncü, Washington 275, Milano 277, Atina 280'nci. Araştırmada 2008'de başlayan ekonomik krizle Avrupalı şehirlerin ve ABD'lilerin listede düşüşü dikkat çekiyor. 

Raporda Çin ile birlikte Türkiye flaş ülke gösterilirken, Brookings Enstitüsü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada; 'Türk Lokumu' (Turkish Delights) adı verilen Türkiye'deki gelişmenin ülkede yapılan yatırımlar nedeniyle olduğunu belirtiliyor. Raporda, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye'nin, kısa zamanda gösterdiği ağır sanayiye yönelik yatırımların yanı sıra altyapı projeleri, yollar ve iş gücü yaratmada öne çıktığı kaydediliyor.


İzmir'in 2011 yılında yine Brookings Enstitüsü tarafından açıklanan raporda 4. Sırada olduğunu hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açıklanan bu rapor ile birlikte İzmir'in gücünün ve büyük potansiyelinin bir kez daha kabul edildiğini belirtti. Demirtaş, "Raporda 2013 ve 2014 yıllırı arasında İzmir'in Gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2 arttığı, istihdam oranının yüzde 6.6 arttığı, 2012-2013 aralığında altıncı yükselen ekonomi olduğu ve 2013-2014 yılları arasında ise dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldiği belirtiliyor. Araştırmaya göre İzmir; İstanbul, Ankara ve Bursa ile karşılaştırıldığında, yüzde 6.6 ile en fazla istihdam yaratan kent. Ayrıca İzmir yüzde 2 büyüme oranı ile İstanbul ile birlikte Türkiye'den sıralamaya giren kentler içerisinde en hızlı büyüyen kent" dedi. 

Her zaman için İzmir'in vergi, ihracat, katma değer gibi ekonomik parametrelerde Türkiye'nin ikinci büyük kenti olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Daha geçtiğimiz hafta İzmir'in, ülkemizin en fazla vergi veren ikinci kenti olduğu açıklandı. Ama biz o zaman da İzmir'in rekabetinin diğer kentlerimiz ile birlikte değil, dünyanın diğer marka kentleriyle birlikte olduğunu söyledik. Dünya kentleri sıralamasında da Dubai, Londra, Washington gibi devleri geride bırakıp ikinci yükselen ekonomi olması bize gurur verirken, dünya kentleri ile yarıştığımızı bir kez daha gösterdi. Her fırsatta İzmir'i eleştirenlere, İzmir'in geride kalmasını veya yerinde saydığını söyleyenlere, Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014' Raporu net bir cevap oldu. Biz bundan sonra da İzmir'i bir dünya kenti ve marka kent yapmak için çalışacağız."


Hürses