28 / 04 / 2024

Adana'da kentleşme masaya yatırılıyor!

 Adana'da kentleşme masaya yatırılıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri, "Adana'da Planlama Süreci ve Kentleşme" konulu panel düzenleyecek.


Adana'da kentleşme masaya yatırılıyor. Yarın saat 14.00'da Adana Eczacı Odası'nda gerçekleşecek ortak panelde sorunlar ve çözüm yolları irdelenecek. 


Panel öncesi açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, ŞPO Adana Şube Başkanı Gülcan Keskin ve Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, "Büyük sorun ve sıkıntılarla boğuşan bir kentte yaşıyoruz" dediler. 


Adana'nın hızlı nüfus artışı ve göçlerin planlı yönetilememesinin, yanlış yatırımların, ulaşım ve kentleşme politikalarındaki plansızlığın, işsizlik ve yoksulluğun neden olduğu sorunlarla yaşayan, gitgide kimliksizleşen, doğal, kültürel ve tarihi değerleri zedelenen bir kent haline dönüştüğünü vurgulayan Biçer, Keskin ve Kamışlı'nın ortak açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Ayrıca, yoğunluğu artıran imar planı değişiklikleri, çağdaş kentleşmeyi hedef almayan mevcut imar yasası ve yönetmelikler, kentleşme önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. Bugün erişebilirlik, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik sağlayan; kültürel mirası, ekosistemi, çevre duyarlılığını gözeten, kentsel alan standardını kapsayan üst ölçekli imar planına ihtiyaç vardır. Adana'da, 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planının tarım topraklarını koruyan ve bu alanlarda yapılaşmaya izin vermeyen, bölgesel planlara altlık oluşturan, alt ölçekli planların kararlarını kapsayan ve onlara işlevsellik kazandıran, kültürel kent dokusunu koruyan, ulaşım stratejisinin de düşünüldüğü doğru bir süreç ile hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bugün Adana'daki imar tıkanıklığının esas nedeni nazım imar planının bu anlayış çerçevesinde oluşturulmamış olmasıdır. Bu çerçevede Adana Kenti için bütünleşik, uyumlu ve kademelenmeli planlama anlayışı öncelik kazanmalı, bu ilkeler doğrultusunda planlama çalışmaları kısa ve verimli çözümlerle revize edilmelidir. Çözüme katkı koymak için; İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri olarak birlikte, kentimizdeki planlama ve kentleşme sürecini aksayan yönlerini, sorun yaratan taraflarını çözümleriyle birlikte tartışacağımız, düşüncelerimizi dile getireceğimiz 'Adana'da Planlama Süreci ve Kentleşme' panelini düzenliyoruz." Oda başkanları, 20 Haziran Cuma günü saat: 14.00'da Adana Eczacı Odası'nda gerçekleştirilecek panele belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, basın mensuplarını ve konuyla ilgili tüm yetkilileri davet etti. Oturum Başkanlığını İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer'in yapacağı panele ŞPO Adana Şube Başkanı Gülcan Keskin "Adana'da Planlama Süreci", TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Erkan Karakaya "Adana'da Kentleşme ve Belediyenin Rolü", Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Çinkılıç "Kentleşmenin Hukuksal Boyutu" konuşmacı olarak katılacak. 


Adana Günaydın