29 / 03 / 2024

Erdemir'in kârı ikinci çeyrekte yüzde 72 azaldı!

 Erdemir'in kârı ikinci çeyrekte yüzde 72 azaldı!

Erdemir'in ikinci çeyrek konsolide net kârı, çelik fiyatlarında düşüş ve maliyet baskısına bağlı daralan marjlarla yüzde 72.2 gerileyerek 81.7 milyon lira oldu ve beklentilerin altında kaldı


Reuters anketine katılan analistler, geçen yılın ikinci çeyreğinde 294.1 milyon lira net kâr açıklayan şirketin ortalama 106 milyon lira kâr etmesini bekliyorlardı.

Şirketin KAP'a açıkladığı bilançoya göre, ikinci çeyrek satış geliri ise, yüzde 7.3 artışla 2.35 milyar liraya yükselerek 2.33 milyar liralık beklentiye paralel gerçekleşti.

Buna göre, şirketin ilk yarı konsolide net kârı, yüzde 63 gerileyerek 205.7 milyon lira, satış gelirleri ise yüzde 13 civarı artışla 4.78 milyar lira olarak gerçekleşti.

Erdemir'in ilk altı aydaki FAVÖK marjı, bir önceki yıl aynı dönemdeki yüzde 23.7 seviyesinden yüzde 9.3'e gerilerken; dönem kâr marjı da yüzde 13.1'den yüzde 4.3'e düştü.

Oyak Yatırım Analisti Osman Özvural, "İkinci çeyrekte çelik fiyatlarında düşüş ve stok maliyetinin olumsuz yansıması söz konusu.

Bu iki unsur marjları baskıladı" dedi ve ekledi:

"İlk çeyrekte ton başına ortalama 702 dolar olan çelik fiyatları ikinci çeyrekte 680 dolar civarına gerilemiş durumda. Bir önceki yıl aynı dönemle karşılaştırıldığında ise düşüş çok daha fazla. Bir önceki yıl ikinci çeyrekte 800 dolar civarında seyreden fiyatlar bu çeyrekte 680 dolar civarında."

Erdemir'in yayımladığı yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre, şirketin altı aylık ortalama yassı mamul satış fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5, ortalama uzun mamul satış fiyatı da yüzde 6 geriledi.

Özvural, ikinci çeyrekte FAVÖK marjının 15 baz puan düşüşle yüzde 10.5'e gerilemesinin yanı sıra, kur artışı ve faiz giderleri kaynaklı olarak yazılan 47 milyon liralık finansal giderin de kârı baskıladığını söyledi.

 Ak Yatırım'dan yapılan değerlendirmede de, "Marjlardaki düşüşle birlikte FAVÖK ikinci çeyrekte yüzde 53 geriledi... Zayıf talep çelik fiyatlarını baskı altında tutmaya devam edecek" denildi.

Erdemir'in faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Erdemir grubunun yılın ilk yarısında yassı ürün satışı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0.4 artarak 3.04 milyon ton oldu.

Avrupa ve Kuzey Afrika gibi ihraç pazarlarındaki daralmaya bağlı olarak ihracat yüzde 47 gerilerken, yurtiçi yassı ürün sevkiyatı ise yüzde 13 artışla 2.7 milyon tona ulaştı.

Raporda, Erdemir grubunun yassı çelik pazar payını yükselttiği ve yüzde 35 düzeyine çıkarttığının tahmin edildiği belirtildi.

Aynı dönemde grubun toplam uzun mamul satışı yüzde 125 artarak 0.54 milyon tona ulaşırken; yurtiçi uzun ürün sevkiyatı yüzde 85 arttı. Toplam uzun ürün ihracatı ise yaklaşık altı kat büyüyerek 129,000 ton seviyesinde gerçekleşti. Erdemir grubunun Türkiye kangal pazarındaki

payı ise yüzde 21 seviyesinde tahmin ediliyor.

Erdemir grubunun yılın ilk yarısında Ereğli tesislerinde gerçekleştirilen 2. yüksek fırın reline çalışmalarına bağlı olarak üretimde düşüşler yaşanırken; ham çelik üretimi bir önceki yıla göre

yüzde 13.4 düşuşle 1.42 milyon ton oldu.

İskenderun tesislerinde ise yüzde 9.6 artan ham çelik üretimi 2.23 milyon ton olarak gerçekleşti.

Erdemir hisseleri güne yüzde 1 civarı düşüşle başlamasının ardından saat 1028'de yüzde 0.5 kayıpla 2.1 liradan işlem görüyor. İMKB-100 endeksi <.XU100> ise yüzde 0.1 düşüşte.

Habertürk