28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde riskli bölgeye 2 yıl kira yardımı yapılacak!

Kentsel dönüşümde riskli bölgeye 2 yıl kira yardımı yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6.5 milyon binanın yenileneceği kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkan problemlerin çözümü için yönetmelik değiştiriyor. Daha önce 18 aydan fazla verilmeyen kira yardımının süresi riskli alanlarda 24 aya çıkarılacak...


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, 6.5 milyon binanın yenileneceği kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkan problemlerin çözümü için yönetmelik değiştiriyor.


Düzenlemeye göre daha önce 18 aydan fazla verilmeyen kira yardımının süresi riskli alanlarda 24 aya çıkarılacak.


MİRASÇILIK YETKİSİ VERİLİYOR

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni yönetmelik taslağında, riskli yapıları tespit edecek kurumların lisanslandırılması ve lisans iptalini gerektiren durumlar ayrıntılı şekilde yeniden ele alınıyor. Taslakta riskli yapı tespitinin tapuya şerh edilmesinden sonra maliklere yapılacak tebligatta malikin ölmüş ve varislerinin belli olmaması durumunda uygulamada yaşanan problemler gözetildi. Bu doğrultuda varislerin herhangi bir hak kaybına uğramasına engel olmak amacıyla tapuda kayıtlı malikin ölmüş olması halinde bakanlık veya müdürlüğe tebligat işlemleri için mirasçılık belgesi çıkarması konusunda yetki veriliyor.


Kanun kapsamında yapılacak kira yardımının süresi, başvurunun ne kadar süre içinde yapılacağı gibi şartlar da yeniden düzenlendi. Buna göre kira yardımında 6 aylık uzatmaya gidildi. Kira yardımının miktarı 600 lira olarak sabit tutulurken, daha önce 18 ay olan yardım süresi riskli alandaki yapılar için 24 aya çıkarıldı. Bu süre riskli alan dışındaki yapılar için de 18 ay olarak uygulanmaya devam edecek. Ancak kira yardımı kanun kapsamında anlaşma yoluyla kamulaştırılan yapılarda 5 ayı geçemeyecek. Aylık kira bedeli ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık ortalamasının değişimi oranında güncellenecek.


1 YIL İÇİNDE BAŞVURU ŞARTI

Yeni düzenlemede yürürlükteki yönetmelikte de yer alan bankalardan kredi kullanacak kişilere Bakanlar Kurulu’nca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’ndan karşılanmak üzere faiz desteği verilebilecek. Ancak faiz desteği için tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde kredi için bakanlığın protokol imzaladığı bankalara başvurulması gerekecek.


MÜDÜRLÜKLERE ‘İFRAZ’ HAKKI

Yürürlükteki yönetmelikte geçen “Riskli yapıların birlikte değerlendirilebilmesi için, bu yapıların bulunduğu alanın risksiz olan yapıların bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise ifraza, maliklerin en az 3’te 2 çoğunluğu ile karar verilir” fıkrası değişiyor. 3’te 2 çoğunlukla karar alınamazsa ifraz için ilgili müdürlükler resen karar vermesinin önü açılıyor.



Hürriyet