19 / 04 / 2024

Erdemir 1 milyar dolarlık yatırımla dünya markası olacak!

Erdemir 1 milyar dolarlık yatırımla dünya markası olacak!

Aktif büyüklüğü 15.9 milyar TL olan Erdemir Grubu, 2014 yılında Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kârını (FAVÖK) bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 1.14 milyar dolara çıkardı.



Aktif büyüklüğü 15.9 milyar TL olan Erdemir Grubu, 2014 yılında Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kârını (FAVÖK) bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 1.14 milyar dolara çıkardı. Ulusal ve ihracat olmak üzere toplam satış miktarını bir önceki yıla göre yüzde 5 yükselten Erdemir Grubu, 5.3 milyar dolarlık toplam ciroya ulaştı. Geçen yıl küresel anlamda hammadde fiyatlarının da düşmesiyle net kârını yüzde 51 artıran grup, 2014 yılında 732 milyon dolar net kâr elde etti. 


2014 REKORLAR YILI OLDU 

Erdemir Grubu’nun 2014 yılı performansının yanı sıra gelecek hedef ve projelerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır,2014’ün Erdemir için rekorlar yılı olduğunu söyledi. 


HEDEF DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ 

Bu başarılarında hammadde fiyatlarındaki düşüş ve otomotiv sektöründeki paylarının artmasının etkisi olduğunu kaydeden Pandır, “Otomotiv sektörünün demir çelik ihtiyacının yüzde 35’ini biz karşılıyoruz. Yeni yatırımlarla bunu yüzde 50’ey çıkarmayı planlıyoruz” dedi. “Hedefimiz dünyanın en iyi çelik üreticileri sıralamasında ilk 3’e girmek” diyen Pandır, “Yenileme, çevre, enerjinin geri dönüşümü ve kapasite artırımı-ürün çeşitliliği başlıkları altındaki 4 ayrı kalemde yapacağımız yatırımlarla dünya klasında bir şirket olmayı hedefliyoruz. 2015 yılında 500 milyon dolara yakın yatırım yapacağız. Bu yatırım tutarı, 2019 yılına kadar olan süreçte 1 milyar doları aşacak” diye konuştu. 


Otoda ağırlık artıracak 

Türkiye yassı çelik ihracatının yüzde 27’sini gerçekleştiren Erdemir Grubu,  toplam 905 bin tonluk ihraca gerçekleştirdi. Otomotive özellikle ağırlık verdiklerini dile getiren Pandır, “Otomotiv sektöründe halen yüzde 35 olan payımızı yüzde 50’lere çıkarmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. 


KORUMA DUVARLARI ARTIYOR 

Çin’in AB ve Afrika’da agresif büyümesi, ABD’nin anti damping soruşturmaları ve eurodaki değer kaybı nedeniyle rüzgarın tersten estiğini söyleyen Pandır, “Geçen yılki performansı gösteremeyebiliz. Ama hava nasıl olursa olsun 2020’de dünya klasmanında olmak için çalışacağız” dedi. Pandır, ABD, Mısır ve Fas’ın koruma duvarlarını artırdığını Türk hükümetinin de Çin’e getirdiği filmaşin vergisiyle üreticiyi korumaya çalıştığını söyledi. 



Akşam