28 / 03 / 2024

İnşaat sektörü 2014 yılında kampanya atağına başladı!

İnşaat sektörü 2014 yılında kampanya atağına başladı!

2013’ ü rekor satışla kapatan inşaat sektörü 2014’ te kampanya atağına başladı. Artan konut konut kredi faizine karşı faizleri sabitleyen şirketler, peşinatları erteledi, vadeleri uzattı...



2013’ü rekor satışla kapatan inşaat sektörü 2014’te kampanya atağına başladı. Artan konut konut kredi faizine karşı faizleri sabitleyen şirketler, peşinatları erteledi, vadeleri uzattı. Peşin alımlarda yüzde 10’a varan indirim yapan şirketler kendi bünyelerinde ödeme planı da çıkarıyor. Sektör temsilcilerine göre konut alacaklar bu fiyatları ve ödeme şartlarını kaçırmamalı.


İNŞAAT sektörü geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyon 145 bin konut satışıyla rekor kırdı. Son 5 yılda satışlarını 3 kat arttıran gayrimenkul şirketleri 2014 yılına kampanyalarla başladı. Konut kredi faizlerindeki artışın satışları engellememesi için kimi firmalar 0 faiz derken, kimi firmalar da faizi sabitliyor. Peşinat bedellerini teslim tarihine öteleyen şirketler, dileyen müşteriler için şirket içinde senetli satış imkânı da sunuyor. 


ZAM GELMEDEN ALIN


Dolardaki yükselişle birlikte inşaat maliyetleri de arttı. Karlarından feraget ederek uygun alım koşulları yaratan şirketler yılın ilk aylarında satışları etkilememesi için zam kararı almadı. Ancak önümüzdeki aylardan başlamak üzere yıl içinde kademeli olara yüzde 10-15 zam yapılması planlanıyor. Gayrimenkul sektörünün patronları bu dönemki fiyat ve ödeme koşullarının fırsat olduğunu, bir sene sonra bu fiyatlarla alımın söz konusu olmayacağına dikkat çekiyor.


KDV’Yİ UNUTMAYIN


2014 yılında konutta KDV için de önemli bir dönem olacak. Geçtiğimiz aylarda yapılan düzenleme ile konutta KDV sistemi değişmişti. Yeni sistemle arsa bedeline göre belirlenen KDV oranı, rayiç bedelleri 499 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, 500 ile bin lira arası olan arsalarda yüzde 8, bin lira ve üzeri olan arsalarda ise yüzde 18’e çıktı. 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alan projeler, yeni düzenlemeye dahil edilmedi. Şu anda stokta bulunan ve 150 metrekareden küçük olan konutlar yüzde 1 KDV üzerinden satılıyor. Oturum ya da yatırım amaçlı ev almayı planlayanların bu düzenlemeyi göz önünde bulundurup, fırsatı kaçırmaması tavsiye ediliyor.


Bir yılda yüzde 13 artış


YENİ konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.49, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 13.55 yükseldi. Ocak ayında İstanbul’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 1.87 oranında zamlandı. Adana’da yüzde 1.07, Ankara’da yüzde 0.78 oranında, Antalya’da yüzde 0.19,  İzmir’de yüzde 0.80 oranında artış oldu.


Yabancı alımı hız kesmedi 


BAŞTA İstanbul olmak üzere Türkiye’deki gayrimenkul sektörü ile yakından ilgilenen yabancılar son aylarda atağa geçti. Kurdaki artış da yabancı yatırımcıların alım kararını hızlandırdı. Son 6 ayda toplam satış içindeki payı yüzde 9.8 olan yabancı yatırımcılar, Ocak ayında markalı konut projelerinden yapılan satışların yüzde 12.5’ini yaptı.


En iyi yatırım 


EVA Gayrimenkul tarafından her sene güncellenen “Markalı Konut Piyasası” araştırmasının sonuçlarına göre konut yatırımı 2007 - 2014 yılları arasında en çok kazandıran yatırım enstrümanı olarak öne çıkıyor. Konuta yapılan yatırım altın, döviz ve borsaya kıyasla daha çok kazandırıyor. Uzmanlar, son bir senede markalı konut yatırımı yüzde 6 ila yüzde 42 oranında değer kazandırdığını belirterek, maksimum kazancı sağlamak için doğru proje ve lokasyonlara yönelmek gerektiğinin altını çiziyorlar.    


Konutta yeni dönem başlıyor


28 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gayrimenkul sektöründe de köklü değişiklikler yaratacak. Bugüne dek sektörde en çok sorun yaratan maketten konut satışına düzenleme gelecek. Müteahhit firmanın tüketiciye konut satış sözleşmesini imzalatabilmesi için öncelikle yapı ruhsatını alması gerekecek. Proje inşaatının tamamlanamaması veya firmanın iflas etmesi gibi durumlarda tüketicilerin mağduriyetlere uğraması nedeniyle bina tamamlama sigortası getirildi. Yeni kanunda tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanındı. Satış vaadi sözleşmelerinde tapuya şerh koymak zorunlu oldu. Ön ödemeli konut sözleşmesi ve satış vaadi sözleşmelerinin tapuda tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmelerinin ise noterde düzenlenerek yapılması zorunluluğu yasaya eklendi.


Yeşille 100 milyar kasada


GAYRİMENKUL sektörü temsilcileri son yıllarda çevre dostu binaların önemine dikkat çekiyor. Yeşil bina kriterlerine göre yapılan ya da yenilenen yapılar yaşam kalitesini arttırmanın yanında ülke ve mülk sahibi için tasarruf da sağlıyor. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Dr. Duygu Erten, ortalama bir yeşil binanın, yılda 100 bin lira tasarruf ettiğini belirterek, “Eğer 1 milyon bina yeşil olursa, yılda 100 milyar lira tasarruf edebiliriz” dedi. Türkiye’de şu anda yaklaşık 60 tane sertifika almış bina, 313 tane de LEED sertifikasına başvuru kaydı olduğunu belirten Erten, “Türkiye’de şu anda 400’e yakın bina bu sertifikalarla taçlandırılmak üzere çalışmalar yapıyor. Toplamda 600 kadar binanın bu çalışmayı yaptığı halde sertifika almadığı tahmin ediliyor. Bunun sebebinin sertifikasyonun maliyeti veya bu işin yapılması için gerekli olan çalışmanın zorluğu. Türkiye’de yeşil bina sertifikası için ulusal bir sertifikalama enstitüsü kurulmalı” dedi. Yeşil binanın en yaygın olduğu illerin başında İstanbul’un geldiğini belirten Erten, diğer illeri ise Ankara, İzmir, Manisa, Gaziantep ve Antalya şeklinde sıraladı. Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek “Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi”nin, 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleşeceğini belirten Erten, zirvede Türkiye’de ve dünyada yeşil bina sektörünün önde gelen paydaşlarını, gayrimenkul şirketlerinin yöneticilerini ve konusundaki uzman kişileri konferans, panel ve seminerlerde bir araya getireceklerini, yapı sektöründe bilgi paylaşımı için nitelikli bir tartışma ortamı oluşturacaklarını dile getirdi.


2013’te kârını ikiye katladı 


3.25 milyar TL değerinde halka arz gerçekleştiren Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut GYO, 2013 yılı net karını ikiye katladı. 2012 yılında 488 milyon 913 bin TL kar elde eden şirketin geçtiğimiz yıl net karı ise 1 milyar 185 milyon 914 bin liraya ulaştı. Geçtiğimiz yıl 6 milyar liralık ciro ile Türkiye’deki gayrimenkul sektörü tarihinde şu ana kadar konut üreticisi şirketler bazında bir yıl içerisinde gerçekleştirilen en büyük hasılata imza atan Emlak Konut GYO, 2013 yılı içerisinde tamamlamış 19 ihalenin fiziki inşaat süreçlerinin ardından, 2014 yılında pazarlama faaliyetlerine ve yeni ihalelere devam ediyor. 


6 İLÇEDE PROJE


Geçtiğimiz aylarda Başakşehir ve Hoşdere projelerini açık arttırma ile satan ve rekor talep alan Emlak Konut GYO yeni konut projeleri için düğmeye bastı. Şirket bu yıl içerisinde Kartal, Fatih, Başakşehir, Sarıyer, Avcılar ve Ataşehir gibi ilçelerdeki projelerini satışa sunacak.



Gülistan Alagöz /Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler