22 / 11 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşümü vatandaş durduruyor!

 Fikirtepe'de kentsel dönüşümü vatandaş durduruyor!

Kentsel dönüşümü AA muhabirine değerlendiren Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1 milyon 340 bin metrekare (134 hektar) alanda gerçekleştirildiğini belirterek, firma olarak ortak oldukları şirketlerde toplamda 100 dönüm, 5 adada proje yaptıklarını söyledi.



Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk, Fikirtepe'de bazı vatandaşların kentsel dönüşümden aşırı kar etmeye çalıştığını belirterek, "Böyle olunca kentsel dönüşümü vatandaş durduruyor" dedi.


Üstlendikleri projelerin yatırım tutarının 1 milyar lira civarında gerçekleşeceğini açıklayan Ufuk, şu an Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin 56 adasında, 35 firmanın bulunduğunu ifade etti.


Ufuk, proje tamamlandıktan sonra yaklaşık 50 bin konutluk bir yapının ortaya çıkacağını ve 100-130 bin insanın yaşayabileceği bir ortamın sağlanacağını dile getirdi.


Kentsel dönüşüm projesiyle Fikirtepe'deki evlerin değerinin yüksek oranda artacağını belirten Ufuk, "Şu an 150 bin lira etmeyen evin değeri, proje sonunda 650 bin lira olacak. Bu rakamları 1+1 üzerinden söylüyorum. Vatandaşın arsası çoksa, bu değeri bir kaç milyon liralara çıkacak. En kötü alan, eski haline göre 4 katı kar etti, 4 katı gelir sahibi oldu. Bu bölge insanının geneli için önemli bir kazanç ve herkes de bunun bilincinde. Bu anlamda da bölge halkının genelinin memnun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu 'herkes memnundur' demek değil tabii. Bunun sosyal boyutu var, insanlar yerlerinden oldu, düzenleri bozuldu, yeni bir hayat, yeni bir yaşam tarzına geçiş yapmak zorunda kaldı" diye konuştu.


Fikirtepe'de 56 adadan 56 ruhsat alınması gerektiğini ancak şu ana kadar kendileri de dahil olmak üzere 6 firmanın ruhsat aldığını aktaran Ufuk, 6 ay içinde 20 ruhsat daha alınacağı tahmininde bulundu.


Ufuk, kendi sorumlu oldukları adalarda hafriyat çalışmalarını bitirmek üzere olduklarını, bürokratik gecikmeleri hiç bir firmanın bekleyemeyeceğini, çünkü insanlara karşı sorumlu olduklarını söyledi.


"Fikirtepe'de proje durma noktasına geldi" söylemlerinin doğru olmadığını vurgulayan Ufuk, şöyle devam etti:


"Büyükşehir Belediye Başkanlığı işleri çok hızlandırdı. Bakanlık da güzel proje verirseniz 2 ay içinde ruhsatınızı veriyor. Burada asıl sorun vatandaşın güvensizliği veya çok fazla para talep etmesi. Mesela 7 metrekare arsası olan bir vatandaş, 'Benim 4+1 almam lazım' diyor. 7 metrekare arsası daha önce 2 bin lirayken, şimdi 2 milyon lira istiyor. Yani 1000 katı fazla... Böyle olunca kentsel dönüşümü vatandaş durduruyor. Bunu yapanlar yüzde 1. Halkın yüzde 99'u imza atıyor ama o yüzde 1 ise her toplumda sorun çıkartabilecek kişilerden kaynaklanıyor. Bunu engelleyemiyoruz."


Ufuk, projede bir sıkıntı bulunmadığı ve kamulaştırmada oluşan yavaş işleyişin yerinde pay satışı uygulamasıyla yeni bir çözüm bulunduğunu, pay satışı uygulamasının işlerin hızlanmasında önemli bir etki yaratacağını anlatarak, 6 ay içinde Fikirtepe'nin yarısının yıkılıp, çalışmalara başlanacağı değerlendirmesini yaptı.


Kendi proje alanlarını 2 yıl içinde bitirmeyi planladıklarını dile getiren Ufuk, projenin tamamen bitmesinin ve insanların yerleşmesinin 3 ila 4 yılı bulacağını söyledi.


Ufuk, Yerinde Pay Satışı uygulanmasıyla insanların mağdur olmayacağını, aksine sürecin kısalacağını ve kamulaştırma uygulamasının kamuya getireceği yükün olası davalarında önüne geçerek kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılmasında önemli rol oynayacağını vurguladı.


Projelerin tamamlanmasıyla Fikirtepe'nin İstanbul ve dünya çapında önemli bir marka haline geleceğini ifade eden Ufuk, projenin Türkiye ve İstanbul'un marka değerine önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.


"Proje tamamlanınca evlerin değeri en az 3-4 kat artacak"

Ortadoğu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gür ise Ortadoğu Grup’a ait proje alanının 11 bin metrekare olduğunu, şirkete ait yatırım miktarının da 80-100 milyon lira civarında bulunduğunu açıkladı.


Tüm proje alanının yaklaşık 35 hektarlık yani yaklaşık yüzde 25'lik kısmının sosyal alan ve tesis olarak ayrıldığını aktaran Gür, proje alanında toplam 8-10 milyar lira civarında yatırım yapılacağının tahmin edildiğini söyledi.


Projenin tamamlanmasıyla alandaki mevcut evlerin değerinin en az 3-4 kat artacağı, proje alanına komşu yeni binalara göre ise en az 2 kat artacağının öngörüldüğünü belirten Gür, şunları kaydetti:


"Bakanlıkça kamulaştırma için gerekli girişimler başlatılmış ve vatandaşlara tebligatlar gönderilmiştir. Bunun sonucunda kamulaştırmaya gitmeden sözleşme imzalayanlar olmuştur. İmzalamayan az da olsa malik kalmışsa da işlemlerin tamamlanması zaman almaktadır. Devletimize çok iş düşüyor; özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza... Süreçlerin daha hızlı yürümesi için kentsel dönüşümle ilgili departmanı daha da güçlendirmek gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü İstanbul’daki tüm kentsel dönüşüm projelerini düşündüğümüzde mevcuttaki eleman sayısına ciddi boyutlarda takviye yapmak gerekmektedir.


İnşaat yapmak dışında bazı beklentileri olan müteahhitler ve farklı beklenti içine giren parsel malikleri arasında bir güvensizlik ortamı oluşmuştur. Halkın bölgedeki temel problemleri ise bir kısım parsellerde inşaatın başlamış olması nedeniyle yazın toz, kışın çamur oluşması, ev veya iş yerlerini kiraya verememeleri veya kira bedellerini düzenli alamamaları, malikler ya da kiracılar tarafından boşaltılan konutların mahalle dışından, kimliği bilinmeyen kişiler tarafından kullanılarak güvenlik problemleri oluşmasıdır."


Devletin süreci hızlandırarak ivedilikle olumlu gelişmelerin önünü açması, böylelikle bölge halkının bu projenin kaderinin ne olacağı kaygılarını bitirmesinin en temel dilekleri olduğunu vurgulayan Gür, kendi proje alanlarında çalışmalarını hem maliklerle görüşmeleri sürdürerek anlaşma sağlama yolunda hem de bakanlık nezdinde kamulaştırma işlemlerinin yürütülmesi çerçevesinde sürdürdüklerini anlattı.


AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri