28 / 03 / 2024

Bursa ve İzmir'de markalı konutlar hız kazanacak!

Bursa ve İzmir'de markalı konutlar hız kazanacak!

İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate düşüren 433 kilometre uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü açıldı. Konut üreticileri Yalova, Bursa, Balıkesir, Bilecik ve İzmir’i radarına aldı.


Konut üreticileri, Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolu projesi sayesinde Yalova, Bursa, Balıkesir, Bilecik ve İzmir’i radarına aldı. ‘Yakın İstanbul’ olarak anılacak bölge İstanbul’a alternatif arayan firmaların gözdesi olacak, markalı konut inşası hız kazanacak.


İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate düşüren 433 kilometre uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü açıldı. Otoyol projesi ulaşım süresinde avantaj sağlamasının yanı sıra geçtiği Yalova, Bursa, Balıkesir ve İzmir’de arsa fiyatlarını uçurdu. Arsa fiyatlarının son 3 yılda yüzde 150’lere varan oranda arttığı belirtiliyor. Otoyol, çevresindeki illerde arsa fiyatlarını artırmakla kalmayacak, İstanbul’da sıkışan markalı konut sektörünü de ‘yakın İstanbul’a çekecek. İstanbul’a süre olarak yakınlaşan şehirler Anadolu’ya açılmak için fırsat kollayan konut sektörünün yeni adresi olacak.

 

İkinci dalga başlıyor

 

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2010’da yapılacağı ilan edilen ve 2013 yılında temeli atılan projenin geçen 6 yıllık sürede Bursa, Eskişehir, Bilecik illerinde yüzde 73, Kocaeli, Yalova, Sakarya ve Düzce illerinde yüzde 85 ve İzmir’de yüzde 109’luk değer artışı sağladığını söyledi. 

 

Her altyapı projesi açıklandığında projenin çevresinde bulunan gayrimenkul fiyatlarında artış görüldüğünü ifade eden Yazıcı, “Bu durum bizim gibi dinamik ve gelişmekte olan gayrimenkul piyasasına sahip bir ülke için beklenen bir durum. Proje tamamlanıp kullanıma açıldığında ikinci bir dalga olarak tekrar gayrimenkul fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Biz bu bölgede çok ciddi artışlar yaşandığı için projenin kullanıma geçmesiyle beraber gayrimenkul fiyatlarının ulaşıma kolaylığına ve özelliklerine göre orta vadede yüzde 20-30 bandında yukarı yönlü yeniden harekete geçeceği kanaatindeyiz” diye konuştu.

 

Yazıcı, şöyle devam etti: “Şu anda Yalova ve Bursa’nın köylerinde ciddi bir hareketlilik gözleniyor. 2019’da tamamlanacak İzmir’e kadar olan bağlantı yolunun Manisa ve İzmir çevresindeki arazilerde de değer artışı yaşatması bekleniyor. Proje sayesinde İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük metropollere ulaşım kolaylaşacak. Çevre illerden iç göçün hızlanacak.”

 

Yalova radarda

 

İç göç bu illerde nüfusla birlikte konut ihtiyacını da artıracak. Bu da konut üreticilerini bu illere yöneltecek unsurlar arasında yer alıyor. Şu anda yatırımı devam eden markalı konutlara bakıldığında Bursa ve İzmir ön plana çıkıyor. Bu iki kent, sanayi, turizm ve ulaşım avantajıyla köprü ve otoyoldan önce yatırım çekmeye başladığı için Bursa’da 5 bin 400, İzmir’de 7 bin 900 markalı konutun inşaatı devam ediyor. Köprünün hizmete girmesinin ardından bu rakamların kısa süre içinde artması bekleniyor. En büyük artışın şu anda 540 markalı konutun inşasının sürdüğü Yalova’da görüleceği ifade ediliyor.

 

Suudiler için köy kuracak

 

BEYTTÜRK İnşaat, Yalova’da 5 bin konutluk proje yapmayı planlıyor. Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, “Suudi Arabistanlı Kimma Huizama ile 2 milyar liralık proje için işbirliği yaptık. Yalova’da yapacağımız 5 bin konutluk projemiz ile özellikle Körfez ülkelerinden talep gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

Yer bakıyoruz

 

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, otoyolun çevresindeki şehirlerde ciddi bir gelişme yaşanacağını ifade etti. “İstanbul’u rahat ulaşımla büyütebilirsiniz” diyen Durbakayım, Yalova, Orhangazi ve Gemlik’te yer baktıklarını açıkladı.

 

Konut firmaları neden bu illere yönelecek?

 

- Nüfusun artması

- Ulaşım kolaylığı

- Kısa sürede yaşanan değer artışı

- İstanbul’a yakınlık

 

Yabancı da gelecek

 

İSTANBUL, Bursa, Konya, Çanakkale ve Sakarya’da projeler gerçekleştiren Bak Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör,  “Arsa ve konutlarda gözle görülen bir fiyat artışı söz konusu. Ayrıca markalı konut tarafında da ciddi artışlar yaşanmaya başlandı. Markalı konut fiyatlarının da bu çerçevede en az yüzde 20 ila 30 arasında bir artış yaşanmasını bekliyoruz. Öte yandan sadece yerli yatırımcıların değil, köprüden sonra yabancıların da bölgeye ciddi anlamda yatırım yapacağını düşünüyorum” diye konuştu. Bakgör, “Bursa dışında Yalova’da da yatırımlar düşünülebilir. Orada yatırım fırsatları çıkması halinde değerlendirme yapılabilir” dedi.

 

Gözümüz Bursa’da 

 

BURSA’DA Marka isimli karma proje inşa eden Sur Yapı’nın patronu Altan Elmas, “Şu anda Bursa’daki mevcut işimize odaklandık. Arazi teklifleri de geliyor. Orta vadede yeni proje yapabiliriz. Gözümüz Bursa’nın üzerinde” dedi.


Vatan



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri