18 / 05 / 2024

Kiracı zilyet midir?

Kiracı zilyet midir?

Zilyetlik medeni hukuk içerisinde eşya hukuku dalında inceleme yapan hukuki bir kurum oluyor.Peki kiracı zilyet midir?İşte kiracının zilyetliğine ilişkin bilgiler..


Kiracı zilyet midir?

Zilyetlik hukuki olarak mal sahibi olmaktan daha farklı bir anlam taşıyor. Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik”te “Zilyetlik ve zilyet” 10. Madde’de şöyle tanımlanıyor;


"Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurmadır. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilerdir.”


Zilyetliğin bazı tüleri bulunuyor.Bu türler şu şekilde:


1. Asli Zilyetlik - Ferdi Zilyetlik

2. Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik

3. Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik

4. Eşya Zilyetliği - Hak Zilyetliği

5. Emin Sıfatıyla Zilyet 

6. Kendisi İçin Zilyet-Başkası İçin Zilyettir.Peki "kiracı zilyet midir?" diyorsanız işte yanıtı..


Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumunda oluyor.Bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. 


Fakat evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Zilyet hakkı nasıl kazanılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com