29 / 03 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla ilerliyor!

 İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla ilerliyor!

İzmir' de kentsel dönüşüm için çalışmalar hızla ilerliyor. Çalışmalar kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Cennetçeşme ve Menemen - Ahıhıdır olmak üzere 2 yerde dönüşüm yapacak...


İzmir'de kentsel dönüşüm için çalışmalar hızla ilerliyor. Çalışmalar kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Cennetçeşme ve Menemen- Ahıhıdır olmak üzere 2 yerde dönüşüm yapacak. Büyükşehir Belediyesi de 9 ayrı noktada çalışma başlatacak. İTO 2 ilçede dönüşüm gerçekleştirecek. İşte bölge bölge dönüşüm çalışmaları: Kadifekale'de 42 hektar büyüklüğündeki heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapının tamamının tahliye ve yıkımı tamamlanarak bölge ağaçlandırılmaya başlandı. Kadifekale projesinde, afet gerçekleşmeden, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amaçlandı. 


ETÜD ÇALIŞMALARI TAMAM 


Ege Mahallesi'nde 7 hektarlık alanda uygulanacak ve bin konut ile 5 bin kişilik nüfusu kapsayacak projeyle ilgili arazi tespit ve zemin üstü envanter çalışmaları yaklaşık iki yıl önce tamamlandı. Kentsel dönüşüm uygulanacak alanda 591 yapı yenilenecek. 


Çanakkale - İzmir Otoyolu ile Altmyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin harekete geçen Büyükşehir, toplam 310 hektarlık bölgede öncelikle ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı. 


Uzundere'de ise 32 hektarlık alanda 497 yapı, 1293 bağımsız İzmir'deki riskli ve dayanıksız konutları yıkarak sağlıklı yaşam alanları ve afete dayanıklı konutlar yaratmak isteyen kurum ve kuruluşlar çalışmalarda son aşamaya geldi. Zemin etütleri tamamlanırken, birçok projede kısa sürede yapım aşamasına geçileceği belirtildi ıfe bölümü kapsayan ve 3000 adet yeni konut yapılması hedefleniyor. Proje, 9 Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uzundere Mahallesi'nde mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. 


48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile de 5000 adet konut üretilmesi ve 'Yerinde Dönüşüm" hedefleniyor. Alanda proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanmm hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi teknik şartnamesi hazırlandı ve ihale süreci başlatıldı. Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda "kentsel dönüşüm" projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir, 10000 adet konut üretecek. Ölçüm ve tespitlerin sonuçları doğrultusunda imar planı, kentsel tasarım ve mimari projeleri hazırlanacak. 


Jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda 697 yapının ölçümüyle birlikte zemin üstü envanterinin hazırlanması amacı ile mevcut durum ölçüm ve tespitleri tamamlandı. 2 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binadan 118'i yıkıldı. Binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması hedefleniyor. 


Büyükşehir, Yeşildere'de Bakanlar Kurulu Kararı ile "Afete Maruz Bölge" ilan edilen 2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının 150'sinin tahliyesini ve yıkımını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi'nce Bayındır Necati Uza-Hatay- Yenice (13 hektar) ile Torbalı Çaybaşı (5,7 hektar) Kentsel dönüşüm projelerinde çalışmalar devam ediyor.

 

Cennetçeşme'de ise Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilen 540 hektar büyüklüğündeki alanda zemin ve zemin üstü envanteri çıkarılarak veritabanları oluşturuldu. 

Bakanlar Kurulu, hükümetin roman açılımı projesi kapsamında, Menemen Ahıhıdır bölgesini de içine alan 44 hektarlık alan riskli bölge ilan etti. 


KARŞIYAKA'DA 14 BİN KONUT 


Karşıyaka Belediyesi, Alaybey, Bahariye, Bahriye Üçok, Donanmacı, Tersane ve Tuna mahallelerinde 14 bin konutu kapsayan proje geliştirdi. Yerinde dönüşüm modeli ile 93 hektarlık bir alanda dönüşüm sağlanacak. 

İzmir'in toplu konut devi Egekoop da yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları ile İzmir'in sağlıklı kentlere kavuşmasına katkı sağlıyor. Bugüne kadar 11 ilçede 30 binin üzerinde konut inşa eden Egekoop, dönüşüm konusunda halkı bilgilendirme çalışmalarına da ağırlık verdi. 


Can Özlü/ Habertürk Egeli 




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri