Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “İmar çalışmalarında son aşamaya yaklaşıldı. Finansman modelini de özel olarak çalışıyoruz." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2003 yılında 27.9 milyon olan mobil abone sayısının 74.5 milyona yükseldiğini, 45.7 milyon abonenin 4.5G’ye geçtiğini açıkladı. “VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. VPN’in sadece terör gibi amaçlarla kullanımlarını kapsayan kullanımların kısıtlanmasına yönelik bir tedbir uyguluyoruz” diyen Arslan, BTK’nın, internetin ucuzlaması için çalışma yaptığını söyledi. Arslan, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2017 bütçesini sundu.
Özel finansman...
Kanal İstanbul için pek çok alternatif güzergâh üzerinde çalışma yapıldığını anlatan Arslan, “İmar çalışmalarında son aşamaya yaklaşıldı. Finansman modelini de özel olarak çalışıyoruz. Ülke yararına bir finansman modeli. Tehlikeli taşımacılıktan kaynaklı riskler bertaraf edilecek” dedi.
1915 Çanakkale Köprüsü’yle ilgili de milletvekillerine bilgi veren Arslan, “Tarihi yarımadadan kaçmak adına Lapseki istikametindeki güzergâh tercih edildi ki, SİT alanlarına olumsuzluk olmasın” diye konuştu.
Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu’nun açılış tarihi için de 2017 başını işaret eden Arslan, Keçiören Metrosu’nun da yıl sonuna kadar biteceğini kaydetti.
İstanbul’daki 3. Havalimanı’nda fiziki gerçekleşmenin yüzde 39 olduğunu belirten Arslan, 2.5 milyar euro kaynak kullanıldığını dile getirdi. Arslan, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de olduğu otoyol ve bağlantı yollarında, 3. Havalimanı’nda kesmek zorunda kaldığımız ya da yer değiştirdiğimiz ağaç sayısı 384 bindir. Buna karşılık her iki projede diktiğimiz ağaç sayısı yaklaşık 5 milyondur. Projelerin sonunda bu ağaçlara karşılık 9 milyon ağaç dikeceğiz” dedi.
Fransa da yapıyor
Arslan son dönemlerde sıkça gündeme gelen siber güvenlik konusunda önemli tedbirler alındığını belirterek, “515 siber olaylara müdahale ekibi kuruldu” dedi. Arslan haftada ortalama 500 siber saldırı olduğunu dile getirdi.
Arslan, Facebook ve Twitter’a erişimin engellenmesinin istenilen bir durum olmadığını ancak yasadışı içeriklerle mücadele çerçevesinde zaman zaman engellemeler yapabildiğini söyledi. Kamu düzeninin sağlanmasının yanı sıra “suç işlenmesinin önlenmesi” için de engelleme yapıldığını anlatan Arslan, “Kamu düzeni ve milli güvenlik bizim için çok önemli. Fransa gibi pek çok ülkede bu tür uygulamalar yapılıyor” dedi. İnternet yasaklarını aşmak için VPN kullananların fişlenmediğini kaydeden Arslan, şunları söyledi:
“Bazen yoğun kullanımdan, bazen network arızalarından, bazen de siber saldırılardan dolayı yavaşlatma ve kesintiler olabilmekte. VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Alınan tedbirlerle VPN’in sadece terör gibi amaçlarla kullanımlarını kapsayan kullanımların kısıtlanmasına yönelik bir tedbir uyguluyoruz ki herhâlde kimsenin itirazı olmaz.”
Radyo kulesi cazibe merkezi
İletişimdeki altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Arslan, Küçük Çamlıca TV Radyo Kulesi için çalışma başlatıldığını ifade ederek, “365 metre. Önümüzdeki yıl ortalarında bitecek. Seyir terasları olacak. Cazibe merkezi olacak bir proje. Hem vericilerden kaynaklı görüntü kirliliği kalkacak hem İstanbul’a katkı sağlayacak” diye konuştu.
Arslan, THY’nin bazı uçaklarının parka çekilmesi için de, “THY her sene kış tarifesinde parka uçak çekiyor. Ancak bu sene THY’nin özellikle yeni uçak alımından kaynaklı ve büyüme hedefinden kaynaklı bilançosundaki değişiklikler nedeniyle bu 30 uçak gündeme geldi. Yoksa ekim ayı sonunda kış tarifesine geçilirken THY’nin her zaman yaptığı uygulamadır” dedi.
Milliyet
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler