29 / 03 / 2024

İstanbul’daki 57 vergi dairesi 7 komplekste toplanacak!

İstanbul’daki 57 vergi dairesi 7 komplekste toplanacak!

İstanbul’daki 57 olan vergi dairesi sayısının yapımı süren ve yeni başlayacak projelerle 2016-2017’de 7’ye indirilmesi hedefleniyor. Vergi daireleri; Avrupa yakasında 4, Anadolu yakasında ise 3 komplekste birleştirilecek...


İstanbul’daki vergi daireleri 7 komplekste toplanacak. Son yıllarda sayısı 69’dan 57’ye indirilen vergi daireleri, yapımı süren ve yeni başlayacak projelerle birlikte Avrupa yakasında 4, Anadolu yakasında ise 3 komplekste hizmet verecek.


İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın (İVDB) Cağaloğlu’ndan Vatan Caddesi’ndeki yeni yerine taşınmasıyla birlikte çevredeki Zeytinburnu, Davutpaşa, Beyazıt, Bakırköy, Bayrampaşa ve Hocapaşa’nın da aralarında bulunduğu 13 vergi dairesi burada hizmet vermeye başladı. 74 bin metrekare kullanım alanına sahip 9 katlı ‘akıllı’ binada birçok ilke de imza atıldı. Yaklaşık 60 milyon lira maliyetle hayata geçirilen binada, ortak vezne uygulamasıyla herhangi bir vergi dairesine bağlı bir mükellef her türlü vergi ödemesini bu noktalardan yapabiliyor. Vergi borcundan haberdar olmayanlar da bina içerisindeki kiosklardan borcunu sorgulayabiliyor. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, Vatan Caddesi’ndeki binada yer alan 13 vergi dairesinin tek bir tane gibi hizmet verdiğini söyledi. Dakın, Pendik, Kadıköy ve yapımı süren Ümraniye’deki binalar ile Anadolu yakasında 3, Vatan Caddesi dışında Okmeydanı, Esenler-Giyimkent ve Ataköy’de yapılacak binalarla da Avrupa yakasında 4 komplekste hızlı ve konforlu hizmet sunulacağını kaydetti.


Tahakkuk/tahsilat oranı yüzde 89.4


Vergi tahsilatında 8 bin 500 personelle hizmet veren İstanbul’da geçen yıl tahsil edilen yaklaşık 60 milyar liralık verginin; yüzde 34’ü Gelir Vergisi, yüzde 26’sı KDV, yüzde 13’ü Kurumlar Vergisi, yüzde 11’i ÖTV, yüzde 4’ü Motorlu Taşıtlar Vergisi oldu. İVDB verilerine göre, İstanbul’da önceki yıl yüzde 90.91 olan tahakkuk/tahsilat oranı geçen yıl yüzde 89.45 olarak gerçekleşti. Şehrin vergi gelirleri içindeki payı ise yüzde 43. 2013’te yaklaşık 60 milyar lira vergi toplayan İVDB, bu yıl tahsilatta yüzde 9 artış hedefl iyor. Tahsil edilen 60 milyar liralık verginin 20.5 milyar lirasını yüzde 17 artış kaydeden Gelir Vergisi oluşturdu. Bu rakamın da 18.5 milyar lirası tevkifatlardan oluştu. Kişilerin beyan ettiği rakam ise 1.6 milyar lira oldu. 2013’te Kurumlar Vergisi’nde yüzde 9, harçlarda (tapu harçları ve noter harçları) ise yüzde 33 artış kaydedildi. Gayrimenkul sektöründeki satışlar dolayısıyla geçen yıl sadece tapu harçlarında yüzde 50 artış gerçekleşti.


Naylon faturayı tablet yakalayacak


Naylon faturadan dolayı tahsil edilemeyen yıllık verginin 4-5 milyar lira olduğu tahmin edilen İstanbul’da, sahte fatura kullanımının önüne geçmek için tabletle denetime başlanıyor. Bu sayede artık bir adreste kaç firmanın faaliyette bulunduğu öğrenelibilecek. GPS bağlantılı tabletle mükellefin adresine giden denetim elemanı, orada kaç firmanın faaliyet gösterdiğini tespit edecek. Böylece mükellefin adresi, telefonu ve kimlik bilgilerinin yanı sıra coğrafi konumu da belirlenecek. Gerektiğinde işyerinin fotoğrafı da çekilecek. Sonraki ziyaretlerde artık o noktada kaç mükellefin bulunduğu bilgisi denetim elemanında ve vergi dairesinde bulunacak.


Mükellef bilgileri kütüğe yazılıyor


Diğer yandan İVDB’nin hazırladığı bir yazılımla artık 25 bin liranın üzerindeki borçlu mükellefl erle ilgili bilgiler bir programa (kütüğe) yazılıyor. Kütükte mal varlığı araştırması, ödeme emri, şirketin mal varlığı ve kişilerle görüşülüp görüşülmediği gibi çok sayıda ayrıntı yer alıyor. Söz konusu kütükten borçlu takip edilebilecek.


İstanbul'da 3 milyon mükellef borçlu


2012’de İstanbul’da 1 milyon 250 bin olan mükellef sayısı, geçen yıl 1 milyon 334 bine çıktı. Trafik cezası, MTV’nin yanı sıra diğer kalemler de hesaba katıldığında İstanbul’da borçlu mükellef sayısı ise 3 milyonu buluyor. Bu sayıda süreksiz mükellef olarak tanımlanan kredi yurtlar borçlusu, yargı harcı borçlusu, MTV ve trafik cezası gibi borçlular ciddi oran teşkil ediyor. 3 milyon kişiden yüzde 85’inin borcu 5 bin liranın, yüzde 60’ının da bin liranın altında bulunuyor. İVDB bu yıl başlattığı bir kampanyayla borçlu mükellef sayısında ciddi bir azalma hedefl iyor. Kurum, vergi dairelerinin yanı sıra İstanbul’un yoğun yerlerinde ve bazı AVM’lerde kiokslarla vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlıyor. Re’sen terk edilen mükellefl erin İVDB’nin web sayfasında ilan edilmesiyle artık riskli mükellefl er de belirlenebiliyor. Mükellefl er, www.gib.gov.tr adresindeki Borç Bilgilendirme Servisi’nden borçlarını öğrenebiliyor.



Yıldız Taşdelen Erli/Dünya



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler