29 / 03 / 2024

Doğu Anadolu'da 9 ilde 30 bin konut kentsel dönüşüm kapsamına alındı!

 Doğu Anadolu'da 9 ilde 30 bin konut kentsel dönüşüm kapsamına alındı!

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır açılımının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgedeki şehirlerde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Bölgedeki 9 şehirde 30 bin konut dönüşüm kapsamına alındı. Dönüşüm Hakkari’den başlayacak.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da Mesut Barzani ile Kürt sanatçı Şivan Perwer ile bir araya gelmesinin hem çözüm sürecine hem de bölgedeki yatırımların artmasına katkı sağlaması beklenirken, konut yatırımları da artıyor. Bölgedeki 9 kentte 30 bin konutta dönüşüm yapılması planlanırken, öncelik Hakkari’ye verilecek. Yeni kent merkezleri oluşturulacak. Hakkari, dağlar ve Zap Suyu ile çevrili olması sebebiyle dar bir alana sıkıştığı için kentteki binaların büyük bölümü de oturulamayacak halde. Kentte çok fazla bina olmaması da konut fiyatları ve emlak vergilerinin yüksek olmasına neden oluyor.


5 bin konut yıkılacak


Kentsel dönüşüm paketinde yer alan diğer şehirler ise Diyarbakır, Ağrı, Mardin, Elazığ, Erzincan, Van, Şanlıurfa ve Şırnak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hakkari’nin merkezindeki 500 dönümlük alanda başlatacağı kentsel dönüşüm kapsamında şehri yenilemeyi planlıyor. Bakanlar Kurulu kararı ile bölge riskli alan ilan edilirken 3-5 bin konutun yıkılarak yeniden yapılması planlanıyor. 25 bin nüfusu olan Hakkari’nin büyük bölümünün sağlam konutlara kavuşması hedefleniyor. Hakkari’nin ardından Şırnak’ta da kentsel dönüşüm için çalışma başlatıldı. Kısa süre içinde Şırnak, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilerek dönüşüm süreci başlatılacak.



Ercan Baysal-Ankara/Star Gazetesi