04 / 05 / 2024

Zilyetliğin idari yoldan korunması!

 Zilyetliğin idari yoldan korunması!

Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Kamu malı niteliğindeki eşya zilyetliğin konusuna girmiyor.Peki zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?İşte zilyetliğin idari yoldan korunması..


Zilyetliğin idari yoldan korunması!

Bir şey üzerinde fiili hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedi oluyor. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor.


Bir sınırlı aynî hak veya bir kişisel hakkın kurulmasını ya da kullanılmasını sağlamak için şeyi başkasına teslim ederse, bu durum zilyet olarak ifade ediliyor.


Zilyetlik, şeyin veya şey üzerinde hâkimiyeti sağlayacak araçların, edinene teslimi veya edinenin önceki zilyedin rızasıyla şey üzerinde hâkimiyeti kullanacak duruma gelmesi hâlinde devredilmiş oluyor.Peki zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?


Yetkili zilyet veya kişi veya müdahalenin yapıldığını öğrendiği tarihten itibaren 60 gün ve her halde saldırı veya müdahalenin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvuruyu yapması gerekiyor. Posta ile yapılan başvurular için Kanunun öngördüğü süreleri durdurmuyor.


Kamu hukukuna tabi gayrimenkuller ve devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerlere saldırı veya müdahalelerde süre sınırı bulunmuyor. Gayrimenkule yapılan tecavüz ve müdahalenin önlenmesi için yetkili makamlara başvurmaya o gayrimenkulün zilyedi yetkili oluyor. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterli oluyor. 


Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, gayrimenkulün ait olduğu idare kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılır. Köye ait taşınmaz mallara yapılan tecavüz ve müdahalelerde, köy halkından herhangi biride yetkili makama başvuruda bulunabiliyor.


Başvurular bir dilekçe ile merkez ilçelerde Valiliklere, ilçelerde Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilci tarafından yapılıyor. Kan hısımları ile sihri hısımlar tarafından zilyet adına yapılan başvurular işleme konulmuyor.

Kiracı zilyet midir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com