İstanbul trafiğini rahatlatması planlanan ve ağır yük kamyonlarının yeni güzergâhı olarak belirlenen Kuzey Marmara Otoyolu’nda hummalı bir çalışma sürüyor. Projede çalışmaların 2015’te tamamlanması hedefleniyor...
İstanbul Boğazı’na inşa edilen 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapımı hız kesmiyor. Köprü inşası için 24 saat kesintisiz çalışmalar sürüyor. Otoyol çalışmaları ise günün ilk saatlerinde başlıyor. Garipçe ve Poyrazköy’de ayakları bulunan köprünün yanı sıra bağlantı yolları ve viyadüklerin yapımı hız kazanmış durumda. Arnavutköy, Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde viyadük ve tünel inşaatı sürüyor. 65 viyadük, 7 tünelin bulunduğu 115 kilometre uzunluğundaki yol için orman arazileri arasında dev şantiyeler kuruldu. Proje başlamadan önce nadiren kullanılan orman yollarında iş makineleri hafriyat taşıyor. Yeni açılan cep yollar ise dikkat çekiyor. Kentin akciğeri olarak görülen Kuzey Ormanları arasında yükselen köprü ise teknik fakülte öğrencilerinin uğrak mekanı haline geldi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede olacak. Ancak tren yolu şimdilik yapılmayacak. İlerleyen yıllarda projelendirilmesi bekleniyor. Kule yüksekliği 322 metreyi aşan köprünün yapımı 24 saat kesintisiz olarak sürüyor. Köprü kulelerinin yaklaşık 3’te ikisi biterken, kule yükseklikleri 210 metreyi geçti. Kulelerin eylül ayında 320 metre yüksekliğin üzerine çıkarılarak bitirilmesi hedefleniyor. Köprü kulelerinde artık halatların yerleştirileceği ankraj kutuları konuluyor. Eğik askı halatlarının köprü kulelerine sabitlenmesi için konulan dev ankraj kutularının en büyüğü, yaklaşık 11 metre yüksekliğinde ve 61 tondan ağır olacak. 4 adet köprü kulesinde 88 adet ankraj kutusu olacak.
Otoyolun açılması için Kuzey Ormanları adeta ikiye bölündü. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın resmi açıklamasına göre köprü ve otoyol inşaatı için 706 hektometrekarelik alanda 381 bin 96 ağaç kesildi. Otoyolda ağaç kesilerek yol açma işleminin ise sonuna gelindi. Viyadüklerin ise yüzde 13’ü tamamlandı. Projenin Asya yakasında bulunan Riva ve Çamlık Tünelleri, kazı alanının büyüklüğü ve yapım yöntemi açısından Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip. Kazı alanı normal bir metro tünelinin yaklaşık 4,5 katı büyüklüğünde. Zemine göre 4 veya 6 aşamalı olarak ileri yapım yöntemleri uygulanıyor. İki tünelde toplamda 4 ayrı tüpte kazı işlemleri sürmekte olup birinci aşama kazılarda, Riva tünelinde yüzde 43 ve Çamlık tünelinde ise yüzde 31’lik kazı bitirildi. 29 Mayıs 2013’te temeli atılan projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüklenici firma yetkilileriyle yaptığı pazarlığa göre 29 Mayıs 2015’te açılması planlanıyor. Ancak görülen o ki otoyol ve köprünün tamamlanması Ekim 2015’i bulacak.
Sevgi Korkut-Zaman Gazetesi