29 / 03 / 2024

Hedefimiz dünyanın en iyi çelik üreticileri arasına girmek!

Hedefimiz dünyanın en iyi çelik üreticileri arasına girmek!

2014’te rekor kâra ulaşan Erdemir Grubu, 2019’a kadar 1 milyar dolarlık yatırıma imza atacak. Erdemir’in Başkanı Ali Pandır “Hedefimiz dünyanın en iyi çelik üreticileri arasına girmek” dedi.


Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Erdemir Grubu 50’nci yaşı rekor kar ve yeni yatırımlarla kutluyor. Erdemir’in net kârı 2014 yılında yüzde 51 oranında artış göstererek, 732 milyon dolara yükseldi. Piyasadaki dalgalanmalara rağmen şirketin FAVÖK’ü (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) yüzde 15 artışla 1.14 milyar dolar oldu. Grubun toplam satışları yüzde 5 artışla 5.3 milyar dolara ulaştı. 

Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Erdemir Grubu için 2014 yılı dönüşüm hareketimizin başlangıç yılı oldu. Gösterdiğimiz performansla rekorlar kırdık. Hedefimiz dünyanın en iyi çelik üreticileri sıralamasında ilk 3’e girmek” diye konuştu. 

Dünya klasında üretim

Geçen yıl belirledikleri ‘Vizyon 2020’ adını taşıyan plan çerçevesinde 5 yıl içinde dünyanın en iyilerinden biri olmayı istediklerini belirten Pandır, yeni yatırımlarla hedeflerine doğru yürüyeceklerini söyledi. 2015’te 500 milyon dolarlık yatırıma start vereceklerini kaydeden Ali Pandır, şu bilgileri verdi: 

“2019’a kadar toplam yatırım tutarımız 1 milyar doları aşacak. Yatırımlar 4 kaleme ayrılıyor. Bunlar yenileme, çevre, enerjinin geri dönüşümü ve kapasite artırımı-ürün çeşitliliği olarak gruplanıyor. Erdemir’i sadece üretim ve verimlilik açısından sınırlı kalmayıp güçlü finansal pozisyonu, şirket kültürü ve sosyal etki bakımından dünya klasında bir şirket yapmayı hedefliyoruz. Dünyanın saygın çelik araştırma şirketlerinden biri olan World Steel Dynamics’in (WSD) dünyanın en iyi çelik üreticileri listesinde en iyi 36 şirket arasında 10. sırada yer alıyoruz. Bu listeye Türkiye’den giren tek şirketiz.” 

Ağırlık otomotive kayıyor

Otomotive özellikle ağırlık verdiklerini dile getiren Erdemir Grubu’nun Başkanı Pandır, “Otomotiv sektöründe payımızı yüzde 50’ye oturtmak istiyoruz. Bu sektörde her türlü gelişmeye bizim de ayak uydurmamız lazım. Şu anda otomotivdeki payımız yüzde 35. Bu payımızı arttırmak ve otomotiv ile diğer sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli ürünlerin geliştirilmesi amacıyla Erdemir çatısı altında Türkiye’nin ilk çelik Ar-Ge merkezlerinden birini kurduk” açıklamasını yaptı.

Satın alma için fırsat kolluyor

 ALİ Pandır, Erdemir’in yurt içi ve yurt dışında fırsatlarla her zaman ilgilendiğini belirterek, “Satın alınabilecek şirketlere her zaman bakıyoruz. Bu yatırım maden olur, demir-çelik şirketi olur. Gözümüz kapalı değil, uygun zamanı kolluyoruz” dedi. 

 40 ülkeye ihracat yaptı

 ERDEMİR Grubu, 2014’te 8.7 milyon ton çelik üretti. Şirket Türkiye yassı çelik ihracatının tek başına yüzde 27’sini gerçekleştirdi. Erdemir, ABD’den Peru’ya kadar 40 ülkeye ihracat yaptı. Erdemir’in 2014 yılı ihracat geliri 627 milyon dolar oldu. 

Vatan