20 / 04 / 2024

Vali Münir Karaloğlu’dan Bursa-Ankara otoyolu müjdesi!

 Vali Münir Karaloğlu’dan Bursa-Ankara otoyolu müjdesi!

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, yapımı devam eden Gebze - Orhangazi - İzmir otoyolunun isminin İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu olduğunu söyledi. Karaloğlu, Bursa-Ankara otoyolu için proje çalışmalarının sürdüğünü müjdeledi...



Mimar ve Mühendisler Grubu, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafında birlikte organize edilen ‘Bursa’nın Ulaşım Sistemleri ve Lojistik Köy Projesi’ konulu toplantı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışına, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ve Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şube Başkanı Ali Yılmaz’ın yanı sıra, Kamu Özel Sektör İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü (Gebze İzmir Otoyolu Projesi) İsmail Kartal katıldı. Açılış konuşmalarının ardından ise düzenlenen 3 oturumla ulaşım sistemleri ele alındı.


VALİ KARALOĞLU: TOPLU ULAŞIM YERİNE KENDİ ARACINI SEÇENE, ‘SEN BİLİRSİN’ DENİR


Son 40-45 yıldır Bursa’ya çok önemli bir nüfus göçü yaşandığının altını çizen Vali Münir Karaloğlu, “Buna bağlı olarak hem şehrimiz plansız büyüdü, hem de sanayi ve nüfus baskısı şehirde bir ulaşım sorunu ortaya çıkardı. Bursa ulaşım sorunun iki ayakta incelemek gerekiyor. Birincisi Bursa şehir içinde ki ulaşım sorunu, ikincisi ise Bursa’yı büyük merkezlere bağlayan ulaşım sorunları. Bundan on sene önce oturduğunuz apartmanda ya bir araç, ya iki araç olurdu. Mahallede 15-20 araba olurdu. Şimdi her birimizin evinde 3-4 tane araç oldu. Eski şehirde mevcut cadde ve sokakları genişletemeyeceğimize göre bu bize trafik sorunu olarak geri dönüyor. Onun için buradaki en çok dikkat edeceğimiz şey, şehirdeki toplu ulaşımı çözmek. Toplu ulaşımı değil de kendi aracını tercih edene ‘sen bilirsin kardeşim’ demek gerekir.” şeklinde konuştu. 


"BU YOLUN ADI İSTANBUL BURSA İZMİR OTOYOLUDUR"


Bölge ve Bursa için çok önemli projelerin çalışmaların devam ettiğini anlatan Karaloğlu, “İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu, şimdi bu konferanstan bir ricam var. Bakın hala orada ‘Gebze-Orhangazi-İzmir’ diyor. İsmail Bey'e de az önce söyledim. Mimar mühendisler grubu önce bunu düzeltiniz. Bu yol Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu değil. Bu yol İstanbul-Bursa-İzmir otoyoludur. Bu yolun merkezinde, kalbinde Bursa vardır ve en çok istifade edecek şehir de Bursa’dır. İsmail Bey dedi ki; ‘sayın valim bizim ihale şartnamemizde yolun ismi bu, bunu değiştiremeyiz.’ İsmail Bey, bunu paranteze alırsın önüne ‘İstanbul-Bursa-İzmir’ dersin olay çözülür. Bak her seferinde uyarıyorum bir türlü düzelmiyor.” dedi.


Vali Karaloğlu, kent için önemli projelerden birinin de Bursa’yı İstanbul, Ankara ve İzmir’e bağlayacak olan ve şu anda Bursa Osmaneli hattının inşaatı devam eden hızlı tren hattı olduğunu söyledi. Karaloğlu, ayrıca üçüncü önemli projenin ise şu anda proje çalışmaları devam eden Bursa Ankara otoyolu projesi olduğunu kaydetti. Bursa’nın günden güne büyüdüğünü anlatan Vali Karaloğlu, önlem alınmazsa gelecekte daha da büyük ulaşım sorunları yaşayacağının altını çizerek “Bursa’nın 2013 yılında ihracatı 13 milyar 990 milyon oldu. İthalat rakamı ise 13 milyar 245 milyon. Toplam iş ticaret hacmi Bursa’nın 27 milyar 250 milyon. Değerli arkadaşlar bu verdiğim rakam 1980’lu yıllarda Türkiye’nin dış ticaretinden daha büyük bir rakam. Bunu bu gün Bursa tek başına yapıyor. Bu gün Bursa’nın 2023 hedefleri var. Bu hedefleri gerçekleştirmek içinde mutlaka bir lojistik köyünde kurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı


"YERLİ OTOMOBİLDE RUTİNİN DIŞINA ÇIKMALIYIZ" 


Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen de, ulaşımda son yıllarda yapılan yatırımlarla kara, deniz ve hava yolu ulaşımında önemli atılımlar yakaladığının altını çizdi. Rektör Sürmen, yük taşımacılığına yönelik olsa da Türkiye’nin gemi inşasında dünyada altıncılığa yükseldiğini belirtti. Sürmen, bütün bu olumlu gelişmelere rağmen Türkiye’de yük taşımacılığının yüzde 88.3’ünün, yolcu taşımacılığının ise yüzde 91.8’inin halen kara yolu ile yapıldığını dikkat çekerek, bu doğrultuda atılması gereken daha çok adım olduğunu kaydetti.


Türkiye’de İstanbul ve Bursa gibi büyük kentlere yaşanan iç göçün beraberinde bazı sorunlar getirdiğini anlatan Sürmen, bunların başında ise ulaşım geldiğini vurguladı. Özellikle ulaşımda yeni ve daha tasarruflu modellere öncelik verilmesi gerektiğine işaret eden Rektör Sürmen, şöyle devam etti: “Kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımında gelişmeler yaşanırken sokakta çalışan vasıtaların teknolojide ve hatta yeni vasıta konseptleri ulaşımda verimlilik ve akıcılığı vazgeçilmez gelişme alanlarındandır. Bu gün bildiğimiz klasik kara vasıtalarının elektrikli motorlar gibi farklı ve daha verimli sistemler ile hareket ettirmeyi düşünürken, ortalama 100 kiloluk bir buçuk insan taşıyan bin 200 kiloluk bir otomobil konseptinin nasıl bir israf olduğunu otomobilin cazibesi içinde hep görmezlikten gelmişiz. Dolayısıyla yerli otomobil için aranan babayiğit eğer bulunabilirse, çok geç kaldığımız bu alanda bundan sonra ekmek yiyebilmemiz için artık bundan sonra rutinin dışına çıkmamız gerektiğini görüyoruz.”


Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şube Başkanı Ali Yılmaz ise kent için öneli olduğunu bildikleri ulaşım konusunu masaya yatırmak için programı düzenlediklerini belirterek konferansın teme konuları arasında ise Gebze Orhangazi İzmir otoyolu, Bursa hızlı demir yolu projesi ve Bursa ulaşım master planı gibi konular olduğunu söyledi.


Bursa Haber

 

 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri