27 / 04 / 2024

3. Köprü'nün yıldızını parlatacağı 11 bölge!

3. Köprü'nün yıldızını parlatacağı 11 bölge!

2015'te açılması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de Kınalı, Ispartakule, Tayakadın, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ, Sancaktepe, Kurtköy, Pelitli ve Kartepe'den oluşan 11 bölgeyi geliştirmesi bekleniyor...



İstanbul Boğazı'na yapılan her köprü takip eden 10 yılda kendi yerleşim yerlerini yarattı. 2015'te açılması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de Kınalı, Ispartakule, Tayakadın, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ, Sancaktepe, Kurtköy, Pelitli ve Kartepe'den oluşan 11 bölgeyi geliştirmesi bekleniyor. Bugün yapılaşmanm az olduğu bu bölgeler 10 yıl içinde kent formuna kavuşacak. 


Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olan istanbul her geçen yıl büyüyor. Bu büyümeye paralel olarak nüfusunun artması kentin ulaşım ihtiyaçlarını da artırıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için yapılan köprü, otoyol gibi ulaşım projeleri ise kentin trafiğini rahatlatmanın yanı sıra yeni yerleşim yerlerinin de ortaya çıkmasına neden oluyor. 


Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açıldığında aynen böyle olmuştu. Bu gerçekten yola çıkarak yapımına başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yaratacağı yeni yerleşim yerlerinin nereler olacağını araştırdık. TSKB Gayrimenkul Değerleme ile birlikte yaptığımız çalışmanın sonucunda Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2015'te açılmasının ardından Asya ve Avrupa Yakasında toplam 11 yeni yerleşim yerinin doğacağı sonucuna ulaştık. 


ÜÇ KÖPRÜNÜN ETKİLERİ 


Geçmişte yaşanan tecrübeler, İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprülerin, açılışlarını takip eden 10 yıllık süreçte bağlantı yollarının yer aldığı hatta yeni yerleşim alanları yarattığını ortaya koyuyor. Yeni yerleşim yerleri ile birlikte bu bölgelerdeki arazi fiyatları da yukarılara çıkıyor. 


Ortaköy ve Beylerbeyi arasında inşa edilen Boğaziçi Köprüsü, 1973 yılında hizmete açıldığında istanbul'un nüfusu yaklaşık 3,5 milyon kişiydi. Fulya, Gayrettepe, Esentepe, Mecidiyeköy, Etiler ve Ulus, bu köprü ile öne çıktı. 


Hisarüstü-Kavacık arasında yükselen ve 1998 yılında faaliyete geçen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açıldığında İstanbul'un nüfusu 6,6 milyona yakındı. Kavacık, Beykoz, Ümraniye, Anadolu Hisarı, Sarıyer, Zekeriyaköy ve Maslak bu köprü ile kentin öne çıkan yerleşim alanları oldu. 


Garipçe-Poyrazköy arasında yükselmeye başlayan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak adlandırılan Üçüncü Köprü'nün açılacağı 2015'te ise İstanbul'un nüfusunun 14,5 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Üçüncü Köprü ile birlikte Kınalı, Ispartakule, Tayakadın, Uskumruköy, Riva, Polonezköy. Alemdağ, Sancaktepe, Kurtköy, Pelitli ve Kartepe öne çıkan yeni yerleşim alanları olacak.


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule YÖnel Maya, Boğaziçi Köprüsü ile kentin doğu-batı aksında geliştiğini, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile birlikte kuzeygiiney aksında gelişim olduğunu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ise kuzey-güney akşındaki gelişmenin ileri boyuta taşınacağını söylüyor. 


10 YILDA DEĞİŞTİRİYOR 


Köprülerin yapıldığı bölgelerde ilk olarak yerleşim ve konut alanlarını, ikinci olarak merkezi iş alanlarını, üçüncü olarak da sanayi alanlarını etkilediğini söyleyen Maya, "Üçüncü köprü ile birlikte konut alanları anlamında, Ispartakule. Uskumruköy, Riva, Polonezköy. Alemdağ ve Sancaktepe önem kazanacak. Sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy, Pelitli ve Kartepe öne çıkacak" diyor. 


Köprü güzeıgahındaki bölgelerin geçmişe göre değerlendiğine dikkat çeken Re/Max Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, üçüncü köprü güzergahındaki bölgelerde yoğunlaşan gayrimenkul hareketinin  artmasını beklediklerini söylüyor. Çağdaş yapılaşmanın az olduğu yeni bölgelerde fiyatların birkaç kat artmasının sürpriz olmayacağını söyleyen Karahan şöyle devam ediyor: "Göktürk ve Zekeriyaköy'e çevre yollarından ulaşım sağlanmasıyla buraların değerleri daha da artacak. Göktürk ve Zekeriyaköy'ün öneminin Arnavutköy'de inşa edilecek yeni şehir ile Karaburun-Yeniköy-Tayakadın  üçgenindeki arsa değerlerindeki artış Zekeriyaköy ve Göktürk gibi bölgelerin birkaç kat üzerinde olacaktır. Ancak yapılaşmanın uzun zaman alması nedeniyle yine de kısa vadede fiyat o bölgelere yaklaşamayacaktır." 


SİTELER KENTE KATILACAK


Boğaziçi Köprüsü yapıldıktan sonra Etiler- Ulus aksında yapılaşan konut alanları o dönemin kent merkezinden uzak, korunaklı, kendi içlerine site yerleşimleriydi. Ancak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapımı ve kent gelişimi ile birlikte bugün artık bu bölgeler oldu. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra oluşan kent merkezi dışındaki korunaklı sitelerinde Üçüncü Köprü'nün yapılmasından sonra 10 yıl gibi bir sürede kent merkezinin birer alt merkezi olacağına işaret ediliyor. 


Üçüncü Köprü'nün konut alanı olarak Avrupa Yakası'nda Ispartakule ve İkitelli'yi öne çıkarması bekleniyor. Göktürk ve Zekeriyaköy'ün öneminin biraz daha artmasını beklenirken, ikincil etkilenme bölgelerinin de Çatalca ve Uskumruköy olacağına dikkat çekiliyor. Anadolu Yakası'nda konut gelişimi açısından ilk etaptaki etkilenme bölgesi Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe'de olurken, ikincil etkinin Kurtköy civarında görülmesi bekleniyor.  

Sanayi alanları anlamında ise Üçüncü Köprü ile birlikte Avrupa Yakası'nda Hadımköy ve Kınalı, Anadolu Yakası'nda Pelitli ve Kartepe en çok etkilenecek bölgeler arasında olacak.


Levent Gökmen/ EKONOMİST 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri