01 / 05 / 2024

İstanbul Üniversitesi'nin geliştirdiği HİDROİST 14 aracı kamuoyuna tanıtıldı!

 İstanbul Üniversitesi'nin geliştirdiği HİDROİST 14 aracı kamuoyuna tanıtıldı!

İstanbul Üniversitesi'nin geliştirdiği HİDROİST 14 aracı kamuoyuna tanıtıldı. Avcılar Belediyesi'nin önünde basın mensuplarına ve kamuoyuna sergilenen araç, TÜBİTAK-Alternatif Enerji Araç Yarışları'na katılacak.



2011 yılında  İstanbul  Üniversitesi (İÜ) bünyesinde hidrojen enerjili araçlar üzerine çalışmak için kurulan Hidroist'in geliştirdiği HİDROİST'14 aracı kamuoyuna tanıtıldı.


 Avcılar Belediyesi'nin önünde basın mensuplarına ve kamuoyuna sergilenen araç, TÜBİTAK-Alternatif Enerji Araç Yarışları'na katılacak.


2 üniversite hocası ve 10 öğrenci tarafından geliştirilen HİDROİST'14, İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından destekleniyor. Yakıt pili teknolojisini kullanan araç, hidrojen gazını elektrik enerjisine çeviriyor.   


Söz konusu araç ile ilgili bilgi veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Yasip Özçelep, üniversite olarak 3 yıldır hidrojen enerjisi üzerinde çalıştıklarını söyledi.


1 litre hidrojen ile 1 litre benzin karşılaştırıldığında benzin daha ucuza gelse de hidrojen ile daha fazla yol alınabileceğini belirten Özçelep, şunları kaydetti:


"Dünyada yapılan çalışmalardan örnek verilecek olursa, 1 tüpe 6 kilogram hidrojen basarsanız, bir cipi 600 kilometre götürebilirsiniz. Böyle düşünüldüğü zaman hidrojen çok verimli bir yakıt. Bizim kullandığımız dizel motorların verimi yüzde 30 seviyelerinde. Geliştirdiğimiz elektrik motorların verimi ise yüzde 90'larda. En önemli özelliklerinden bir tanesi de hiç atığının olmaması. Kullandığımız hidrojen modülünün tek atığı var, o da su. Fakat suyu da dışarı atmıyor, kendi içinde tekrar kullanabiliyor. Sıfır atıkla birlikte çevreci bir ürün yani."


Söz konusu aracı TÜBİTAK'ın yarış kurallarına göre tasarladıklarını anlatan Özçelep, geliştirdikleri aracın saatte 70-80 kilometre hız yaptığını dile getirdi.


Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli ise söz konusu projeye destek olacaklarını söyledi.


Belediye olarak her zaman bilime, sanata ve spora destek olduklarını vurgulayan Benli, öğrencilere yaptıkları projeler, bilimsel müsabakalar ve yarışlar kapsamında araç desteği verdiklerini ve konaklamalarına katkı sunduklarını dile getirdi.


Her perşembe günü halkın kendisi ile görüşebildiği bilgisini veren Benli, tüm projelerle ilgilendiklerini, ilgili birimlerin projelere gerekli desteği sağladığını ifade etti.


Projelerde halkın yararına olmasını gözettiklerini anlatan Benli, benzin ve petrolün tükenebileceğini, bunun alternatifinin şimdiden üretilmesinin önemli olduğunu vurguladı.


AA