22 / 11 / 2024

Kentsel dönüşümde yeşil binalarla enerjiyi bedavaya getirmek mümkün!

Kentsel dönüşümde yeşil binalarla enerjiyi bedavaya getirmek mümkün!

Has Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, enerji tasarrufu için öncelikle kentlerin mercek altına alınması gerektiğine ve kentsel dönüşümle yeşil binalarda enerjiyi bedavaya getirmenin mümkün olabileceğine işaret etti...


Ülkemizde yılda sadece 50 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştiğini söyleyen Has Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, Dünya nüfusunun yarıdan çoğunun kentlerde yaşadığına ve harcanan enerjinin yüzde 40’ının binalarda kullanıldığına dikkat çekti. Erktin, enerji tasarrufu için öncelikle kentlerin mercek altına alınması gerektiğine ve kentsel dönüşüme işaret etti.


Günümüzde toplam 14 ila 15 milyon konutun yüzde 45’inin sağlıksız olduğunu söyleyen Ayşe Hasol Erktin, “Bu, 7 milyon konutun yenilenmesi anlamına geliyor. 400 milyar dolarlık, 10 ila 15 yıllık bir projeden söz ediliyor. Çok iddialı, hatta mevcut bütçe verileriyle olanaksız görünse dahi, bu hedefe belli bir oranda yaklaşılacağı anlaşılıyor. Yeşil binalarda yüzde 30 ila 40 enerji tasarrufu mümkün olabiliyor. Kentsel dönüşümün, bu anlamda yıllık 3 ila 4 milyar dolarlık tasarruf potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 


Kısa Vadede “Yeşil” Dönüşüm


Kentsel dönüşümü “yeşil” dönüşüm olarak düşündüğümüzde, büyük bir fırsat yakalayacağımızı söyleyen Erktin, “Yeşil dönüşüm, hem insan odaklı kentlerin, hem de enerji tasarrufu yoluyla ekonomik refahın önünü açacak. Depremden etkilenmiş alanlar ya da gecekondu bölgelerinde mutlaka gereken kentsel dönüşüme ülke olarak önemli bir yatırım yapacağız. Bu yatırımın “yeşil” önlemler dikkate alınarak yapılması için ilave bir bedel gerekmeyecek. Yalnızca sürdürülebilirlik ilkeleriyle, bilinçli mimarlıkla, kentsel dönüşüm, yeşil dönüşümle taçlanabilir” şeklinde konuştu. 


Ayşe Hasol Erktin, enerji tasarrufunu sağlamak ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:


• Vergi teşvikleri: Kentsel dönüşüm projeleri için özel kredilendirme koşulları ve vergi avantajları getirildi. Benzer ve ek teşviklerin, enerji tasarruflu sürdürülebilir binalar için de getirilmesi beklenir. İthal enerji tüketmek yerine, enerjiyi hiç tüketmeyecek binalar ödüllendirilebilir.


• Ruhsatta kolaylık: Başka bir önlem de sürdürülebilir binalar için ruhsat işlemlerine öncelik vermek olabilir. Bu tür binalar bekletilmeden, “hızlı şerit”ten bürokratik incelemeye alınabilir.


• Kamu Yapılarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu: Türkiye için enerji ithalatının bu denli kritik olduğu ve yıllık 3 ila 4 milyar dolarlık tasarruf planı düşünüldüğünde, yenilenecek ve yeni yapılacak bütün kamu binalarının “yeşil” sertifikalı olması örnek teşkil edebilir.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri