29 / 03 / 2024

Emekliler konut sahibi olabilmek için hükümetten yasa bekliyor!

 Emekliler konut sahibi olabilmek için hükümetten yasa bekliyor!

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şubesi Başkanı İyiyürek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları dedi: "SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri aldığı ikramiyeyle ev sahibi olamadığından maalesef emeklilerin yüzde 80'ni kira ödüyor. Yıllarca ısrarla ifade ettiğimiz gibi maaşının yarısını kiraya veren emeklilere TOKİ ve belediyeler "Emekliler maaş alıyor" diye ekonomik ev yapmadı.



Türkiye Emekliler Derneği  Adana  Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, Türkiye'de yaşayan emeklilerin yüzde 80'ninin konutu bulunmadığını, emeklilerin özel konuta sahip olabilmeleri için hükümetten bir yasa çıkarmalarını bir kez daha talep etti. Bir yandan yaşam mücadelesi veren, bir yandan da konut sahibi olamadığından dolayı adeta "Dert küpü" olan emeklilerin durumunu hükümete duyuran İyiyürek, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu imkanın sağlanabileceğine dikkat çekti. Adana'da, 40 bin civarındaki üye sayısıyla en büyük ve en etkin bir sivil toplum kuruluşu olma özelliğini taşıyan Türkiye Emekliler Derneği Adana Şubesi Başkanı İyiyürek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları dedi: "SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri aldığı ikramiyeyle ev sahibi olamadığından maalesef emeklilerin yüzde 80'ni kira ödüyor. Yıllarca ısrarla ifade ettiğimiz gibi maaşının yarısını kiraya veren emeklilere  TOKİ  ve belediyeler "Emekliler maaş alıyor" diye ekonomik ev yapmadı.800 ile 1.500 TL arasında maaş alan emekliler için devletten ya da belediyeden konut alabilmeleri için hükümetçe bir yasa çıkarılmasını talep ediyoruz. Yapılacak konutların emeklilik ve yaşlılık giderlerine uygun planlarla üretilmesini, 24 saat sağlık görevlisi, ambulans, temizlik ve bakım birimlerinin de bulundurulmasını, sosyal etkinliklerin de içinde yer alacağı sitelerin yapılmasını, bunların da uygun şartlarla tahsis edilmesini talep ediyoruz. Bugün ki şartlarda emeklilerimiz ancak bu şekilde bir ev sahibi olabilirler. Şu andaki kanunlar emeklilerimizi yok saymaktadır. Bu nedenle yeni projeler üretilerek, konut yapılması için hükümete taleplerimizi iletiyoruz.


" "MAKAS AÇILIYOR" 

Emekliler arasında maaş farkı gibi bir sorunun bulunduğunu, bunun hala giderilemediğini anımsatan Başkan İyiyürek, görüşlerini şöyle ifade etti: "Emekliler arasındaki maaş konusunda eşitlik ilkesine uyulmadığından makas açılmaktadır. Bağ Kur ve SSK emeklisinin sendikal hakkı olmadığından tüketici endeksine göre zam almaktadır. Burada gerçek gösterilmeyen tüketici endeksinden dolayı maalesef emekliler mağdur durumdadır. 

Memurun toplu sözleşmesinden SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de faydalanmasını, tüketici endeksinin ortadan kaldırılmasını ya da, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de sendikal hakkın tanınmasını, böylece eşitlik ilkesinin çalıştırılmasını emekliler adına talep ediyoruz."


''BAZI DERNEKLER BİLİNÇSİZ''

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, bazı derneklerin olur olmaz mahkemeye gidip dava açtığını, bilinçsizce açtıkları davaların zarardan öte bir yol almadığını belirterek, sözlerini şöyle noktaladı: "Ne yazık ki, bazı emekli dernekleri iyi araştırmadan, işi iyice öğrenmeden gelişi güzel mahkemeler açmakla, derneğimizin yıllar öncesinden açtığı mahkemeleri yok etmeye çalışıyor. Olur olmaz mahkemeler red edildiğinden, bizlerin açtığı mahkemelerin de düşmesine neden olmaktadır. Örneğin, 2002'den sonra, 2006 yılına kadar TÜFE alacaklarımızın kazanılmasına karşın, bilinçsizce açılan ve kaybedilen mahkemeler nedeniyle ödenmediğini gözlemliyoruz. Ancak, biz bu davaları Avrupa İnsan Hakları mahkemesine taşıyacağız."



"EMEKLİYİ KANDIRIYORLAR" 

Dernek Başkanı iyiyürek, ayrıca bazı derneklerin yapmadığı halde, faaliyet üretiyormuş gibi bir tutum sergilediğini ve böylece emekliyi kandırdığını ileri sürerek,"Emekli kardeşlerimize bunlara itibar etmemesini öneriyoruz." şeklinde konuştu. 



Adana Eksperes 





Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri