19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yık-yap modeli hakim oldu!

 Kentsel dönüşümde yık-yap modeli hakim oldu!

İzmir'de müteahhitlerin yavaş yavaş harekete geçmeye başladığım dile getiren Necip Nasır, "Belediyenin yapmaması halinde Bakanlıkla yapma yönünde hareket gösterecekler" dedi.


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, kent dönüşümünde aktörün "bölgesiyle bütüncül planlar hazırlayan ilçe belediye başkanları" olması gerektiğini belirterek, şu anki dönüşümün "yık-yap" modelinde olduğunu kaydetti.


İzmir'de müteahhitlerin yavaş yavaş harekete geçmeye başladığım dile getiren Nasır, "Belediyenin yapmaması halinde Bakanlıkla yapma yönünde hareket gösterecekler" dedi. 


İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmalan hakkında Hürriyet'e değerlendirmelerde bulunan Nasır, "Biz 2012'de yasa çıktığı andan itibaren en önemli aktörün ilçe belediye başkanları olduğunu söyledik. Çünkü ilçesinin sorunlarını ve problemlerini, yaşamsal şartlarım ve taleplerini en iyi bilenler onlar. Bölgesiyle bütüncül planlar hazırlamasının önemli olduğunu ifade ettik. Yapılmaması durumunda Bakanlık, müteahhitlerin de bu konuda yetkili olduklarından dolayı onların faaliyete geçmesi gündeme geldi. Biz arzu edilmeyen, geleceğe yönelik vizyonu olmayan kentler yaratılacağı yönünde kaygılarımızı sürekli ifade ettik" dedi. 


SİYASETE ALET EDİLMEDİ 


İzmir'de belediyelerde bazı çalışmalann başladığım öğrendiklerini kaydeden Nasır, "Ama maalesef bizim ifade ettiğimiz korkulur durum ortaya çıkmaya başladı. Dönüşüm yerine 'yık-yap' modeli hakim oldu. 


Bu yapılar depreme dayanıklı olabilir, ama beton yığını, çarpık ve plansız bir  İzmir  tehlikesi ile karşı karşı yayız. Oysa izmir bir elmas ve tozlan silinirse hak ettiği noktaya gelecek. Kentsel dönüşümde pilot il olan İzmir'de herkes çok dikkatli davrandı. 


İktidarı ve muhalefetiyle hiç kimse siyasete alet etmedi. Zaten bu olayı siyasi polemik boyutuna getirmek yanlış olur" diye konuştu. 


İZMİR'E SİMGE YAPI 


Necip Nasır, İzmirli 24 şirketin birleşerek kurduğu Güçsan Yapı A.$. olarak da kentsel dönüşümle ilgili 3-4 bölgede ada bazlı çalışmalar yaptıklarını belirterek. "Ayrıca Mürselpaşa Bulvarı nda İzmir'e bir simge yapı kazandırmaya hazırlanıyoruz. Arsanın bir bölümünü satın aldık, diğer hissedarlarla görüşmelerimiz sürüyor" dedi MÜFED Başkanı Necip Nazır kentsel dönüşümde belediyenin planları hazırlamaması halinde bakanlıkla işbirliğine gideceklerini söyledi.


ARSA EN BUYUK SORUN 


İzmirli müteahhitlerin en büyük sıkıntısının arsa olduğunu söyleyen Nasır, "Ancak gelinen durum itibariyle bir realite var. Siz depreme karşı tedbirleri alacak, ekonomiyi canlandıracak vizyonel planlar yapmazsanız, bu dinamikler harekete geçecektir. Ve şu anda da müteahhitlik sektörü İzmir'de yavaş yavaş harekete geçmeye başladı. 

Hatta bizlerin çağnsıyla oluşan güç birlikleri değişik lokasyonlarda ada bazlı çalışmalar yapmaya başladı. 

Vatandaşı üzmeyecek, kazan-kazan modeliyle belediyenin yapmaması halinde Bakanlıkla yapma yönünde hareket gösterecekler. Birilerinin yapması gerekiyor.  


Hürriyet Ege