04 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Yeniden kurulan dünyayı, Türk müteahhitler şekillendirmeli!

Erdoğan Bayraktar: Yeniden kurulan dünyayı, Türk müteahhitler şekillendirmeli!

CNR Expo Fuarcılık ve İMSAD işbirliğinde düzenlenen Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı MEGABUILD, inşaat sektörünü ‘Yapı ve Yapı Malzemelerinde Kurumsal Gelişim ve Marka Konferansı'nda buluşturdu. Bakan Bayraktar, yerli malı vurgusu yaptı...


Ziyaretçilerine açıldığı günden beri 45 ülkenin bakanını, müsteşarını ve önemli siyasetçilerini ağırlayan Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı MEGABUİLD, İran, Irak, Rusya, Ürdün, S. Arabistan, Romanya, Moğolistan gibi ülkeler başta olmak üzere yabancı ülkelerin akınına uğradı. Fuarı gelen her 3 ziyaretçiden 1'inin yabancı olması dikkat çekti.

İnşaat ve yapı sektörüne önemli tavsiyelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sektörü mamul mal satın almamaları ve müşavir mühendislik sistemlerini geliştirmeleri konusunda uyardı.

Ülkelerin başında Iran, Irak, Rusya, Ürdün, S. Arabistan, Romanya ve Moğolistan geliyor..

CNR Expo Fuarcılık ve İMSAD işbirliğinde düzenlenen, inşaat ve inşaat malzemeleri endüstrisinin dışa açılan en büyük penceresi olma hedefiyle yola çıkan Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı MEGABUILD, inşaat sektörünü ‘Yapı ve Yapı Malzemelerinde Kurumsal Gelişim ve Marka Konferansı'nda buluşturdu.


“Avrupalı çizdiği projede kendi malını önerir, pazarda belirleyici olmak için projelerde imzamız olmalı”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk inşaat sektörünün dünya pazarında iyi bir yerde olduğunu belirterek, daha da iyi bir konumda olması için müşavir mühendislik kavramını geliştirerek, projeleri kendimizin çizmeyi ve Türk standartlarını yabancı ülkelere benimsetmeliyiz” dedi.

Yeniden yapılanan dünyanın parlayan yıldızı olan Türkiye'nin inşaat sektörüyle büyüdüğünü vurgulayan Bakan Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe dünya liderliğine giden yolda innovasyon, kaliteli ürün, AR-GE ve ÜR-GE'nin önemine dikkat çekti.  Bayraktar, Avrupa'nın dünya pazarlarında söz sahibi olmasının tek nedeninin güçlü mühendislik ve müşavirlik sistemlerine sahip olmalarına borçlu olduklarını söyledi. Türk inşaat sektörünün de bir an öce bu konu hakkında harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, güçlü mühendislik müşavirlik sistemi bize Avrupa'da sektörde rol belirleyici konuma geçmemizi sağlayacağını vurguladı. Bakan Bayraktar, son günlerin tartışma konusu cari açığa da dikkat çekerek, konferansa katılan sektör temsilcilerinden, zorunlu olmadıkça mamul mal ithal etmemelerini, yerli mala yönelmelerini istedi.

“Dünyaya kendimizi anlattık, Türkiye'ye anlatamıyoruz”

Konferansta konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Bakan Bayraktar'ın sözlerine atıfta bulunarak, “Dünyanın 130 ülkesine ihracat yapıyoruz, kalitemizi ispatladık ve kabul ettirdik. Ancak ülkemizde kendimizi bir türlü anlatamıyoruz” dedi. İnşat şirketlerinin reklamlarında bile kullandıkları malzemelerin ithal olmalarıyla övündüklerini kaydeden Öztiryaki, üretici firmalara daha kaliteli ve rekabetçi üretime yönelmelerini önerdi.

“500 Milyar dolarlık hedefte inşaatın payı büyük”

CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, 25 yılı geride bırakan CNR'ın 500 milyar dolar ihracat hedefine yönelik projeler geliştirdiğini, MEGABUILD Fuarı'nın ise bunun başlangıcı olduğunu söyledi. Bulut, günümüzde deneyimsel medyanın ön plana çıktığını vurgulayarak, marka sahiplerini fuarlara katılmaya çağırdı.

Sektörün 2023 yılında yurt içi ve yurtdışı anlaşmalarla toplam 300 milyar dolar ihracat hedeflediğini belirten İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Türk inşaat malzemelerinin 70 ten fazla ülkenin marketlerinde yer aldığını,  özellikle demir çelikte aranan ülke olduğunu kaydetti. Bilmaç, sektöre kalifiye eleman yetiştirerek, katma değeri yüksek, teknolojik ürünler üretmeye yönelik AR-GE ve ÜR-GE'yi de kullanarak global marka olmak için çalıştıklarını bildirdi.

Yabancılar fuara büyük ilgi gösterdi

Yapı ve yapı ürünleri sektöründe ihracat hedefli ilk fuar olan MEGABUILD'e hedef ülke bakanları yoğun ilgi gösterdi. Her üç ziyaretçisinden birinin yabancı olmasıyla dikkatleri üzerine çeken fuar, Yapı ve Yapı Malzemeleri Ürünleri Sektörü'nde Türkiye'nin takipçisi olan Irak, İran, Mongolya, Moldovya, Pakistan, Kırgızistan gibi Asya ve Afrika ülkelerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yaparak, bu ülkelerin Türk inşaat sektörünü yakından tanımalarına imkan sağladı.

“Moldovya'da inşaat sektörü büyüyor, Türkiye'yi önek alıyoruz”

Düşündüklerinden daha da büyük bir organizasyonla karşılaştığını belirten Moldovya Ekonomi Bakanı yardımcısı Sargiu CioBanu, Moldova inşaat sektörünün giderek büyüdüğü bir dönemde MEGABUILD Fuarı'nın ülkesine ışık tutacağını söyledi. CioBanu, “Moldovya- Türkiye arası ikili ilişkiler gayet iyi durumda olduğuna dikkat çekerek, “MEGABUILD Fuarına katılmamızın en önemli nedeni, inşaat sektöründe bizden daha ileride olan Türkiye'nin yeni teknolojilerini, yeni ürünlerini yakından tanıyarak fikir alışverişinde bulunmak ve sektör hakkında Türkiye'nin deneyimlerini sektörün öncülerinden dinleyerek Türkiye'den öğrendiklerimizi kendi ülkemize götürmek' şeklinde konuştu.

Depremden canı yanan Pakistan, çelik yapılara yöneliyor.

Altı yıl önce yaşadığı deprem felaketiyle 75 bin vatandaşını kaybeden Pakistan, inşaat sektöründeki yenilikleri yakından görmek amacıyla fuara katıldı. Pakistan Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Kamran Lashari, deprem sonrası ülkesinde yaşanan büyük yıkımdan sonra bütün binalarını yeniden inşa ettiklerini söyledi. Bakan Lashari MEGABUILD Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Çelik Yolu zirvesiyle çelik yapılar konusunda bilinç kazandıklarını hatırlatarak, Türk inşaat sektörü bize gerçekten büyük fırsatlar sunuyor. Yakın gelecekte yapacağımız işbirliği bizi gerçekten heyecanlandırıyor” diye konuştu.

CNR'ı Afrikaya davet ettiler.

Fuar hakkında izlenimlerini aktaran Moritanya Ekonomi Bakanı Sidi Ould Bebaha Ould Tah ise fuarın çok büyük bir organizasyon olduğunu ifade ederek, “İnşaat sektörü bizim için çok önemli olduğu için Türkiye'nin teknolojisini, bütün dokümanlarını yakından inceleme fırsatı sağlayan MEGABUILD Fuarı'ndan çok etkilendim. Türk inşaat sektörünün profesyonel olduğunu ve gerçekten yapı malzemeleri ürünlerinde çok kaliteli ürünlere sahip olduklarını düşünüyorum” dedi. Türk inşaat sektörünün başarılarını kendilerine örnek aldıklarını ve böyle başarılı organizasyonlara imza atan CNR Ekspo Fuarcılığın Mongolya'da da  bütün Afrika'yı etkisi altına alacak işler çıkarmasını beklediklerini söyledi.




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler