28 / 03 / 2024

İmar barışından 10,5 milyon kişi yararlandı!

İmar barışından 10,5 milyon kişi yararlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "İmar barışı ile çok önemli bir veri elde edeceğiz, yapı stokuna ilişkin tespitleri yapacağız. 10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti." dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı yerine 5 katlı bina yapacağız. Haftaya temel atıyoruz." şeklinde konuştu.


"Yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız"


İmar barışı konusuna değinen Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız." dedi.


 
"Korunan alanları 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz"


Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şu şekilde konuştu: "Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var, biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17’ye çıkarmayı hedefliyoruz."


"391 milyon metrekare tarım arazisi çiftçiye kiralandı"


Kurum, 391 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçiye kiralandığını, en çok kiralamanın Adana, Hatay, Konya,  İzmir  ve Muğla'da yapıldığını belirtti.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: "10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti." dedi. Bakan Kurum, peribacaları çevresinde 100'ün üzerinde kaçak yapıyı yıktıklarını, kalan 195 kaçak yapının etaplar halinde yıkılacağını açıkladı. Kurum: "Tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz." dedi. Kurum,  Ankara  AKM Millet Bahçesi'nin 2020 yılında hizmete açılacağını açıkladı.


"2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var"


Kurum, kentsel dönüşüme girecek konutlara ilişkin, "Tespitlerimize göre 2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var, riskli gördüğümüz. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu da daha fazla riskli diyebiliriz." diye konuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, QR kodlu sistemle bugüne kadar 200 bin tapu işlemi yapıldığını belirtti. Kurum, "Bugüne kadar 19 bin inşaattan alınan 561 bin çipli beton numunesinin denetimi gerçekleştirildi." yapıldı.


İmar Barışı'na ilişkin değerlendirmeler yapan Bakan Kurum, bunun 13,5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğuna işaret ederek, "10,5 milyon vatandaş, İmar Barışı'na başvurdu." dedi.


Bakan Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, ülkemizdeki yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız. Nerde ne kaçak var, bu yapıların durumu, risk durumu nedir? Bu analizleri elde etmiş olacağız ki bu veri bizim için çok önemli bir veri." şeklinde konuştu.


İmar Barışı'ndan yararlanan 10,5 milyon vatandaşın çoğunun elektrik, su, doğalgaz sorunlarının bulunduğunu, tapuları olmadığından mülkiyeti ipotek gösteremediklerini belirten Kurum, "Şimdi bunların hepsinin önünü açtık ve 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeren İmar Barışı süreci bu anlamda çok olumlu gidiyor." dedi.


Kültürel alanlarda İmar Barışı'nı sabote eden vatandaşların bulunduğunu söyleyen Kurum, şu açıklamaları yaptı: 


"Kesinlikle bu takibi yapıyoruz. Biz hem özel çevre koruma bölgesinde hem de doğal sit alanlarında hem de tarihi alanlarımızdaki yapıların durumunu ve yeni yapılara ilişkin süreci de takip ediyoruz. Biz kesinlikle tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Bunu çok net söylüyorum. Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var. Biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17'ye çıkarmayı hedefliyoruz, yani tüm ülke toprağının yüzde 17'sini korumak üzere yola çıkıyoruz.


Arkeolojik sit alanlarında kesinlikle İmar Barışı'na müsaade etmiyoruz. Peribacaları'nın olduğu Nevşehir'deki süreçte de bu yapıların yapılmasına müsaade etmedik. Yıkımını da gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 100'ün üzerinde yapıyı yıktık ve tespit ettiğimiz 195 yapının etaplar halinde yıkımlarını gerçekleştiriyoruz. Doğal sit alanlarında tüm Türkiye'de yaptığımız tespitlerde 2 bin 165 kaçak yapı var. Bu yapıların da tespitlerini yaptık ve süreç içerisinde bunların da yıkımlarını gerçekleştireceğiz."


Özel Çevre Koruma Bölgesi alanlarını artırdıklarını belirten Kurum, bununla birlikte doğayı koruyacak projeleri yapacaklarını dile getirdi.


İmar Barışı'nda vatandaşın mağduriyetini gidermeyi amaçladıklarını belirten Kurum, diğer taraftan da çevreyi doğayı koruyacak süreci de aynı zamanda işletmeye çabaladıklarını söyledi.


- En çok talep Adana'dan geldi


Bakan Kurum, Hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasıyla ilgili soru üzerine, "218 bin çiftçimizi ilgilendiren süreçte yaklaşık 180 bin çiftçimiz bu düzenlemeden faydalandı. Bu sayede Tarım Bakanlığımızın da verdiği desteklerden de faydalanıyorlar. Bu da çok önemli. En çok gelen talep, 14 bin başvuru ile Adana'dan geldi. Adana'yı 10 bin başvuru ile Hatay izliyor, 9 bin başvuru ile Konya, 8 bin 700 başvuru ile İzmir ve Muğla takip ediyor." şeklinde konuştu.


"Bu zamana kadar kadar 26 bin vatandaşa toplam 391 milyon metrekare alanın kiralamasını yaptık." diyen Murat Kurum, şu şekilde konuştu:


"Bu ne demek? Biz ülkemizdeki tarımı artıracağız, buradaki  istihdamı artıracağız, hayvancılığı artıracağız. Bu kiralamaları yapmakla birlikte hem ekonomiye hem istihdama da destek olmuş hem de vatandaşımıza o atıl hazine arazilerini kullandırarak destek olmuş oluyoruz."Bu arazileri, sadece vatandaşlara değil tüm sektörlere kullandırdıklarını belirten Kurum, hem küçük sanayi siteleri hem de organize sanayi bölgeleri noktasında destekler verdiklerini anlattı.


 İmar barışından 10,5 milyon kişi yararlandı!

 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler