19 / 04 / 2024

Yıllık emlak vergileri ne kadar?

Yıllık emlak vergileri ne kadar?

1319 sayılı kanun gereğince her yıl iki taksit halinde ödenebilen emlak vergisi ev, işyeri, arsa ve araziler için veriliyor. Peki 2016 yıllık emlak vergileri ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Yıllık emlak vergileri ne kadar?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin kapsamına giriyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenmesi gereken vergide, vergiyi taşınmaz malların sahibi ödüyor.


Taşınmaz malın varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor.Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


2016 yılı emlak vergisi ödemeleri Mart ayı itibarıyla başladı. İlk taksit ödemelerinin son günü Mayıs ayının son günü olarak belirleniyor.İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor..


Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor. Peki 2016 yıllık emlak vergileri ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Yıllık emlak vergileri 2016...

-Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


-İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

Emlak vergisi ödemekten muaf olanlar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com