28 / 03 / 2024

2014 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi?

 2014 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi?

Emlak vergisini yüksek bulanlar ne yapacak? 2014 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi? Yurtdışından emekli aylığı alanlarda muafiyet var mı? İşte tüm bu soruların cevabı...



Emlak vergisinde son aya girilirken artan vergiler karşısında vatandaşlar da daha az vergi ödemenin yollarını arıyor. Okurlarımızdan gelen sorular karşısında vergi.com.tr uzmanlarının da yardımı ile yapılan araştırmaya göre daha az vergi ödemek de mümkün. Çünkü kanun yeni evler için böyle bir olanak sağlıyor. Kanunda buna geçici konut muafiyeti deniliyor ve emlak vergisinin 4'te bir oranda daha az ödenmesini sağlıyor. Buna göre geçici muafiyetten yararlanmak için, binanın yeni olması, mesken (konut) olarak kullanılması, Emlak Vergisi bildirimlerinin süresi içinde yapılması gerekiyor.


İTİRAZİ KAYITLA VERGİYİ ÖDEYİN


-Emlak vergisini yüksek bulanlar ne yapacak?

Diğer yandan astronomik oranda artırılan arsa metrekare fiyatalrı yüzünden emlak vergisi çok yüksek ol mahkemeye gitmek isteyenler de hak kaybı yaşamamak için vergiyi öoeyecek. Ancak ödediği vergiyle birlikte bir de itiraz dilekçesi vermeniz gerekiyor. Eğer vergiyi ödemeden mahkemeye gidereseniz ödemediğiniz vergiye cezalı faiz işler. Anayasa Mahkemesinin, emlak takdir kararlarına bireylerin dava açamayacağına ilişkin düzenlemeyi iptal etmesi nedeniyle takdir edilen arsa m2 için dava açıp kazanırsanız fazla ödediğiniz vergiyi geri alabilirsiniz. 


-2014'te ev alanlar vergi ödeyecek mi?

Hayır ödemeyecekler. Alınan meskenin asıl mükellefi satıcıdır. Satıcı meskeni ocak ayında satmış olsa dahi 2014 yılı emlak vergisinden kendisi sorumlu olacak. Evi alan kişi ise yalnızca mükellefiyet kaydı için dilekçe ile müracaat edecek vergi ödemeyecek.


-2014'te ev satanlar ne yapacak?

İster ocak ayında ister temmuz ayında satmış olsun 2014 yılında meskenini satan kişi o yılın emlak vergisinden de kendisi sorumlu olacak. Bu nedenle emlak vergisini ödedikten sonra satışı bir dilekçe ile bildirerek mükellefiyetinin kapatılmasını isteyecek.


- Yurtdışından emekli aylığı alanlarda muafiyet var mı?

Hayır yok. Emlak vergisi kanununun 8.maddesinde emeklilerde muafiyete ilişkin ‘'kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından" ifadesinden Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulan sosyal güvenlik kurumlarının anlaşılması gerekir. Bu nedenle yurtdışında ki bir ülkeden emekli olup maaş almakla birlikte Türkiye sınırları içerisindeki tek meskeninden emeklilik hakkı ile emlak vergisi muafiyetinden yararlanılması da mümkün değil.


Habertürk/Rahim Ak