25 / 04 / 2024

Yeşil dönüşümle 25 milyar dolarlık tasarruf elde edilebilir!

 Yeşil dönüşümle 25 milyar dolarlık tasarruf elde edilebilir!

Kentsel Dönüşüm Sürecine Sektörel Bakış Açıları ve 2015 Yılı Hedefleri başlıklı oturumunda bir sunum yapan Altensis Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı, “Tüm Kentsel dönüşüm süreci boyunca 7 milyona yakın konutun yeşil dönüşüm geçirmesi halinde enerjiden 25 milyar dolar dolarlık tasarruf elde edilme potansiyeline sahibiz." dedi.


Türkiye’de afetlere karşı kentleri yenilemek adına bir fırsat olarak nitelendirilen kentsel dönüşüm, ekonomi açısından bir başka fırsatı daha bünyesinde barındırıyor. Altensis Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümde tüm binaların belli oranda enerji verimli olması halinde enerjide  elde edilecek tasarrufun 30 milyar doları bulabileceğını söyledi


Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nin ikincisi bu yıl İstanbul Şişli’de Marriott Hotel’de gerçekleştirildi. Türkiye’deki tüm şehirlerde ve İstanbul’da kentsel dönüşüm süreci içinde yapılması gerekenlerin tartışıldığı kongrenin öğleden sonra gerçekleşen Kentsel Dönüşüm Sürecine Sektörel Bakış Açıları ve 2015 Yılı Hedefleri başlıklı oturumunda bir sunum yapan Altensis Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı,  kentsel dönüşümün çevreci kriterlere göre yapılmasının altında yatan fırsatlara dikkat çekti. Emre Ilıcalı kentsel dönüşümde tüm binaların belli koşullara uygun olarak tasarlanıp enerji verimli olması hedeflendiği takdirder tüm süreç boyunca enerjide elde edilecek tasarrufun 25 milyar dolar olarak hesaplandığını, bu rakamın bakım, onarım maliyetleri ile birlikte 30 milyar doları bulacağını söyledi.


Hedef 6,5 Milyon Konutluk Dönüşüm

Türkiye’de kentsel dönüşüm konusunda yıllar bazında artan bir ivme olduğunu ifade eden Altensis Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı 2013 yılında 200 bin konutun dönüşümü hedeflenirken, 2014 yılında bu rakamın 400 bin konuta ulaştığını söyledi. resmi hedefin toplamda  6 milyon 500 bin konutun dönüşümü olduğunu aktaran Emre Ilıcalı, ortalama binalara göre performansı  yüzde 50 daha yüksek olan  yeşil ve enerji etkin binaların kentsel dönüşüme hakim olması halinde, elde edilecek katma değere şu sözlerle dikkat çekti:


“Tüm Kentsel dönüşüm süreci boyunca 7 milyona yakın konutun yeşil dönüşüm geçirmesi halinde enerjiden 25 milyar dolar dolarlık tasarruf elde edilme potansiyeline sahibiz. Bu rakam bakım onarım maliyetleri ile 30 milyar dolara çıkabiliyor. Yılda yaklaşık 12 milyon ton karbondioksit salınımında azalma gerçekleşiyor ki bu da yaklaşık olarak  550 milyon ağacın bir yılda tutabileceği karbondioksit miktarına denk geliyor.”


İşte Yeşil Dönüşüm Teşvikleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüme ilişkin yeşil teşviklerini de anlatan Emre Ilıcalı, dönüşümde binaların yeşil bina olması halinda faizsiz kredi desteği sağlanacağını hatırlattı. Emre Ilıcalı sözlerini şöyle sürdürdü:


“Enerji verimliliğinde binanın en az C sınıfı olması gerekiyor, bu binaya yüzde 4 kredi desteği sağlanırken, B sınıfı olması halinde destek yüzde 4.5’e, A sınıfı olması halinde ise yüzde 5’e çıkıyor.  Bakanlık ayrıca yağmur sularının toplanarak gri su olarak kullanılması, lavaboda kullanılan suyun toplanarak tuvaletlerde kullanılması gibi projeleri de teşvik ediyor. Bir başka teşvik bisiklet yollarına ilişkin. Bisiklet yolu projelerinin yüzde 45 finansmanını bakanlık kendisi karşılayacağını açıklamıştı.”


Dünyadan Başarılı Yeşil Dönüşüm Örnekleri

Dünyadan başarılı yeşil dönüşüm örnekleri sergileyen kentlerdeki uygulamaları da izleyicilerle paylaşan Emre Ilıcalı, bu çerçevede İngiltere’deki Bedzed, Çin’deki Shangai Expo, İsveç’teki Mosthusen Malmö, Almanya’dan Freiurg, Kaliforniya’dan Emerguille Marketplace dönüşüm projeleri hakkında detaylı bilgileri paylaştı. Emre Ilıcalı son olarak yeşil dönüşüm için bilinçli topum, kararlı yönetim, etkin planlama ve yenilikçi yaklaşımlar gerektiğini söyleyerek sunumunu tamamladı.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri