İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştirecek olan 3. Köprü ve bağlantı yolları İstanbul’da yeni bölgelerin oluşmasına neden olurken aynı zamanda sanayi bölgeleri açısından da kenti etkiliyor.
İstanbul’da iki yakasını buluşturan 3.Köprü ve bağlantı yolları sanayi alanlarını etkiledi. Köprünün özellikle Pelitli’nin yıldızını parlatması bekleniyor.
İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştirecek olan 3. Köprü ve bağlantı yolları İstanbul’da yeni bölgelerin oluşmasına neden olurken aynı zamanda sanayi bölgeleri açısından da kenti etkiliyor. Ulaşım ağının değişmesine neden olan 3. Köprü, İstanbul’un her iki yakasında yeni sanayi alanları ortaya çıkarıyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan rapora göre ulaşım ağının değişmesi ve 3. Köprü ile birlikte Avrupa Yakası’nda Hadımköy ve Kınalı’nın, Anadolu Yakası’nda Pelitli ve Kartepe’nin bu gelişmelerden, sanayi yatırımları anlamında en çok etkilenecek bölgeler olacağı öngörülüyor. İstanbul’a yapılacak 3. Boğaz Köprüsü’nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Kocaeli güzergahında yer alan Gebze ilçesine bağlı Pelitli Köyü’nü, sanayi yatırımlarının yeni gözde mekanı yapacağı kaydediliyor.
Pelitli Bölgesi’nde sanayi imarlı arsaların metrekare fiyatlarının 120-200 dolar seviyelerinde iken, Hadımköy bölgesinde 2,5 emsaldeki lojistik imarlı arsaların metrekare fiyatlarının 100-150 dolar arasında, sanayi imarlı olan 1,5 emsalli arsaların fiyatları ise 200-300 dolar arasında değişiyor. Silivri Kınalı Bölgesi’nde ise 0,5 emsalli sanayi alanlarında bu fiyatların 100-150 seviyelerinde olduğu belirtiliyor.
Kuzey-Güney yönünde gelişecek
Boğaziçi Köprüsü ile kentin doğu batı aksındaki gelişimi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile birlikte Kuzey - Güney aksında gelişmesini tetiklediğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ İdari İşler ve İş Geliştirme Müdürü Özge Aklar, 3. Köprü ile birlikte Kuzey – Güney aksındaki gelişme böylelikle çok daha ileri boyuta taşıyacağını söyledi.
Köprülerin yapıldığı bölgeler itibarıyla ilk olarak yerleşim ve konut alanlarının etkilendiği, ikinci olarak merkezi iş alanlarının etkilendiği, üçüncü etki derecesinde sanayi alanlarını etkilediğini ifade eden Aklar, “Bu doğrultuda 3. Köprü ile birlikte konut alanları anlamında; Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe’nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy, Pelitli ve Kartepe’nin bu anlamda öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacak” dedi.
İstanbul’da 11 bölgeyi etkileyecek
Yapımı süren 3. Köprü’nün 11 bölgeyle İstanbul’u en fazla etkileyecek köprü olması bekleniyor. Gelecek yıl açılması beklenen 3. Köprü aralarında Kınalı, Ispartakule, Tayakadın, Uskumruköy, Riva, Polenzköy, Alemdağ, Sancaktepe, Kurtköy, Pelitli, Kartepe’nin olduğu bölgelerdeki gelişmeyi tetikleyeceği ifade ediliyor. Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçtiği ve otoban çıkışlarının yer aldığı Riva’da villa tipi kontların metrekare fiyatları şimdiden bin 500-2 bin dolar seviyesine çıkarken, Zekeriyaköy-Uskumruköy’deki lüks konutların metrekaresi bin 500-2 bin 500 dolar aralığına geldi.
Yeşil alanı azaltıyor
1973 yılında inşa edilen Boğaziçi Köprüsü ile iki kıta birleştirilerek aynı zamanda şehrin büyüme yönünde Boğaz Köprüsü ile şekillendirdi. Bu köprü öncesinde, Anadolu Yakası Avrupa Yakası’na göre şehirleşmenin daha düşük olduğu bir yapı ortaya koyarken, Boğaziçi Köprüsü ile Asya Yakası da şehirleşmeye ve dolayısıyla yeşil alan oranında düşüşler yaşandı. Özge Aklar, "Mevcut 2. Köprü ve inşatı devam etmekte olan 3. Köprü'nün de etkilediği 11 bölgede yeşil miktarını azaltması bekleniyor" dedi.
Dünya/Leyla İlhan