28 / 03 / 2024

Hangi yapılar imar barışından yararlanabilir?

Hangi yapılar imar barışından yararlanabilir?

İstanbul Sütlüce'de yıkılan 4 katlı binanın yıkılmasıyla kaçak yapılar sorunu tekrar gündeme geldi. Peki hangi yapılar imar barışından yararlanabilir? İşte detayları...


Habertürk Gazetesi'nden Uzay Kesmen'in haberine göre,  Sütlüce'de yıkılan 4 katlı binanın kaçak olduğu öğrenilince akıllara ruhsatsız yapılar sorunu tekrar geldi.


Avcılar Yeşilkent Mahallesi 1985'den beri hızlı bir dönüşüm sürecine girdi. Bu bölgede imarı, altyapısı ve yolu dahi olmayan araziye ruhsatsız ve kaçak yapılar inşa edildi. 


Yeşilkent Mahallesi Muhtarı Aziz Körpeci, "Bu mahallenin yüzde 100'ü komple kaçak. 9 bin bina var, 9 bini de kaçak zaten. Şu anda imar, iskan herhangi bir çalışmamız yok. 2002- 2003'lerde de bitti zaten kaçak yapılaşma. Ama hızlı bir şekilde gelişti burası" açıklamasında bulundu.



13 MİLYON KONUT İÇİN YASA


İmar barışı yasası, 13 milyon konutu ilgilendiriyor.  İmar barışından yararlanmak isteyenler arsanın emlak vergi değeri ve yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 oranında ödeme yapıyor. 



KAÇAK YAPI ÇOK İMAR BAŞVURUSU AZ


Avcılar Yeşilkent Mahallesi'nde yer alan 9 bin konutun tamamı kaçak inşa edildi. İmar barışı çıksa da bölgede başvuru sayısı yüzde 30'u geçmiyor. 


Eyüpsultan'da ise durum farklı değil. İslambey ve Yeşilpınar mahallelerinde de imar barışı için başvuranların sayısı oldukça az. İslambey Mahallesi'nde 8 bin konutun en az 5 bini kaçak.


İslambey Mahalle Muhtarı Orhan Adak, "Bugüne kadar adam bir arsa almış. Arsa üzerinde bir yer yapmış. İlerleyen zamanlarda çocukları olmuş. Çocuklarına bir yer yapmış. O çocukları çocuklarına bir yer yapmış. Böylelikle de adam diyor ki, bize bugüne kadar kimse karışmadı. Kimse bize gelip ceza uygulaması da yapmadı. Yapmayınca herkes halinden memnun" açıklamasında bulundu.