29 / 04 / 2024

Ekrem Demirtaş: İzmir yatırım sırasında ilk 10'da bile yok!

Ekrem Demirtaş: İzmir yatırım sırasında ilk 10'da bile yok!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in yatırım konusunda Malatya ve Adana'nın gerisine düştüğünü belirterek, "Yatırım sırasında ilk 10'da bile yokuz. Yatırımcıyı çekmeliyiz" dedi.


İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in yatırım konusunda Malatya ve Adana'nın gerisine düştüğünü belirterek, "Yatırım sırasında ilk 10'da bile yokuz. Yatırımcıyı çekmeliyiz" dedi. Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Güçlü ve beraberindeki heyet, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. 


"Kaynaklar bol"

Demirtaş, yeni seçilen ESİAD Yönetim Kurulu'nun önemli ve zor bir görev devraldığına değinerek, "Bugün sabit yatırımlara baktığımızda Malatya ve Adana'nın gerisinde kalmışız. Yatırım iklimini geliştirmeliyiz. Nissan'ın yatırım planı var. Bizim gidip onları getirmemiz, İzmir'i anlatmamız gerekiyor. İnsanlar yatırımı sadece Marmara ve İstanbul olarak görüyor. İzmir'de yatırım daha kolay. İş gücü ve ham madde kaynakları bol. Çok iyi bir otomotiv yan sanayimiz var. Biraz uğraşsak otomobil yaparız" dedi. İzmirli yatırımcıya arsa desteği sağlanmasını ve kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Bakan'ı buraya getirmeliyiz. Karabağlar'ı riskli alan ilan ettik, ama bürokrasiye takıldık. 2023'e iyi hazırlanmamız gerek. İzmir'in 2050'sini planlamamız lazım" dedi


"Ürün bazlı teşvik sistemi gerekiyor"


ESİAD Yönetim Kurulu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar'ı da ziyaret etti. Ziyarette konuşan Yorgancılar, taşınma bazlı teşvik sisteminden istenen sonucun alınamadığını belirterek İzmir iş dünyası olarak ürün bazlı teşvik sistemi talep ettiklerini söyledi. Yorgancılar, "Doğu ve Güneydoğu'da ilçe merkezinden il, kent merkezine göç yaşanırken, İzmir 81 ilimizden göç alıyor. Dolayısıyla insanımıza iş, aş için yeni yatırımlar, yeni yatırımlar içinde ürün bazlı teşvik sistemi gerekiyor. Taşınma bazlı teşvik, İzmir'e uygun değil" dedi. 

ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü de, İzmir'in çözüm bekleyen konularına uzlaşı içinde çözüm üreterek, kent ekonomisinin büyümesi ve gelişmesi için çalışacaklarını dile getirdi. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü ve yönetim kurulu üyeleri ayrıca, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen'i de makamında ziyaret ederek kurumlar arasındaki güçlü işbirliği ve diyaloğun önemini vurguladı.



İlaç şirketleri isyan ediyor

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Tıbbi Malzemeciler Derneği Başkanı Nihat Recai Arslan, yerli firmaların uluslararası ilaç firmalarla rekabet edemediğini belirterek, "Sektörün yaşamasını istiyoruz" dedi.

Kamu İhale Kanunu'na göre yerli ilaç firmalarına uygulaması gereken yüzde 15'lik indirimin uygulamaya geçirilmesini beklediklerini anlatan Tıbbi Malzemeciler Derneği Başkanı Nihat Recai Arslan, "İzmir'de Kuzey-Güney Hastaneler Birliği ihaleleri toplu şekilde yapıyor. Bu nedenle rakamlar 35-40 milyon lirayı buluyor. Uluslararası büyüklükteki firmalar, bu ihalelere girebilirken yerli firmalar dışarıda kalıyor. Bu durumu Kamu Hastaneler Birliği Başkanı'na iletmemiz gerekiyor. Yerli ilaç üreticilerinin yabancı ilaç üreticileriyle eşit şartlarda ihalelere girmesi gerekiyor. Yoksa sektörümüz biter" dedi. Demirtaşz ise, İzmir'in vizyonunda sağlık turizmi ve büyüme hedefi olduğuna dikkat çekerek "Yerli ilaç firmaları yabancı firmaların altında ezilmek istemiyor. Çalışmaların kümelenerek çözülmesi en doğru yol olacaktır. İzmir Ticaret Odası Organize Bölgesi'nde size yer verelim. Orada teknopark var. Tüm imkanlardan falyanın" diye konuştu.



Yeni Asır