18 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri yükselecek mi?

Konut kredi faizleri yükselecek mi?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün gerçekleşen toplantıda değişikliğe gitmeyerek politika faizlerini yüzde 24’de sabit tuttu. Karar konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkileyecek?



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu dün yapılan  toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. 


Merkez Bankası açıklamasında, ‘‘İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.’’ ifadelerine yer verildi. 


TCMB’nin açıklamaları faiz indirimine hazırlık olarak yorumlandı. Açıklamadan dakikalar sonra dolar kuru 5.96’ye ulaştı. Kur açıklama öncesinde gün içinde 5.9 seviyelerinde seyrediyordu. 


Döviz kurunda yaşanan artış maliyetlerde artışa ve kredi risklerinde yükselişe neden olmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın da kur karşısında sıkı ekonomik duruşa devam ederek repo faizlerinde indirime gitmemesi bankaların likiditeye ulaşmasını zorlaştırıyor. 


Kredi Faizleri Yükselecek mi?

Piyasa riskleri sorunlu kredilerde yaşanan artış ve sıkı politikalar bankaların kredi kullandırım iştahını düşürüyor ve kredi faiz oranlarında artışların yaşanmasına neden oluyor. Ekonomistlerin beklentisi konut kredisi faiz oranlarının yakın zamanda düşmemesi ve kurda yaşanacak olası yükselişler karşısında artmaya devam etmesi yönünde.  


Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Durumda ?

Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre bankaların konut kredisi faiz oranları yaklaşık bir aydır artış ivmesinde hareket ediyor. Ortalama konut kredisi faizleri yüzde 2 seviyesinde seyrediyor. En düşük konut kredisi faiz oranı Ziraat Bankası’nın kullandırdığı aylık yüzde 1.45 düzeyinde. En uygun konut kredisinin yıllık maliyet oranı ise yüzde 19 sınırında.


Konut Kredisi Hesaplama 

Bankalardan güncel faiz oranları ile 200.000 TL tutarda konut kredisi için 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık en uygun taksit 3.500 TL oluyor. En uygun geri ödeme miktarı ise 423.000 TL’ ye karşılık geliyor. 


Kurul Sonrası 10 Yıl Vadeli Konut Kredisi Faiz Oranları 

Kredi Pazarı’nın verilerine göre TCMB’nin Para Politikası Faizleri sonrasında bankaların 10 yıl vadede uyguladıkları tabela konut kredisi faiz oranları şu şekilde;


Ziraat Bankası yüzde 1.45, VakıfBank yüzde 1.55, İNG Bank yüzde 1.71, Garanti Bankası yüzde 1.81, Kuveyt Türk yüzde 1.84, Yapı Kredi, yüzde 1.85 HalkBank yüzde 1.85, Finansbank yüzde 1.90, Akbank yüzde 1.99, Türkiye Finans yüzde 2.02, DenizBank yüzde 2.15, İş Bankası yüzde 2.20, ŞekerBank yüzde 2.29, HSBC yüzde 2.30, ICBC yüzde 2.40, Anadolubank yüzde 2.50, TEB yüzde 2.58.