Nitelikli lüks konut siteleriyle adını duyuran İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde 1 milyon metrekarelik yeni yaşam alanı üretilecek. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya gazetesinden Leyla İlhan'a konuştu...
Nitelikli lüks konut siteleriyle adını duyuran İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde 1 milyon metrekarelik yeni yaşam alanı üretilecek. Son yıllarda bazı projelerde metrekare fiyatının 6-7 bin TL'ler seviyesine çıktığı ilçe, özellikle Marmara depremi ve sonrasında metrobiis hattıyla da çok daha fazla göç almaya başladı. Müteahhitlerin çok fazla proje gerçekleştirdiği ilçeler arasında yer alan Beylikdüzü'nde arazi stoku giderek azalırken, belediye tarafından denize yakın alanda 1 milyon metrekarelik yeni arazi stoku geliştiriliyor. 2015 yılı içinde kamudan kamulaştırma yapıp halka arazi kazandırma için çalışma yaptıklarını aktaran Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "SGK'dan 30 bin metrekarelik alanı satın alarak Beylidüzü halkına kazandırdık. Bunun gibi arazi oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca vatandaşla işbirliği yaparak arazi geliştiriyoruz. Bu çalışmayla amacımız kentsel dönüşümü bir bütün halinde tasarlamak ve modern bir şehir dokusu oluşturmak" dedi. Yeni üretilecek alanın konut fonksyonlu yerler olduğunu aktaran İmamoğlu, "2016 yılı içinde bu arazi kaynağını oluşturup insanlarla paylaşacağız. Beylikdüzü'nün denize yakın alanında elde edilecek arazide sonrasında yapılacak yapılarda ise var olan imar hakkını bir metre dahi artırmadan, kentsel tasarıma uygun bir proje hedefliyoruz" diye konuştu.
Fiyatlar 1.5 yılda hızlı arttı
Müteahhitlerin ilgi gösterdiği bölgelerin başında gelen Beylikdüzü'nde gayrimenkul değerlerinin özellikle son 1.5 yıl içinde yüzde 30-40 artış gösterdiğini söyleyen Ekrem İmamoğlu, değer artışında sosyal ve yaşam alanları üretmenin de önemli rol oynadığını kaydederek, "Festivalller, sanat etkinlikleri gibi kültürel ve sosyal etkinliklerin yoğunlaştığı bölgede 1.5 yıl önce en lüks konutların metrekaresi 2 bin 5 TL'ye satılırken bu rakam şimdi 6-7 bin TL'ler seviyesine çıktı" dedi.
Hasılat paylaşım modelini sürdürecek
İstanbul'da belediyeye ait arazide hasılat paylaşım modeliyle Gül Yapı'yla birlikte Vira İstanbul projesini geliştiren Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul'da Emlak GYO'nun modelini kullanan ikinci üçe belediyesi oldu. Bu ortaklık modeliyle risk alan tarafta yer almadıklarını aktaran İmamoğlu, "Türkiye'de çok fazla belediyenin adım attığı bir alan değil. Biz proje kabiliyetimize ve Beylikdüzü halkının bu modelle daha karlı çıkacağını düşündüğümüz için hasılat paylaşım modeline karar verdik. Şu anda satışlar gayet iyi gidiyor" dedi. "Hasüat paylaşım modelini sadece bir proje üretip hasılatımızı alıp geri çekilme olarak tanımlamadık" diyen İmamoğlu şöyle konuştu: "Ayrıca projedeki 30 bin metrekarelik kamu alanını da çocuk sağlığı merkezi, ana okulu, yarım olimpik açık ve kapalı spor salonu ve yine belediyeye ait hizmet binası ve çocuk oyun alanları şeklinde tasarlanacak bir kamu alanını da müteahhit yapıp belediyeye teslim edecek. Bunu başarırsak yeni kaynaklar üreterek yine aynı metodu kullanmaktan yanayız." İmamoğlu, bu modelle başka belediyelere de örnek olacaklarını kaydetti.
İmamoğlu, Beylikdüzü'nde 1 milyon metrekarelik yaşam vadisine komşu olan Vira İstanbul projesinin denize isteryaya, ister bisikletle ulaşım imkanı sağlayan bir konumda olması nedeniyle de Beylikdüzü bölgesinin en fazla değer kazanan projelerinden biri olacağım söyledi.
1+1'den 4+1'e kadar bütün daire çeşitlerinin satış ortalamalarının birbirine yakın olduğu projeye Anadolu'dan da talep geldiğini kaydeden İmamoğlu, "Ayrıca projeye yabancı ilgisi de mevcut. Bu ilginin 2016 yaz döneminde daha da artacağını düşünüyoruz. Böylece proje satışında önemli bir noktaya gelineceğini düşünüyoruz" dedi. İmamoğlu, bu yü Gürpınar bölgesinde de kentsel dönüşüm için çalışmalara başlayacağını açıkladı.
Bizi yansıtan projeler yapılmalı
Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün Ortadoğu'da geliri iyi olanlar için önemli bir fırsat sunduğunu aktaran Ekrem İmamoğlu, bundan Türkiye'nin geçmişten bu yana oluşturduğu çağdaş yapının katkısının büyük olduğunu söyledi. "Bu nedenle gayrimenkulde proje yaparken ya da turizmde de aynı hatayı yapıyoruz gelenin kendi gelenekleriyle rahat edeceği ortamlar yaratmak için bir çaba harcıyoruz" diyen İmamoğlu, "Aslında durum tam tersi. Onlar Türkiye Türkiye olduğu için geliyorlar. Dolayısıyla biz burada onlar benzemek yerine kendi kimliğimizle onları ağırlamalıyız. Arap gibi davranacaksak başka Arap ülkelerinden de konut alabilir" diye konuştu.
Dünya
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri