02 / 05 / 2024

Yıllık emlak vergisi ne kadardır?

Yıllık emlak vergisi ne kadardır?

1319 sayılı kanun gereğince ödenen emlak vergisi, iki eşit taksit şeklinde ve belediye tarafından tahsil ediliyor.Peki yıllık emlak vergisi ne kadardır?İşte yıllık emlak vergisi oranı 2015..


Yıllık emlak vergisi ne kadardır?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan tüm gayrimenkuller için ödenen vergiler arasında yer alıyor. Mesken, dükkan, arsa ve araziler için ödenen verginin esasları 1319 sayılı emlak vergisi kanunu kapsamında düzenleniyor.


Emlak vergisi ödemeleri her sene iki eşit taksit şeklinde yapılabiliyor. İsteyen mükellefler,gayrimenkul vergi borcunun tamamını birinci taksit döneminde kapatabiliyor.


İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tahsil ediliyor. Buna göre 2015 yılı emlak vergisi taksit ödemeleri devam ediyor. Bu sene birinci taksit ödemesi en son 1 Haziran'da yapılıyor. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.


Vergi, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Farklı ildeki gayrimenkullerin vergisi PTT havalesi veya e-belediye sistemi ile internet aracılığıyla ödenebiliyor.Peki yıllık emlak vergisi ne kadardır?


Yıllık emlak vergisi tutarı, taşınmazın değeri üzerinden ve emlak vergisi oranları ile yapılan hesaplama ile bulunuyor. 2015 yılı emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi oranları 2015..

*Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


*İşyeri ve dükkan gibi diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


*Arazilerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1.


*Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisini ev sahibi mi öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com