18 / 05 / 2024

Zilyetliğin idari yoldan korunması dilekçe örneği!

Zilyetliğin idari yoldan korunması dilekçe örneği!

Taşınır taşınmaz mallar üzerinde fiili hakimiyet sağlayan zilyetlik idari yoldan korunabiliyor.Bu işlem için kaymakamlığa dilekçe yazılması gerekiyor.İşte zilyetliğin idari yoldan korunması dilekçe örneği!


Zilyetliğin idari yoldan korunması dilekçe örneği!

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişiler oluyor.


Zilyetllik idari yoldan korunabiliyor.Taşınmaz mallara yapılan tecavüz ve müdahalenin önlenmesi için yetkili makamlara başvurmaya o gayrimenkulün zilyedi yetkili oluyor. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterli oluyor. 


Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, gayrimenkulün ait olduğu idare kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılır. Köye ait taşınmaz mallara yapılan tecavüz ve müdahalelerde, köy halkından herhangi biride yetkili makama başvuruda bulunabiliyor.


Başvurular bir dilekçe ile merkez ilçelerde Valiliklere, ilçelerde Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilci tarafından yapılıyor.Zilyetliğin idari yoldan korunması dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


Zilyetliğin idari yoldan korunması dilekçe örneği..


…………. KAYMAKAMLIĞI'NA


TECAVÜZÜN MEN'İNİ

TALEP EDEN : 


VEKİLİ : 


TECAVÜZ EDEN : 


TALEP KONUSU : Mülkiyeti Müvekkile ait taşınmaza vaki tecavüzün kaldırılması ile taşınmazın tarafımıza boş olarak teslimi talebidir.


ÖĞRENME TARİHİ : 


OLAYLAR :

1. ………, Mülkiyeti müvekkilim Yapı Kooperatifine ait ve ……… İli, ………… İlçesi, …….. Mahallesi ……… Sokakta ve tapunun … Ada, … Parselinde kain bulunan, inşaatı henüz tamamlanmamış iskan ruhsatı, yapı kullanma izni olmayan binaya … ay kadar önce, hiçbir müracaatı ve Müvekkilim kooperatifin yetkililerinden izin almaksızın, sözlü ve yazılı herhangi bir kira kontratına da dayanmadan yerleşmiştir. 

2. Olayı öğrenmemiz üzerine mütecavizle irtibata geçilmiş, işgale son vermesi daireyi boşaltması şifahi olarak kendisinden istenerek, aksi taktirde kanuni yollara başvurulacağı ihtar olunmuştur. Ancak mütecaviz, kooperatifin işini yaptığı ve parasını alamadığından dolayı söz konusu binayı işgal ettiğini ve kendisini buradan kimsenin atamayacağını tehditvari bir şekilde ifade etmiştir.

3. Bu nedenle, mütecavizin işgal etmekte olduğu ve zilyetliği müvekkilime ait bulunan taşınmazdan çıkmaması üzerine Sayın Makamınıza müracaat zarureti hasıl olmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : 3091 Sayılı Gayrimenkul Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER : Keşif, Tanık Beyanları ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


SONUÇ ve TALEP : Yukarıda açıklanan nedenlerle mülkiyeti Müvekkilim kooperatife ait olan taşınmazı haksız olarak işgal eden mütecavizin taşınmazdan tahliyesi ile taşınmazı boşaltılarak tarafımıza tesliminin sağlanmasını saygılarımla arz ve talep ederim.


……/……/200…

S.S ……… Konut Yapı Kooperatifi Vekili

Av. ………………….

EK: 

1.) Onanmış vekaletname örneği,

2.) Tapu kayıtları

Zilyetlik nasıl devredilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com